Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/12/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 28/12/2010

Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τόσο για τα επεισόδια στον καλαθοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ- Καρσίγιακα, όσο και για όσους διαφωνούν με τη λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται επίσης με την αντιπαράθεση για το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου, για τις επιθέσεις Τούρκων χάκερ σε κυπριακές ιστοσελίδες, και για την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Σμπαράλια το εσωτερικό μέτωπο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το εσωτερικό μέτωπο οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες με αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς μεταξύ Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ από τη μια και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων από την άλλη. Αλλού, γράφει για την εισβολή των Τούρκων χάκερ σε πάνω από εκατό κυπριακές ιστοσελίδες.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ξέσπασε εμφύλιος για το φάκελο Κύπρου», γράφει στο κύριο του θέμα ότι μια νέα έντονη διαμάχη βρίσκεται στην αφετηρία με αφορμή το πόρισμα που ετοίμασε ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος, με το ΔΗΣΥ να διαμηνύει ότι θα εμποδίσει με κάθε μέσο την έκδοση του πορίσματος. Αλλού, γράφει ότι σε νέα συμφωνία με το Ισραήλ θα προχωρήσει σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία, που θα προνοεί το συντονισμό τους σε θέματα αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Εξίσωση Χριστόφια άναψε νέες φωτιές», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέδεσε τα επεισόδια στον καλαθοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΕΛ-Καρσίγιακα με τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας στο Ριζοκάρπασο. Η δήλωση του Προέδρου «ένα σου, ένα μου» προκάλεσε «ομαδικά πυρά από τον ΔΗΣΥ, το ΕΥΡΩΚΟ και την ΕΔΕΚ». Αλλού, γράφει ότι η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους κατήγγειλε την Τουρκία στην Ευρωβουλή για τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Συνεσίου.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο πρωτοσέλιδο του θέμα με τίτλο «Στον αέρα πάλι η ενότητα», γράφει στο κύριο του θέμα ότι φωτιά πήρε πάλι το εσωτερικό μέτωπο μετά την έντονη κριτική τοποθέτηση του Προέδρου Χριστόφια σε όσους αντιδρούν στην προώθηση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αλλού, γράφει ότι οι κρατικές υπηρεσίες ανήγειραν αστυνομικά κελιά στην Αγία Νάπα, αξίας 1,25 εκ. ευρώ, τα οποία είναι εκτός προδιαγραφών ασφαλείας καθώς παραπέμπουν περισσότερο σε δωμάτια ξενοδοχείου παρά σε χώρους κράτησης.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπορούμε να σώσουμε την Κύπρο», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Διαμήνυσε ότι ούτε επιδιαιτησία, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε οτιδήποτε άλλο το οποίο να είναι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να επιβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, κάλεσε όσους διαφωνούν με τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας να βγουν να το πουν. Αλλού, γράφει για την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου στην Κύπρο και σημειώνει ότι για πρώτη φορά Καγκελάριος της Γερμανίας θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο «Η Κύπρος δεν είναι ελεύθερη για όλους», προβάλλει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου για τους λαθρομετανάστες και τη θέση του, όπως ο ίδιος την εξέφρασε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ότι είναι παρείσακτοι που δεν ανήκουν στο νησί, και για το γεγονός ότι συμφωνεί, όπως είχε δηλώσει, με αρκετές από τις θέσεις του ΕΛΑΜ. Αλλού, γράφει για το πακέτο με τη βόμβα που εντοπίστηκε χθες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη. Το πακέτο εξουδετερώθηκε χωρίς κανείς να τραυματιστεί.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου