Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση τύπου 08/10/2010

Επισκόπηση τύπου 08/10/2010

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η ίδρυση θυγατρικών από την επιχείρηση, οι διευκολύνσεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κατάθεση νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ, η ομιλία του Πρωθυπουργού χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η δήλωση του Στρος Καν που χαρακτήρισε "ατυχή" την αναθεώρηση στοιχείων για το ελληνικό δημόσιο, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Κύπρο, η πρόταση Κομισιόν για φορολόγηση μπόνους στελεχών, η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αλλά και η απονομή του νόμπελ λογοτεχνίας στον Λατινοαμερικανό Μάριο Βάργκας Λιόσα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοέλιδα.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ!...Κατά 13,7% αυξάνονται τα τιμολόγια για φτωχά και μεσαία νοικοκυριά!...". Η εφημερίδα γράφει ότι "νέο ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου. Τα "φτωχά" νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες στο 4μηνο, θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να επιβαρύνονται κατά 13,7%, ενώ η πλειοψηφία των νοικοκυριών (περίπου 2 εκατ. καταναλωτές που κινούνται μεταξύ 800 και 1.600 κιλοβατωρών) θα επιβαρυνθούν κατά 2,6%-2,7%".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Έκτισαν νόμιμα, κινδυνεύουν με πρόστιμα. Ανασφάλεια για χιλιάδες κατοίκους οικισμών". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Βουλή το περίφημο άρθρο 24 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση των δασικών χαρτών, το οποίο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, βυθίζει στην ανασφάλεια και την ανησυχία δεκάδες χιλιάδες κατοίκους οικισμών της χώρας, οι οποίοι, αν και έχουν χτίσει νόμιμα, κινδυνεύουν πλέον με πρόστιμα".
Η ΑΥΓΗ: "Ηλεκτροφόρα τιμολόγια". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με αυξήσεις πάνω από 30% σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές της ΔΕΗ. Οι ηλεκτροφόρες ανατιμήσεις οφείλονται στις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ώστε με την αύξηση της τιμής να είναι συμφέρουσα η είσοδος των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο πακέτο σκληρών μέτρων προαναγγέλλει ο Στρος Καν μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος..." Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέο πακέτο σκληρών μέτρων για τον ελληνικό λαό προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς από την Ουάσιγκτον ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, συστήνοντας μάλιστα στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει τη "συνταγή" της αυστηρής πολιτικής που ακολουθεί".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Χαμένοι στη ...μετάταξη 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι! "Καλλικράτης" , συγχωνεύσεις, κατάργηση υπηρεσιών". Η εφημερίδα γράφει ότι "πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ως τα μέσα του 2011 "φύλλα πορείας" για να μετακινηθούν σε διαφορετικές υπηρεσίες από εκείνες στις οποίες εργάζονται, σύμφωνα με σχετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Στον χορό των μετατάξεων, εκτός από τους υπαλλήλους που μετακινούνται υποχρεωτικά πλέον λόγω του "Καλλικράτη" , μπαίνει και το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ηλεκτροπληξία από νέα σκληρά μέτρα. Αυξήσεις -φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αφαίμαξη των μη εχόντων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παρά τη χθεσινή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, η απόφαση για αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία "τιμωρεί" τις μικρές καταναλώσεις, αλλά και η επιβολή νέων μέτρων από το 2011 έως το 2013, που ζητάει το ΔΝΤ, τον διαψεύδουν πλήρως".
ΕΘΝΟΣ: "Αυξήσεις που "καίνε" από τη ΔΕΗ. Στην πρίζα από τα νέα τιμολόγια εκατομμύρια καταναλωτές". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ηλεκτροσόκ με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως 13,7% που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο...επιφύλαξε τελικά για πάνω από 3 εκατομμύρια καταναλωτές το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής. Ανάμεσα στους...χαμένους και οι αγρότες που θα πληρώσουν πλέον ακριβότερα κατά 7% την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ με τη νέα τιμολογιακή πολιτική φαίνεται πως...τιμωρούνται τα νοικοκυριά εκείνα που έως σήμερα έκαναν οικονομία και "έκαιγαν το ρεύμα με το σταγονόμετρο".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Ημισέληνος θα κυματίζει μέχρι τον Στρυμώνα! Σύμφωνα με νέο Τουρκικό χάρτη Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Σάμος, Ρόδος, Κύπρος και Κρήτη ανήκουν στους ...γείτονες!". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο τουρκικός αυτός χάρτης ήδη παρουσιάστηκε από την "Μιλλιέτ", χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την δική μας κυβέρνηση. Ούτε καν "για τα μάτια" δεν αντέδρασε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ένας πρωθυπουργός που δεν ξέρει τι του γίνεται, ενώ παριστάνει τον πυροσβέστη όταν είναι μονίμως πυρπολητής". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γνώριζα" παραδέχθηκε για τα προβλήματα της Οικονομίας, αλλά "δεν γνώριζα" είπε ότι υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας. Κουβέντα για το πως φούσκωσε το έλλειμμα επί της δικής του διακυβέρνησης, αν και το "φούσκωμα" αυτό το επέρριψε στη ΝΔ. Άσκησε εκ νέου αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ψάχνει σωσίβιο στην οξύτητα και στις επιθέσεις εναντίον της ΝΔ για να συσπειρώσει τα απογοητευμένα στελέχη του κόμματός του".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στρος- Καν αδειάζει Παπανδρέου. Ο MR ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων". Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων άφησε χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν διευκρίνισε ότι είναι νωρίς για να αποφανθεί το ΔΝΤ αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα λιτότητας, καθώς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση, αν επηρεάζει το 2009 ή το 2010 και αν η διαφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί αμελητέα".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τον πάτησε το τρένο. Διαλύεται ο ΟΣΕ, καταργούνται γραμμές και θέσεις εργασίας". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαρωτικές αλλαγές για επιβάτες και εργαζομένους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η εταιρεία που ξέρουμε δεν θα υπάρχει πλέον. Κόβονται τα "μισά" εισιτήρια και τα ελευθέρας, ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις γραμμές. Σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου μεταφέρονται 2.300 εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς να αποκλείονται πρόσθετες μετακινήσεις στο μέλλον".
ΕΣΤΙΑ: "Οι φόροι αυξάνονται τα έσοδα μειώνονται . Η βενζίνη έσωσε τον Προϋπολογισμό 2010". Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρά τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων και εκτάκτων εισφορών, τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά το 2010. Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ και από την φορολογία καυσίμων, όπου κατά την διάρκεια του έτους επεβλήθησαν σημαντικές επιβαρύνσεις. Ειδικώς η βενζίνη φαίνεται ότι απέτρεψε το νέο δημοσιονομικό φιάσκο".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σαφές μήνυμα της τρόικας για νέα μέτρα. Ντομινίκ Στρος- Καν: Η Ελλάδα είναι σε σωστή κατεύθυνση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν διαπιστωθεί ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 έχει επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2010, έστειλε χθες η τρόικα. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι η τρόικα είναι σε αναμονή προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια της ΔΕΗ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αυξήσεις στα μέσα νοικοκυριά με μικρές καταναλώσεις ρεύματος αλλά και σημαντικές αυξήσεις για τους αγρότες προβλέπουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα ποσοστά ανατιμήσεων που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ, καθώς οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης μετριάστηκαν από αντίστοιχες μειώσεις σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας".
ΤΑ ΝΕΑ: "Δημόσιο: Κλειδί η 25ετία (έως το τέλος του 2010) για τη σύνταξη". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλειδί για ηπιότερη εφαρμογή του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων δίνουν οι ...λεπτομέρειες του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου. Το άρθρο 6 του νέου νόμου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ασφαλισμένους από 1.1.1983 έως 31.12.1992 να μην επιβαρυνθούν με έως και 15 έτη ασφάλισης ή να έχουν μείωση της σύνταξής τους".
Η ΝΙΚΗ: "Μας αλλάζει τα φώτα. Φωτιά παίρνουν και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ". Η εφημερίδα γράφει ότι "ο μέσος καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει αύξηση 10% για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Αυξήσεις κάτω από 5% στους βιομηχάνους με τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις. Μειώσεις για όσους έχουν...κλειστό το διακόπτη με λιγότερες από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο".
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Η διαπλοκή στο προσκήνιο την ώρα που η χώρα αναστενάζει". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Παπανδρέου και Σαμαράς χοντραίνουν τη μεταξύ τους προεκλογική αντιπαράθεση, αλληλοκατηγορούμενοι για την κρίση, τα ελλείμματα, το μνημόνιο και τους προκατόχους τους. Η πολιτική βρίσκεται σε νευρική κρίση, δείχνοντας αδυναμία να χειριστεί τη δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που οι κύκλοι της διαπλοκής βγήκαν και πάλι να ψαρέψουν σε θολά νερά".
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Στη φόρα όλα τα σκ....Στοιχεία υπάρχουν για τους μεγάλους λωποδύτες με τα ολόλευκα κολάρα και οι κρατικές υπηρεσίες τα έχουν διαθέσιμα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Γ. Παπανδρέου, οι Εξεταστικές Επιτροπές και του υπουργείο Οικονομικών υπόσχονται ότι την ώρα της μεγάλης κρίσης, την ώρα που ματώνει ο ελληνικός λαός στα πεζοδρόμια της ανεργίας και της φτώχειας, θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και θα βγουν όλα στη φόρα".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να χάσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αν χάσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αν ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που στήριξε και συνέβαλε στο σχηματισμό ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", αυτοί οι δύο πραγματικά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και οι ίδιοι, και το πολιτικό σύστημα στον τόπο μας, και η πλουτοκρατία".
City Press: "Προεκλογική "κάθαρση" στην πρωτεύουσα". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι Αρχές παίρνουν μέτρα κατά του παρεμπορίου. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που "στοιβάζουν" λαθρομετανάστες. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος".
Metro: "Ηλεκτροσόκ" στα νοικοκυριά". Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρωτοφανές κύμα ακρίβειας πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών να παραμένουν στα ύψη και να "ροκανίζουν" τους ήδη "κουτσουρεμένους" οικογενειακούς προϋπολογισμούς ενώ έπεται και συνέχεια".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ. Αυξήσεις στα νέα τιμολόγια".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Διχάζει το ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης. Αντιδράσεις για την επιλογή των υποψηφίων".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Α! ΟΥ! Κατάληψη παντού! 43 κλειστά σχολεία στο Νομό και έπεται συνέχεια".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Μείωση τιμολογίων ΔΕΗ για 1 εκατ. μικρομεσαίες". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι αυξήσεις για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις φθάνουν το 8,7% ενώ υπάρχουν και μειώσεις μέχρι 13,5% για πολύ μικρές μεταποιητικές μονάδες. Για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις οι αυξήσεις είναι 13,7%, ενώ οι μειώσεις για τους εμπορικούς καταναλωτές φθάνουν μέχρι και 18,4%. Υπολογίζεται ότι από τις μειώσεις θα ωφεληθούν περίπου 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευέλικτη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα. Δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις και μετά τις 29 Οκτωβρίου". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόσκληση σε 1,3 εκατ. οφειλέτες να τακτοποιήσουν χρέη 20 δισ., που βεβαιώθηκαν έως 30/9/2010. Διαγράφεται έως και το 100% των προσαυξήσεων. Δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 45 δόσεις. Μηνιαία φορολογική ενημερότητα με τη συνεπή καταβολή των δόσεων".
ΚΕΡΔΟΣ: "Μεγάλες μπίζνες στην ενέργεια. Το ιδιωτικό κεφάλαιο ωθεί τη ΔΕΗ να αναζητήσει διέξοδο στις ξένες αγορές". Η εφημερίδα γράφει ότι "ισχυρός ανταγωνισμός αναμένεται να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα στην αγορά ενέργειας, καθώς η απελευθέρωσή της έχει ενεργοποιήσει τα ιδιωτικά κεφάλαια. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αντισταθμίσει τις αναμενόμενες απώλειες στο μερίδιο αγοράς της τα προσεχή χρόνια, η ΔΕΗ εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διευκολύνσεις για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών". Η εφημερίδα τονίζει ότι "αντιμέτωποι" με κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών καταθέσεων θα βρεθούν οι οφειλέτες που δεν ρυθμίσουν έως τις 29/10 τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς παρατείνεται ο χρόνος παραγραφής τους μέχρι και τις 31/12/2012. Το ΥΠΟΙΚ δίνει μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου οι υπόχρεοι να εξοφλήσουν τα χρέη τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αφού οι προσαυξήσεις μειώνονται έως και 100%".
Από: ANA
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου