Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΓΑΠ Ο επικήδειος για την Ελλάδα...


Ελλάδα,

Έχουμε να σου πούμε κάτι. Άκουσες τα νέα; Τρεις μέρες τώρα, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού, από την Θράκη και την Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου μέχρι τα Επτάνησα, από τις βουνοκορφές της Ηπείρου μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου και της ηρωικής Κρήτης.

Έρχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικά καροτσάκια. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι σαν την αυγή. Όλοι αυτοί έρχονται πατρίδα, για να τιμήσουν μια σπουδαία χώρα, όπως λένε, την χώρα που αγάπησαν.

Γι' αυτά τα νέα θέλουμε να σου μιλήσουμε.

Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, και κατά πως λέγουν σε όλη τη γη, ο κόσμος μιλάει για μια χώρα. Είναι δυνατόν μια χώρα να έχει διανύσει τόσα μίλια;

Λένε ότι τους έμαθε για γνωστά πλην ξεχασμένα πράγματα, όπως την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ειρήνη και την Ισότητα. Λένε ότι τρόμαξε τους δυνατούς και τους κραταιούς, ότι ξεσήκωσε τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Μάγεψε με φράσεις όπως "Η Ελλάδα στους Έλληνες," "Ο Στρατός ανήκει στο λαό," "Ο κυρίαρχος λαός." και η "Εθνική Ανεξαρτησία."

Λένε πως υπερασπίστηκε της μικρές και αδύναμες χώρες, όπως την Κύπρο και την Παλαιστίνη, και ότι στήριξε τους Άραβες, τους Ινδούς, και τους Αφρικανούς.

Πατρίδα, άσε μας να σου μιλήσουμε για κείνη.

Όταν τα παιδιά της είχαν άγχος στις εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, τα παρότρυνε να φροντίζουν την ψυχή τους. "Να σέβεστε την ζωή σας" τους έλεγε. Όταν αγόρια και κορίτσια στα δεκατέσσερα έκλαψαν για τον πρώτο τους έρωτα, τους είπε ότι αυτό ήταν "καλό σημάδι." "Υποφέρετε," τους είπε, "άρα ζείτε." Στους επιστήμονες όταν διάβαζαν φιλοσοφία, τους είπε ότι δεν είναι ανάγκη να διορθώνουν τον Πλάτωνα. Και ακόμα, παραδόθηκε στην Χούντα, όταν απειλήθηκε με όπλο η ζωή των παιδιών της.

Η Πατρίδα αυτή για την οποία σου λέμε ΕΛΛΑΔΑ, είχε πολλούς συντρόφους που στάθηκαν στο πλευρό της για πολλά χρόνια, συντρόφους που της χάρισαν πολλά παιδιά και που της απάλυναν το βάρος. Ξέρουμε ότι τους αγάπησε πολύ και ότι και εκείνοι την αγάπησαν με όλη τους την καρδιά.

Κοντά της, στο πλευρό της αδιάκοπα, στάθηκε και ένας άλλος σύντροφος τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ένας σύντροφος δυνατός, που την βοήθησε με τόλμη, σε δύσκολες στιγμές.

Αυτή η πατρίδα λοιπόν, έμαθε από τους ποιητές της για την Ιθάκη και κατόπιν παρέδωσε στα δικά της παιδιά τις δικές της αναζητήσεις, τις δικές της Ιθάκες, για να συνεχίσουν το ταξίδι.

Θέλουμε να σου πούμε πατρίδα, ότι η πατρίδα αυτή έσβησε από τον χάρτη μαχόμενη, όρθια, λεβέντισσα, με αξιοπρέπεια. Η πατρίδα αυτή, Ελλάδα, δεν έφυγε σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, έφυγε με το θόρυβο χιλιάδων φωνών, έφυγε με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού, με τον χειροκρότημα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Πατρίδα, θέλουμε να σου μιλήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε φορά που συνέβαινε κάτι σημαντικό. Τα νέα είναι τα εξής: μια σπουδαία χώρα, μια ιστορική χώρα, η πατρίδα μας, έφυγε.

Και θέλουμε να σου πούμε κάτι ακόμα: Σε Αγαπάμε. Όλοι που μαζεύτηκαν εδώ σε αγαπάνε. Όλοι μας ορφανέψαμε.

Γεια σου ΕΛΛΑΔΑ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου