Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 06/10/2010


Επισκόπηση τύπου 06/10/2010

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η σημαντική πτώση στις πωλήσεις ΙΧ, η Moody's, που δήλωσε εντυπωσιασμένη από την προσπάθεια της Ελλάδας , οι αντιδράσεις για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το 2011, ο "γκρίζος πόλεμος" με σποτάκια στο Ιντερνετ για την οικονομία, η επίθεση του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά στον πρωθυπουργό, η αποσυμφόρηση των φυλακών με εξαγορά ποινών, η υπέρμετρη συνταγογράφηση, οι αλλαγές στο Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και η τοξική τραγωδία στην Ουγγαρία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανεύθυνη και επικίνδυνη η κυβέρνηση. Απολογισμός του Αντ. Σαμαρά για τον "ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ". Η εφημερίδα γράφει ότι "υψίστη ανευθυνότητα και συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού καταλόγισε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς , κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές και στελέχη του κόμματός του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φόροι-φωτιά και για τα εκτός σχεδίου. Επεκτείνεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "επεκτείνεται και στα εκτός σχεδίου ακίνητα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών τους για τη φορολογία, βάζοντας "φωτιά" στις τιμές των ακινήτων, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα".
Η ΑΥΓΗ: "Κρυφά μέτρα μετά τις εκλογές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σοβαρό ζήτημα λήψης και πρόσθετων μέτρων για το 2011, πέραν εκείνων που προβλέπει το προσχέδιο (ύψους 9,15 δισ. ευρώ ή ποσοστό 3,9% του ΑΕΠ) τίθεται με την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εξαπάτησε τον λαό ο Παπανδρέου και με μία σειρά εγκληματικών ενεργειών παρέδωσε την διακυβέρνηση της χώρας στο ΔΝΤ". Η σκληρή επίθεση Σαμαρά κατά του Πρωθυπουργού προκαλεί μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "καταιγιστικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου ότι "εξαπάτησε τον ελληνικό λαό".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αυτόματο καπέλο στις αντικειμενικές. Θα ακολουθούν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων". Η εφημερίδα γράφει ότι "αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δόσεις ώστε να εξισωθούν σταδιακά την προσεχή τριετία με τις εμπορικές τιμές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το υπάρχουν σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων με ένα νέο σύστημα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς και θα προσαρμόζει αυτόματα τις τιμές της Εφορίας είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω σε όλη την Ελλάδα".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αντώνης Σαμαράς: Οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και είναι η χειρότερη της Μεταπολίτευσης. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του προς βουλευτές και γραμματείς του κόμματος, κάνοντας απολογισμό και αποτίμηση του έργου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον έναν χρόνο από την ανάρρησή του στην εξουσία".
ΕΘΝΟΣ: "Συνταγές 3,4 εκατ. ευρώ από 20 γιατρούς. Σε ένα μήνα έκαναν ...φαρμακαποθήκη τους ασθενείς!". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νυστέρι" στη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων- μετά τις αποκαλύψεις για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από γιατρούς- βάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξοικονομήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι ότι από τους ελέγχους προέκυψε πως 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων μέσα σε έναν μήνα είχαν γράψει συνταγές αξίας 3,4 εκατομμυρίων ευρώ!".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αλκοολικό για ψώνια" κράζουν οι Αμερικανοί τον Δρούτσα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον στείλαμε σε διπλωματική αποστολή και ο ίδιος και η συνοδεία του προκειμένου να "ψωνίσουν" έκλεισαν κεντρικούς δρόμους. Αγανακτισμένοι οι Αμερικανοί με την συμπεριφορά του. Η "New York Post" τον αποκαλεί περιφρονητικά "shopaholic" που σημαίνει "αλκοολικός για ψώνια".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καταγγελίες - σοκ από καμμένο κατά της κυβέρνησης Καραμανλή. Μαύρο πολιτικό χρήμα από Ζίμενς και στα ταμεία της ΝΔ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αφήνει αιχμές εναντίον του μακαρίτη Γιάννη Βαρθολομαίου (ταμεία της ΝΔ) ότι πήρε τα χρήματα από τη Ζίμενς για λογαριασμό της ΝΔ. Παρά τις βαριές καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή, τον εξυμνεί, θεωρεί ότι αδικήθηκε πολιτικά, ότι εκδιώχθηκε από την εξουσία και εξηγεί το γιατί. Πιστεύει ότι ο Καραμανλής βρίσκεται δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά αυτήν τη στιγμή".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβερνούν με το φόβο , τρομοκρατούν το λαό". Α. Σαμαράς αποδόμησε την πολιτική του Μνημονίου". Η εφημερίδα γράφει ότι "μιλώντας στους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς αποδόμησε πλήρως το έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης, ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τα προεκλογικά ψεύδη του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και την ανικανότητά του να διαχειριστεί την κρίση ενώ παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα, το οποίο είναι και το μόνο που δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό και την κοινωνία".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φυτρώνουν φόροι και από τα χωράφια. Αντικειμενικές τιμές, υψηλότερες, για όλες τις περιοχές". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντικειμενικές αξίες και για τις εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη τη χώρα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι αυξημένες εντός και εκτός σχεδίου περιοχών και θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ώστε να πλησιάζουν τις αγοραίες. Θα ισχύσουν από τις αρχές του 2011. Στόχος είναι η είσπραξη 570 εκατ. ευρώ στην τριετία 2011-2013".
ΕΣΤΙΑ: "Η φορομανία δεν αποδίδει. Αυξάνονται οι συντελεστές, μειώνονται τα έσοδα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ενώ έχει εξαπολυθή φορολογικό πογκρόμ, αυτό δεν αποδίδει τίποτε. Το 2009 τα έσοδα από τους αμέσους φόρους ήταν 21,4 δισ. ευρώ, το 2010 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν πάλι 21,4 δισ. ευρώ και για το 2011 προβλέπεται να μειωθούν σε 21,1 δισ. ευρώ. Λένε βεβαίως οι αρμόδιοι ότι φταίει η ύφεσις. Μα ακριβώς λόγω της υφέσεως, οι συντελεστές έπρεπε να μειώνονται και όχι να αυξάνονται".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μεγαλύτερο το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος 2009. Eurostat: 15,1% αντί 13,8%". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε νέες περιπέτειες απειλεί να θέσει την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 από την Eurostat. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου διαμορφώθηκε τελικά στο 15,1% του ΑΕΠ, αντί του 13,8%, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 127% του ΑΕΠ από 115,4%".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανεργία μετά φόρων. Ύπουλη αύξηση της φορολογίας η αύξηση των αντικειμενικών αξιών". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εάν αναθεωρηθεί προς τα πάνω το έλλειμμα για το 2009 και για φέτος, άφησε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Τα μέτρα είναι αυτά που χρειάζονται αυτή τη στιγμή, δήλωσε η ίδια πηγή, προαναγγέλλοντας αυξήσεις αντικειμενικών αξιών των ακινήτων , τόσο για το 2011 όσο και το 2012 και 2013". ΤΑ ΝΕΑ: "Αποσυμφόρηση. Περαίωση και στις φυλακές!". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφυλακίζονται σύντομα όσοι κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας λόγω αδυναμίας καταβολής των δικαστικών εξόδων ή της χρηματικής ποινής που τους έχει επιβληθεί, σύμφωνα με μια σειρά μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης".
Η ΝΙΚΗ: "Θυσίες 20 δισ. ευρώ. Η "Ν" αποκαλύπτει τον πίνακα με όλους τους φόρους έως το 2013". Η εφημερίδα γράφει ότι "πόσο θα πληρώσουμε το ΦΠΑ και τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά , μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας. Τι έσοδα προσδοκά η κυβέρνηση από τα πρόστιμα στα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Άμεση στήριξη των ανέργων με μέτρα ανακούφισης των οικογενειών τους". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός συντάξιμος. Με βάση τις σύγχρονες ανάγκες , ο κατώτερος μισθός πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ".
City Press: "Σχέδιο σωτηρίας σε δύο φάσεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παράταση στην εξόφληση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Επιπλέον χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου από το μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ. Λιτότητα σε βάθος δεκαετίας". Metro: "Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "θετικά μηνύματα άρχισε να λαμβάνει η Ελλάδα από διεθνείς οίκους αξιολόγησης για την πρόοδο που σημειώνει στο δημοσιονομικό μέτωπο. Αναλυτές της Moody's άφησαν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έκρηξη" 50% στις αντικειμενικές. Αυξάνονται 15 φόροι στα ακίνητα".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σπάει η ομερτά στη Χαλκιδική. Αποκαλυπτική έρευνα της "Μ" στα παρασκήνια του κυκλώματος".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ξέχασαν...την ανάπτυξη!".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ανατροπές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε δομικές μεταβολές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα προχωρήσει από 1/1/2011 το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα και την ακριβέστερη συσχέτιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αυτόματες αυξήσεις στις αντικειμενικές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ύστερα από 28 χρόνια το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στις αντικειμενικές τιμές με τη σημερινή τους μορφή. Το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των αγοραίων τιμών, θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή τους, ενώ θα ισχύσει για όλη την επικράτεια. Η αύξηση των τιμών θα επιβληθεί σε τρεις δόσεις από το 2011 έως το 2013, με στόχο την είσπραξη 570 εκατ.".
ΚΕΡΔΟΣ: "Μπαράζ θετικών εκτιμήσεων. Συνεχίζονται τα έξωθεν αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία. Εντυπωσιασμένη δηλώνει η Moody's- Προάγγελος αναβάθμισης". Η εφημερίδα γράφει ότι "μηνύματα που επιτρέπουν την εδραίωση κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπονται όλο και συχνότερα από τους πλέον αξιόπιστους διεθνείς παράγοντες. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και μεγάλοι επενδυτικοί οίκου και αναλυτές, όλο και συχνότερα επικροτούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αλλάζουν τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις τους, προτρέποντας τους επενδυτές να επανατοποθετηθούν στην ελληνική αγορά".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ομαδικά πυρά" δέχεται ο νέος Προϋπολογισμός". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ομαδικά πυρά" κατά του Προϋπολογισμού εξαπολύουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική διαπνέεται από εισπρακτική λογική, ενώ απουσιάζουν τα αναπτυξιακά μέτρα".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου