Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/10/2010

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/10/2010

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας στον Κύπριο καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη για την εργασία του στα θέματα ανεργίας, σχεδόν μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.
Η «Αλήθεια», κάτω από τον τίτλο «Νόμπελ η Κύπρος», γράφει για την απονομή του βραβείου στον Κύπριο καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που ένας Κύπριος βραβεύεται με Νόμπελ, γεγονός που προκαλεί ενθουσιασμό και συγκίνηση. Αλλού, γράφει ότι η γη πάνω στην οποία θα κατασκευαστούν οι Τερματικοί Σταθμοί του Ενεργειακού Κέντρου, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει σε Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ετοιμάζονται να τη διεκδικήσουν, ενώ ο Σόλων Κασίνης δηλώνει ότι η γη απαλλοτριώθηκε.
Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο Νομπελίστας που απορρίψαμε», γράφει ότι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για την εργασία του στα θέματα της ανεργίας, είχε προταθεί δύο φορές για διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001 και το 2006 και απορρίφθηκε. Αλλού, γράφει ότι με παρέμβαση της η επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, καταγγέλλει τη συμμετοχή μικρού παιδιού στη σειρά του ΑΝΤ1 «Ελένη η πόρνη».
Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Νόμπελ στην Κύπρο από τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαριδη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι τον τιμηθέντα συνεχάρησαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το Υπουργείο Παιδείας και η Κεντρική Τράπεζα, και προσθέτει ότι τον Ιανουάριο, ο Καθηγητής θα αναλάβει την Εδρα για τις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του πακέτου των έξι φορολογικών νομοσχεδίων για τη φοροδιαφυγή, διαφάνηκε ότι δεν θα εγκριθεί από τη Βουλή.
«Μας έκανε όλους περήφανους», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος του «Φιλελεύθερου», ο οποίος γράφει ότι ο κ. Πισσαρίδης τιμήθηκε από κοινού με δύο Αμερικανούς για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας, και οι μισθοί μπορεί να επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές. Αλλού, γράφει ότι εντοπίστηκε η πηγή της διαρροής των θεμάτων στις εξετάσεις για πρόσληψη στην Αστυνομία και ήδη ακυρώνονται τα τρία από τα τέσσερα μαθήματα.
Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μάχες με αποτέλεσμα», γράφει για την εφ’ όλης της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά την οποία τόνισε ότι οι σκληρές μάχες που δίδει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για διεθνοποίηση του Κυπριακού, έχουν αποτέλεσμα σημειώνοντας την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να ασκήσει την επιρροή του προς την Αγκυρα. Αλλού, γράφει ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με τον Σλοβένο Πρόεδρο.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κύπριος κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας», γράφει ότι ο 62χρονος καθηγητής του London School of Economics, με το άκουσμα της είδησης της βράβευσης του είχε ανάμικτα αισθήματα έκπληξης και χαράς, σημειώνοντας πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο, την οικογένεια του, το πανεπιστήμιου του και την Κύπρο. Αλλού, γράφει για την επιτυχία του Μαραθωνίου Λευκωσίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.
Από: ΚΥΠΕ
Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου