Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 04/10/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 04/10/2010

Η πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, το υψηλό κόστος για τη διεξαγωγή μελέτης από το κτηματολόγιο για την γενική εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, η άποψη των Κυπρίων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και η επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κύπρο, είναι μερικά από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο.
Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για τα δύο νέα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, για τα προβλήματα στην ΥΚΑΝ, για τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου σχετικά με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για την ανόρυξη υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, όπως επίσης και για «παράνομες προαγωγές και αποζημιώσεις στο Δήμο Πέγειας».
Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Δείχνει αδιέξοδο – Αρχισε το blame game», γράφει ότι οι δύο πλευρές σπεύδουν να προλάβουν την έκθεση του Νοεμβρίου, που θα υποβληθεί από τον ΓΓ των ΗΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες η μια στην άλλη. Γράφει συγκεκριμένα ότι ο Ερογλου κάνει λόγο για «στρεβλές προσεγγίσεις» από μέρους του Προέδρου Χριστόφια, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει την αδιαλλαξία της τ/κ πλευράς αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις Ταλάτ και Ερογλου. Αλλού αναφέρει πως δυο νέοι άνθρωποι, 22 και 32 ετών, έχασαν τη ζωή τους σε δύο θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στη Λεμεσό και τη Λάρνακα.
Ο «Πολίτης» αναφέρει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Υψηλό κόστος αλλά άμεση η απόσβεση» μιλά για την μελέτη του κτηματολογίου που δείχνει πως η νέα γενική εκτίμηση των αξιών των ακινήτων θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια και θα κοστίσει έως και είκοσι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα θα απαιτηθεί η πρόσληψη πέραν των 100 νέων υπαλλήλων, ενώ από την εφαρμογή των νέων τιμών το κράτος θα επιτύχει σε πολύ μικρό διάστημα την απόσβεση των εξόδων. Αλλού αναφέρει σχετικά με την ΥΚΑΝ ότι «παρά τις συνεχείς αποτυχίες της αστυνομίας, ο αρχηγός του Σώματος ζητάει τη λήψη μέτρων για περιορισμό των αποκαλύψεων των δημοσιογράφων».
«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Τα βλέπουν μαύρα οι Κύπριοι στην οικονομία», αναφέρεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησής της, σύμφωνα με την οποία «η πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι Κύπριοι πολίτες είναι μακράν των αισιόδοξων εκτιμήσεων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης». Αναφέρει εξάλλου ότι ποσοστό 56% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι κακώς η Κυβέρνηση δεν προχωρεί στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αλλού μιλά για «δήλωση – έκπληξη» για το φυσικό αέριο από μέρους του Υπουργού Εμπορίου, ο οποίος δήλωσε ότι «σύντομα θα δοθεί άδεια και για δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, για τον οποίο αναμένεται να υπάρξει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, ακόμα και από ρωσικές εταιρείες».
Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Επενδύει στη Μόσχα» γράφει πως η Λευκωσία αναμένει οφέλη στο Κυπριακό και την οικονομία από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα για την κυπριακή κυβέρνηση η Ρωσία αποτελεί το σημαντικό ανάχωμα πίσω από το οποίο μπορεί να αμυνθεί στις όποιες κινήσεις προωθούνται παρασκηνιακά τόσο από τη Γραμματεία των ΗΕ, όσο και από το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Αλλού αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας προειδοποιεί με επιστολή του τον Δήμο Πέγειας για «σοβαρές παρατυπίες που ακολουθήθηκαν σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις προαγωγών ή αποζημιώσεων υπαλλήλων του».
Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Συνομιλούμε για την ειρήνη» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στη «Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη», στη Βαρκελώνη, ότι συνομιλούμε για να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ώστε να δώσουμε στην ειρήνη μια πραγματική ευκαιρία. Αλλού αναφέρεται στην ταυτοποίηση οστών άλλων δώδεκα αγνοουμένων και πεσόντων τα οποία βρέθηκαν το 2005 σε περιοχή της Λαπήθου.
Από: KYΠΕ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου