Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/12/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 29/12/2010

Το Κυπριακό και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων και ανάμεσα σε κόμματα της αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης μετά και την τελευταία ομιλία του Προέδρου Χριστόφια στους φοιτητές, οι ενδοκομματικές διαφορές στο ΔΗΚΟ, οι αυξήσεις στα καύσιμα και το μέλλον της Γιουροσίπρια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ”Αλήθεια” γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ”Πληρώνουμε πανάκριβα καύσιμα”, ότι, με σύγκριση τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν στα 147 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές των πετρελαιοειδών σήμερα είναι πολύ υψηλές και επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι στην Κύπρο χρυσοπληρώνονται τα καύσιμα, παρά το ότι η Κυβέρνηση επιμένει πως είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα γράφει πως παρέμβαση στη διαμάχη για το Φάκελο της Κύπρου έκανε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης, υποστηρίζοντας την άποψη πως η Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα εκδοθεί πόρισμα.

Ο ”Πολίτης”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ”Στο Πειθαρχικό θέλει τον Αλ. Τρυφωνίδη”, γράφει πως ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, με επιστολή του στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, ζητεί την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και Μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου, Αλέκου Τρυφωνίδη, λόγω των όσων δήλωσε ο τελευταίος εναντίον του κ. Παπαδόπουλου, πριν την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι ”κρανοφόροι” του ΕΛΑΜ παρέλασαν με στρατιωτικό βήμα χθες βράδυ στη Λάρνακα, κρατώντας ρόπαλα και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ξένων.

”Η Σημερινή”, με τον τίτλο ”Σκόνη και θρύψαλα το εσωτερικό μέτωπο”, γράφει στο κύριο θέμα ότι εικόνα πλήρους διάλυσης παρουσιάζει το εσωτερικό μέτωπο, με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης. Η πολιτική αντιπαράθεση κυμάνθηκε και χθες σε υψηλά επίπεδα, γράφει η εφημερίδα, με επίκεντρο δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για την απαγόρευση από το ψευδοκράτος της λειτουργίας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Σε άλλο θέμα γράφει για τις ”επιθέσεις” που δέχθηκαν προσφάτως ιστοσελίδες κυπριακών φορέων και για τις διαβεβαιώσεις κρατικών αρμοδίων ότι οι υπηρεσίες και πληροφορίες του κράτους δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

”Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο ”Ολομέτωπη η σύγκρουση”, γράφει στο κύριο θέμα πως οι διακηρύξεις για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, σε μια χρονική φάση, κατά την οποία η τουρκική προπαγάνδα ”δίδει ρεσιτάλ ανά το παγκόσμιο”, με πρόθεση να εκθέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα συνεδριάσει η ΔΕΦΑ για το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας – μαμούθ των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τερματικό σταθμό αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, ενώ στο παρασκήνιο εντείνονται οι πιέσεις από πλευράς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η ”Χαραυγή” γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο ”Θα ενταφιάσουν την Κύπρο”, ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, προειδοποίησε χθες όσους παρουσιάζονται ως υπερπατριώτες και πολιτεύονται με συνθήματα εναντίον της λύσης του Κυπριακού, για την οποία δεσμεύτηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά στη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ενταφιάσουν την Κύπρο. Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι ότι στις 14 Απριλίου 2010 αυτοδιαλύεται η Βουλή των Αντιπροσώπων εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας του προσεχούς Μαΐου και ότι οι εκλογείς, που ενδιαφέρονται να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, θα πρέπει μέχρι 31 Ιανουαρίου να το δηλώσουν.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail”, με τον τίτλο ”Ομιλία προκαλεί αναστάτωση και ένταση”, γράφει στο κύριο θέμα της πως τα σχόλια που έκανε σε ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε εκδήλωση της ΠΟΦΕΝ, ότι όσοι εναντιώνονται στην ομοσπονδία πρέπει να σηκωθούν ως ωραίοι Ελληνες και να το πουν, προκάλεσε αναστάτωση και σχόλια από όλα τα άλλα κόμματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιθανός διάδοχος της Ηλιάνας Νικολάου στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως είναι ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Καπαρδής.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ”Financial Mirror”, κάτω από τον τίτλο ”Αρχίζουν οι προσφορές για τη Γιουροσίπρια”, γράφει στο κύριο θέμα πως ένας αριθμός επενδυτών από Κύπρο, Ελλάδα και Ρωσία έχει επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον για προσφορές ανάληψης της χρεωκοπημένης εταιρείας ναυλωμένων πτήσεων, της Γιουροσίπρια, λόγω της καλής εκτίμησης της οποίας τυγχάνει στην τουριστική βιομηχανία. Αλλού γράφει ότι γεμίζουν από κόσμο κάθε ηλικίας τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, λόγω του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιράσει την Πέμπτη η πρώτη κατηγορία του Τζόκερ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου