Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επισκόπηση τύπου 15/2/2013


Επισκόπηση τύπου 15/2/2013

Η ανεργία που χτύπησε κόκκινο, τα λάθη του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος και η ύφεση που δεν φαίνεται να πέφτει είναι μερικά από τα κεντρικά θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "SOS! Σπάει το φράγμα του 30% η ανεργία". Η εφημερίδα γράφει ότι "εφιαλτικές προβλέψεις για τη συνέχεια της χρονιάς, στη χειρότερη μοίρα οι γυναίκες. 1.350.181 άτομα χωρίς δουλειά (επισήμως!) τον Νοέμβριο, το 61,7% των νέων (έως 24 ετών) χωρίς προοπτική".

ΕΘΝΟΣ: "Κόκκινη κάρτα για το φιάσκο στο Δημόσιο- Η αδράνεια για τις αλλαγές ξαναφέρνει τον εφιάλτη των απολύσεων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καρκινοβατεί το πρόγραμμα για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ορατή είναι η απειλή τελεσιγράφου απο την τρόικα για άμεσες απολύσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συνωμοσία Χαζάρων για το τέλος του κόσμου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα αληθινά "πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Το "κόκκινο ιερατείο της Μόσχας... Σε προάστιο της Μόσχας, η σύνοδος Μαύρης και Λευκής Αδελφότητας!"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Ανατροπή-Σοκ. 3.642.102 οι απασχολούμενοι. 4.690.193 οι μην εργαζόμενοι". Η εφημερίδα γράφει ότι "η κρίση διαπερνά και τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός υπερβαίνουν κατά 1.048.061 του εργαζομένους. Η εξέλιξη αυτή ρίχνει βαριά τη σκιά της στα έσοδα του κράτους και κυρίως στη δραματική μείωση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η ανεργία βουλιάζει την Ελλάδα". Η εφημερίδα γράφει ότι "1.350.181 πολίτες χωρίς δουλειά και εισόδημα. 27% η ανεργία σε όλη τη χώρα και εφιαλτική εκτίμηση για 30% το 2013. 61,7% νέοι έως 24 ετών. Μια γενιά θυσία στο μνημόνιο".

ΕΣΤΙΑ: "Ποιός ευθύνεται για το "λάθος". Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν προ τριετίας η Κυβέρνησις Παπανδρέου προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κύριο ζητούμενο ήταν ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος που είχε εκφύγει του ελέγχου".

Η ΑΥΓΗ: "Πολλαπλασιαστής φτώχειας- Μετά το Ρεν, Στουρνάρας και ΔΝΤ αποκλείουν τη διόρθωση του "λάθους". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε 1.350,181 (27%) έφτασαν οι άνεργοι τον Νοέμβριο. Σύντομα η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% προβλέπει το ΚΕΠΕ. Στο 6,5% μεσοσταθμικά κινήθηκε η ύφεση το 2012".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σύνταξη αγροτών στα 62 έτη- Ευνοϊκές αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των αγροτών αποφασίστηκαν, χθες, στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Στη δίνη της ύφεσης". Η εφημερίδα γράφει ότι "η ανεργία στο 30% φέτος, αλλά η κυβέρνηση δεν τολμά να αλλάξει συνταγή. Ούτε η επιδείνωση της ύφεσης και η αύξηση της ανεργίας, σε πρωτοφανή ποσοστά 61% για τους νέους, πτοούν τους δανειστές και φυσικά δεν μεταπείθουν την κυβέρνηση".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Με γκάλοπ φτιάχνουν την "Αθήνα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ιδιωτικές εταιρείες ανέθεσε το υπ.Παιδείας τη χαρτογράφηση ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έδωσαν 150.000 ευρώ, ανακοίνωσαν το σχέδιο και θα πάρουν τα αποτελέσματα τον Μάρτιο!".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "βαρύ είναι το τίμημα της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 1 εκατ.πολίτες έμειναν άνεργοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει το Νοέμβριο σε 1.350.181, ήτοι το 27% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού."

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πιστωτικές: Μέγα κόλπο για κούρεμα έως 80%".
Η εφημερίδα γράφει "όλες οι λύσεις για υπερχρεωμένους. Ποιός είναι ο κρυφός άσος που σας βγάζει από το αδιέξοδο. Πότε συμφέρει η απευθείας διαπραγμάτευση με τις τράπεζες".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανεξέλεγκτη η ανεργία- Ανεργοι έξι στους δέκα νέους έως 24 ετών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέο ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία το Νοέμβριο του 2012, σκαρφαλώνοντας στο 27% απο 20,8% που ήταν το Νοέμβριο του 2011 και 26,6% τον Οκτώβριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μάχη για την προστασία των ανέργων για σταθερή δουλειά για όλους". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ποσοστό ρεκόρ 27% σημείωσε η επίσημα μετρήσιμη ανεργία το Νοέμβρη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τους άνεργους να εκτινάσσονται στα 1.350.181 άτομα! Ουσιαστικά είναι πολύ μεγαλύτερη."

ΤΑ ΝΕΑ: "Το ναυάγιο φέρνει... απολύσεις". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο εφιάλτης της απόλυσης επανέρχεται το επόμενο διάστημα για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους καθώς η τρόικα επαναφέρει το αίτημα άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και στην οργάνωση της διαθεσιμότητας."

6ΜΕΡΕΣ: "Πολλαπλασιαστής διαρκούς ανεργίας". Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση καταπίνει το λάθος του ΔΝΤ και αρκείται να μετρά ανέργους. 30% των εργαζομένων θα μείνουν χωρίς δουλειά το 2013. 29% στο νομό Αττικής ανέβηκε ο δείκτης το Νοέμβριο 2012. 61% των νέων ηλικίας 15 έως 24 χρόνων εκτός αγοράς εργασίας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηξη ανεργίας στο 27% με καθίζηση απασχόλησης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χωρίς φρένο αυξάνεται το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, απειλώντας το παραγωγικό ιστό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή της χώρας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βλέπουν" ανάκαμψη. Αισιόδοξοι έξι στους δέκα επικεφαλής μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή του κλίματος μεταξύ των επικεφαλής κορυφαίων ελληνική επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα της PWC, το 62% εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αυξηθούν οι πωλήσεις των επιχειρήσεών τους, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν στο 46% το 2011 και 27% το 2010".

ΚΕΡΔΟΣ: "Εκρηκτικό το μίγμα της ύφεσης και της ανεργίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μίγμα ύφεσης και ανεργίας βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ανήμπορη να αντιδράσει όποια κι αν υπήρξε η αρχική πρόβλεψη των δανειστών, όσο λανθασμένος κι αν υπήρξε ο περίφημος πολλαπλασιαστής στον οποίο στήριξε τις προβλέψεις του το ΔΝΤ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκρηκτικός ο συνδυασμός της ύφεσης με την ανεργία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεκάδες χιλιάδες ανέργους κάθε μήνα παράγει η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση της οικονομίας, με το ποσοστό της ανεργίας το Νοέμβριο να εκτοξεύεται στο 27% το υψηλότερο πλέον στην Ευρωζώνη".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου