Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 12/10/2010

Επισκόπηση τύπου 12/10/2010

Η παράταση του Μνημονίου για αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ, η πτώση των spreads, η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, το εμπάργκο προς τα νοσοκομεία από προμηθευτές τους, η απόφαση για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, η υστέρηση κατά 1,76 δισ. ευρώ των εσόδων στο 9μηνο, η μετ΄εμποδίων διανομή του πετρελαίου θέρμανσης , η καθίζηση στην οικοδομή, η λαθρεμπορία και νοθεία στα καύσιμα, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι που απέσπασαν το νόμπελ Οικονομίας, η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με φόντο τις δηλώσεις Γιούνκερ, η επίθεση Μητσοτάκη σε Σαμαρά και Καραμανλή, το ενδιαφέρων των ΕΛΠΕ για ΕΠΑ Αττικής, η προσπάθεια απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων στη Χιλή και η πρώτη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου: Η Ελλάδα σε κατάθλιψη!. Το 75% των πολιτών βιώνει όλο και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα σε κατάθλιψη! Αυτό τουλάχιστον δείχνει η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η οποία δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν εισέλθει σε φάση... ομαδικής κατάθλιψης, μετά την είσοδο του ΔΝΤ στις ζωές τους και τα μέτρα της κυβέρνησης".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Και το όνομα αυτού Γιώργος! Ιδού ποιος δηλώνει "πρωθυπουργός μιας διεφθαρμένης χώρας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά την αποκάλυψη - κόλαφο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός στον οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέδωσε τη φράση "κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα", το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις".
Η ΑΥΓΗ: "Παρατείνεται η ομηρεία. Μαύρα μαντάτα για δημόσια έσοδα, βιομηχανική παραγωγή και οικοδομή". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το παρασκήνιο που επί μήνες θέλει την κυβέρνηση να συζητεί το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου με αντάλλαγμα την παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα επιβεβαιώθηκε χθες από τα πιο επίσημα χείλη. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να επιμηκύνει την αποπληρωμή του χρέους, αν και οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν ανάλογα".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δούρειος Ίππος του ΠΑΣΟΚ ο Μητσοτάκης. Ο αποστάτης σε ρόλο αρχηγού των εξαπτέρυγων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σωσίβιο στον κατατρεγμένο από τις αποκαλύψεις Γιούνκερ, Παπανδρέου έδωσε χθες ο πατριάρχης της Αποστασίας, Μητσοτάκης, σε ρόλο μακάβριου αρχηγού -και εφιαλτικής εφεδρείας- των εξαπτέρυγων του Μνημονίου. Υπερασπίστηκε με κυνισμό και εξωφρενική αποστασιοποίηση από την κοινωνική βάση το Μνημόνιο, συντάχθηκε με την γραμμή Παπανδρέου στο δίλημμα "Τρόικα ή χρεωκοπία", επεχείρησε να αποδομήσει τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον για λαϊκισμό, ενώ λειτούργησε για μία ακόμα φορά διαλυτικά στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ευκολίες... πληρωμής από τρόικα και ΔΝΤ. Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία". Η εφημερίδα γράφει ότι "την επιμήκυνση της αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ που θα πάρουμε ως το 2013 εξετάζει η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο στόχο την "αποσυμφόρηση" των υποχρεώσεων της Ελλάδας για ομόλογα και δόσεις το 2014 και το 2015 που φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κόβουν και το επίδομα ανεργίας. Η κυβέρνηση μειώνει κατά 500 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση στον ΟΑΕΔ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για "εκλεκτούς" θα είναι πλέον το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Την ώρα που επιδοτούν ευθέως τους εργοδότες με πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα ΙΚΑ - ΟΑΕΔ για "κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών και ανάσχεση των απολύσεων", μειώνουν κατά 500 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ, όταν η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 20%".
ΕΘΝΟΣ: "Χρυσά κόλπα από τη "μαφία των καυσίμων". Βαριές καταγγελίες από τα ΕΛΠΕ για λαθρεμπορία και νοθεία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απίστευτες καταγγελίες από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για το όργιο νοθείας και λαθρεμπορίου καυσίμων που γίνεται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στελέχη των διυλιστηρίων, οι απώλειες φόρων φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα κυκλώματα δρουν ανενόχλητα εδώ και μια εικοσαετία. "Ξέρουν ποιοι είναι, ξέρουν πώς κάνουν την παράνομη διακίνηση και όμως δεν τους συλλαμβάνουν", δήλωσαν χαρακτηριστικά".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Φάκα του πολίτη η κάρτα του πολίτη. Απόλυτα ελεγχόμενοι από τα κράτη οι πολίτες με τη νέα βιομετρική κάρτα που εξυπηρετεί τα σχέδια της Παγκόσμιας Κυβέρνησης". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θα έχει σχήμα πιστωτικής κάρτας και θα είναι εφοδιασμένη με ένα "έξυπνο" τσιπ που θα περιέχει όλα τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα. Αυξάνεται η ανησυχία και κορυφώνεται η αγωνία των Ευρωπαίων πολιτών γι' αυτή την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων. Παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου που κατοχυρώνονται στο άρθρο 8 του Ευρωπαϊκού Χάρτη περί "Προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καίνε τον ψεύτη και υπονομευτή πρωθυπουργό. Ο Γιούνκερ και δύο αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τι αποκαλύπτει η εφημερίδα "Irish Times" και τι έγραφαν οι "Financial Times" στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Ντόρα εναντίον Παπανδρέου: "Υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να ξεφτιλίσεις τη χώρα". Ο Παπανδρέου λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαφθοράς, επισημαίνει ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βατερλώ Παπανδρέου με θύμα την Ελλάδα. Συκοφαντούσε τη χώρα επί ένα χρόνο και έπεσε στην παγίδα που προσπάθησε να στήσει στη ΝΔ και τον Καραμανλή". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το πολιτικό, επικοινωνιακό φιάσκο της κυβέρνησης στη διαχείριση της περιβόητης δήλωσης Γιούνκερ ξεπέρασε κάθε φαντασία. Όλο το Σαββατοκύριακο η κυβερνητική προπαγάνδα οργίαζε στην προσπάθειά της να εμφανίσει τον Κώστα Καραμανλή ως "ένοχο", αποδίδοντάς του τη φράση "Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα", που απέδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σε Έλληνα πρωθυπουργό".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σε παράταση συγκλίνουν Ελλάδα - ΕΕ - ΔΝΤ, αλλά... Αρνείται η Μέρκελ συμφωνία για το χρέος". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες ότι μελετάται, σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παράταση, πέραν του 2013, της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας. Ήδη χθες στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν, δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο γι' αυτήν την παράταση. Αντιδρά όμως σφόδρα η Γερμανία".
ΕΣΤΙΑ: "Μία δεκαετία γεμάτη φόρους. Αυξάνονται συνεχώς τα φορολογικά έσοδα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το μεγαλύτερο λάθος της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία, είναι ότι στηρίχθηκε στην αύξηση των φόρων και όχι στην μείωση των δαπανών. Ο κύριος λόγος που φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο είναι οι δαπάνες και όχι τα έσοδα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πράσινο φως" ΔΝΤ για επιμήκυνση. Στρος Καν: "θα ακολουθήσουμε την ΕΕ- Παπακωνσταντίνου: Η συζήτηση διεξάγεται, δεν υπάρχει απόφαση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε χθες ότι διεξάγονται άτυπες συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοιχτή" η παράταση αποπληρωμής των δανείων. Εκτός στόχου τα έσοδα και περικοπή δαπανών". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εφόσον κάνουν την ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν".
ΤΑ ΝΕΑ: "Τριπλή ανάσα για την οικονομία. Φως στο τούνελ". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της στην Ελλάδα κατά 2 έως και 5 χρόνια μελετά η τρόικα, προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτησή του και να καθησυχάσει τις αγορές, που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα έβγαζε πέρα , με τόσο υψηλές δανειακές ανάγκες, ιδίως κατά τη διετία 2014-2015".
Η ΝΙΚΗ: "Λύνει" τη θηλιά το ΔΝΤ. Βλέπει θετικά την παράταση αποπληρωμής των 110 δισ." Η εφημερίδα γράφει ότι "ομπρέλα προστασίας ετοιμάζει η τρόικα, που παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας, δείχνει διατεθειμένη να δώσει περίοδο χάριτος από 2 έως 5 χρόνια για την επιστροφή του ποσού του Μνημονίου προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ρεύμα φτηνό για το λαό διατράνωσαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Δυναμικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ αγκάλιασε χτες το κτίριο των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα, εκφράζοντας την ανάγκη του λαού να ληφθούν μέτρα άμεσης ανακούφισής του: "Μείωση 30% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό τηλέφωνο"! Το ΠΑΜΕ κάλεσε το λαό να αντισταθεί στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, να μην επιτρέψει τις νέες ληστρικές αυξήσεις στο ρεύμα και τις συνεχείς διευκολύνσεις και απαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους".
City Press: "Τελικά ήταν...ο Παπανδρέου". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν λέει να σβήσει η "φωτιά" που άναψε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τη δήλωσή του ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία πριν εκδηλωθεί η κρίση και ότι Έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει ότι "κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα".
Metro: "Σε ξένες ράγες μπαίνει ο ΟΣΕ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα δύο αναμένεται να "κοπεί" ο ΟΣΕ προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρησή του σε ξένους επενδυτές. Τα σενάρια για "τεμαχισμό" της εταιρείας αναθέρμανε η δήλωση από τις ΗΠΑ, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί ενδιαφέρον για εξαγορά μεριδίου ή του management των ελληνικών σιδηροδρόμων, τόσο απευθείας όσο και μέσω τραπεζών που αντιπροσωπεύουν αγοραστές".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κρας τεστ σε δήμους, περιφέρειες. Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές". ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Άδικη εξαίρεση από την περαίωση. Εκτός ρύθμισης χιλιάδες επαγγελματίες".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Μάχη" για τη λιανική αγορά φυσικού αερίου". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την εξαγορά του 49% και του management της ΕΠΑ Αττικής προτίθενται να διεκδικήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, είτε αυτόνομα είτε μέσω της κοινοπραξίας Elpedison στην οποία συμμετέχουν με ίσα μερίδια με την ιταλική Edison".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξεκλειδώνει η Εθνική τη διατραπεζική αγορά. Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ οι αιτήσεις υπερεγγραφής". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γυρίζει σελίδα η τραπεζική αγορά μετά τη μεγάλη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής. Οι αιτήσεις των παλαιών μετόχων μαζί με τις υπερεγγραφές ξεπερνούν τα 3,2 δισ. , γεγονός που συνεπάγεται υπερκάλυψη κατά 1,7 φορές. Από τα 1,8 δισ. αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού, ασκήθηκαν δικαιώματα για 1,7 δισ. Για τα υπόλοιπα 100 εκατ. προσφέρθηκαν από επενδυτές άνω του 1,5 δισ. ευρώ".
ΚΕΡΔΟΣ: "Τριπλός φθινοπωρινός έλεγχος. Eurostat για τα στοιχεία, Τρόϊκα για το Μνημόνιο και ΕΕ για τον προϋπολογισμό". Η εφημερίδα γράφει ότι "από απανωτές εξετάσεις διαρκείας περνά και πάλι η ελληνική οικονομία, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το διεθνές περιβάλλον είναι φιλικότερο, τα spreads καθοδικά και η λήψη πρόσθετων μέτρων επισήμως διαψεύδεται. Τις επόμενες τριάντα ημέρες η χώρα θα βρίσκεται υπό τους προβολείς της Eurostat και της τρόικας".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλάζει το κλίμα η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "μήνυμα αισιοδοξίας προς το σύνολό του εγχώριου τραπεζικού κλάδου περνά η Εθνική, πετυχαίνοντας "γενναία" υπερκάλυψη, κατά 1,7 φορά, της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόκειται , όπως μετέδιδαν χθες ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, "για μια επιτυχή δοκιμασία της εμπισοστύνης τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Από: ΑΝΑ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου