Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/12/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/12/2010

Απόρρητα έγγραφα του 1980 του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, οι πληροφορίες για συμφωνία για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο από τη Shell, η χθεσινή επίθεση Αναστασιάδη εναντίον της Κυβέρνησης, οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου σε τροποποιητικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εμπορίου για τα ξεπουλήματα, χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η τοποθέτηση κεραίας από τον κατοχικό στρατό στο κατεχόμενο χωριό Δασάκι της Αχνας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κυνηγώντας τον Κούτζιουλα» γράφει για αστυνομική έρευνα την οποία διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας σχετική με επιστολή του συνεργάτη της εφημερίδας Λάκη Κούτζιουλα, η οποία καταγγέλθηκε από βουλευτή του ΑΚΕΛ ως υποκίνηση σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών- μεταναστών. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει για αποκαλυπτικά απόρρητα έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών του 1980, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και περιέχουν πληροφορίες για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Κυπριακό και το ενδεχόμενο διεξαγωγής θαλάσσιων ερευνών για πετρέλαιο στις περιοχές των Βάσεων.

Ο ”Πολίτης”, υπό τον τίτλο «Στη Shell το αέριο με κάτω των 7 δισ.», γράφει ότι η ΔΕΦΑ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Shell για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο με βάση 20ετές συμβόλαιο. Με βάση το δημοσίευμα, το κόστος για την προμήθεια μειώθηκε μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων κάτω από τα 7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις που άγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 9 δισ. ευρώ. Αλλού γράφει για επικείμενες αυξήσεις μέχρι και 10% σε νερό, τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα. Ο ΦΠΑ που θα επιβληθεί θα αναγκάσει τους παραγωγούς να αναθεωρήσουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών.

”Η Σημερινή”, γράφει υπό τον τίτλο «Χορός δισεκατομμυρίων για το φυσικό αέριο», ότι η ΑΗΚ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα για το ποιος θα είναι ο στρατηγικός συνεργάτης της στην κατασκευή του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τη «Σημερινή», η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η ΔΕΦΑ ανακοινώσει ποιος θα είναι ο προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θεωρείται η σημαντικότερη απόφαση που έχει ληφθεί από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει για «σκληρή επίθεση» του Νίκου Αναστασιάδη εναντίον της Κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι οραματίζεται την επιστροφή του κομμουνισμού.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο «Τα τιμολόγια της χλιδής», γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου «απολάμβανε σε υπηρεσιακά ταξίδια ειδικές υπηρεσίες σε αεροδρόμια, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία χρυσοπλήρωσε» και ότι οι επιπρόσθετες υπηρεσίες που λάμβανε ο Υπουργός στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης χρεώνονταν με 300 ευρώ την ώρα. Αλλού αναφέρει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αντιδρά έντονα στο νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Εμπορίου για τα ξεπουλήματα και προνοεί διοικητικά πρόστιμα μέχρι και 100.000 ευρώ ή μέχρι και 5% επί του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Θα λέω τις αλήθειες», αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, γράφει, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να μιλά και να λέει αλήθειες, για να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται στον τόπο και ευχήθηκε να πρυτανεύσει η λογική πάνω από τις σκοπιμότητες. Η εφημερίδα γράφει επίσης για τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η αξιολόγηση του συνταξιοδοτικού ανατέθηκε στον αναλογιστικό οίκο Muhanna, ο οποίος καλείται να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση στα ταμεία συντάξεων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, ώστε να ανοίξει διάλογος για βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail”, γράφει, υπό τον τίτλο «Υποψίες σχετικά με κεραία στην Αχνα», ότι η ενέργεια των τουρκικών στρατευμάτων να τοποθετήσουν κεραία στην κατεχόμενη περιοχή της Αχνας, μόλις μερικά μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων της ελεύθερης περιοχής του χωριού, έχει προκαλέσει υποψίες στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το οποίο διέταξε έρευνα. Αλλού γράφει ότι σε μια σπάνια στιγμή ενότητας, οι πολιτικοί της Κύπρου συμπαρατάχθηκαν, καταδικάζοντας την προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα γεγονότα στον καλαθοσφαιρικό αγώνα του ΑΠΟΕΛ με την τουρκική Πινάρ Καρσίγιακα.

De Siris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου