Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/12/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 31/12/2010

Η διαδικασία για την έλευση φυσικού αερίου και το προβάδισμα της Shell ως προμηθευτή καθώς και οι διχογνωμίες που υπάρχουν για το θέμα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η εγκατάσταση πυλώνων και κεραιών από τους Τούρκους σε κατεχόμενες ακριτικές περιοχές, το θέμα των μεταναστών, η μετακίνηση 1000 περίπου Παλαιστινίων πολιτικών προσφύγων που διαμένουν στη Λάρνακα σε άλλες περιοχές, η εξαπάτηση του κράτους με διαζύγια-μαϊμού και η προώθηση νομοθεσίας για προγαμιαία συνέντευξη από Δημοτικές Αρχές.

Η ”Αλήθεια”, υπό τον τίτλο ”Πολιτική ρήξη για τη συμφωνία του αιώνα”, γράφει ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα γίνει πιθανότατα από τη SHELL, αφού ανάψει το πράσινο φως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ”αδιαφάνεια για ένα έργο 6 δις 199 εκατ. καταλογίζει στην Κυβέρνηση η αντιπολίτευση”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά την Αχνα έγινε γνωστό ότι πυλώνες και κεραίες έχουν εγκατασταθεί από τους Τούρκους κοντά στο χωριό Μάμμαρι, δίπλα σε τουρκικό φυλάκιο στον Αγιο Δομέτιο αλλά και στην κατεχόμενη περιοχή Δερύνειας.

Ο ”Πολίτης”, με κύριο τίτλο ”Πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα”, γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου έλαβε χθες πλήρη ενημέρωση από τη ΔΕΦΑ για την κατάληξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που διεξήχθη για την αγορά φυσικού αερίου καθώς και για το σαφές προβάδισμα της Shell. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των εικονικών γάμων, προωθεί νομοθεσία που θα επιφέρει τροποποιήσεις και ανάμεσα στις πρόνοιες της θα είναι η προγαμιαία συνέντευξη από την οποία θα περνούν οι υποψήφιοι σύζυγοι. Την ευθύνη θα έχουν οι Δημοτικές Αρχές.

”Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο ”Εντονες διχογνωμίες για το φυσικό αέριο”, γράφει ότι ο Κύπριος επιστήμονας, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης χαρακτηρίζει τη συμφωνία για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ως εντελώς παράλογη ενέργεια. Υποστηρίζει πως ”μίνι Κατάρ μπορεί να γίνει η Κύπρος αν συνεργαστεί με το Ισραήλ για διοχέτευση φυσικού αερίου στην ΕΕ”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι μισοί Παλαιστίνιοι πολιτικοί πρόσφυγες που διαμένουν στη Λάρνακα, περίπου 1000 από τους 2100, πείστηκαν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

”Ο Φιλελεύθερος” έχει ως κύριο τίτλο ”Μην πετάξετε τα δισ.” και γράφει πως την ίδια ώρα που κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για το φυσικό αέριο, επιστήμονες όπως ο Μιχάλης Οικονομίδης, (ο οποίος θεωρείται εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής γεωπολιτικής παγκοσμίως), και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης προειδοποιούν για αυτοπαγίδευση της Κύπρου και ζητούν να μην υπογραφεί η συμφωνία, την οποία θεωρούν άκρως επιζήμια για τα συμφέροντα του τόπου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Κύπριοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε διάσταση προκειμένου να εισπράττουν οι σύζυγοί τους τα επιδόματα.

Η ”Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ”Πλήρης διαφάνεια από ΔΕΦΑ-ΑΗΚ”, γράφει ότι Πρόεδρος, Κυβέρνηση και κόμματα ενημερώνονται για τον προμηθευτή φυσικού αερίου. Η απόφαση-εισήγηση για τη Shell δόθηκε στον Υπουργό Εμπορίου. Την τελική απόφαση της Κυβέρνησης αναμένει η ΑΗΚ για να ανακοινώσει το Στρατηγικό Συνεργάτη για τον Τερματικό. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού στο παραδοσιακό κόψιμο της βασιλόπιττας, παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, της ηγεσίας και του έμμισθου προσωπικού του κόμματος για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ”Cyprus Mail”, με πρωτοσέλιδο τίτλο ”Οι συνομιλίες για το αέριο ολοκληρώνονται αλλά το κράτος κρατά κλειστό το στόμα του” γράφει ότι οι αξιωματούχοι αρνούνται να επιβεβαιώσουν εκθέσεις ότι η Shell θα μπορούσε να είναι ο προτιμητέος προμηθευτής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ”απάνθρωπη και βλακώδη” την αντιπαράθεση που, όπως είπε, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μεταξύ του Κύπριου εργαζόμενου και άνεργου με τον ξένο που βρέθηκε στην Κύπρο είτε ως μετανάστης είτε ως πολιτικός πρόσφυγας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Γνώμη”, υπό τον τίτλο ”Σενάρια Αναταραχής”, γράφει ότι ”εθνικιστικές και ακροδεξιές κινήσεις με επιθέσεις κατά Τ/κ και ξένων επικαλούνται ‘προβοκάτσιες’ για να δημιουργήσουν ‘άλλοθι’ και να παραπλανήσουν τις διωκτικές Αρχές”. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Χριστόφια στην εφημερίδα ότι ”δεν ξεστρατίζουμε από το στόχο για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Το Κυπριακό Ποντίκι”, με κύριο τίτλο ”Ενας Πρόεδρος…πανικοβλημένος”, γράφει ότι ”η πρόσφατη έξαρση αλαζονείας, μανίας και πολιτικής ανοησίας που επέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με την ομιλία του ενώπιον της συνέλευσης της ΠΟΦΕΝ, δεν είναι τίποτε άλλο από τα αποτελέσματα του πανικού που έχει κυριαρχήσει την Κυβέρνηση, το Προεδρικό και το ΑΚΕΛ”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ”τελικά ο καθάριος λόγος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου ‘ενοχλεί’ πολύ τους κυβερνώντες”.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ”The Cyprus Weekly”, υπό τον τίτλο ”Όλα αλλάζουν”, γράφει ότι ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του Μάη, με το ΔΗΚΟ να χάνει το ρυθμιστικό του ρόλο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στην Κύπρο στις 11 Ιανουαρίου 2011.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου