Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/2/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 18/2/2013

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, που ανέδειξε πρώτο τον Νίκο Αναστασιάδη και δεύτερο τον Σταύρο Μαλά, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και τις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος αναφέρεται στην εκλογική υπεροχή του Ν. Αναστασιάδη, που δεν κατάφερε όμως να εξασφαλίσει εκλογή από τον πρώτο γύρο, στα υψηλά ποσοστά που εξασφάλισε ο Γ. Λιλλήκας και στις επόμενες κινήσεις του, καθώς και στα ανοίγματα των επιτελείων των υποψηφίων που επικράτησαν προς τους ψηφοφόρους του Γ. Λιλλήκα. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη διάψευση των exit poll, που δημιούργησαν την εντύπωση εκλογής ενός γύρου.

Η «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πήρε το χρίσμα ο Αναστασιάδης», αναφέρει ότι η ψήφος των πολιτών έδωσε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ το χρίσμα του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η εκλογή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Εξάλλου, στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης βγήκε πρώτος σε όλες τις Επαρχίες, ο Γιώργος Λιλλήκας είχε πολύ καλή παρουσία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, ενώ η είσοδος του Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο κερδήθηκε στη Λάρνακα. Ακόμη, η «Α» κάνει λόγο για μεγάλη ήττα των δημοσκοπήσεων να προσεγγίσουν το τελικό αποτέλεσμα.

«Πήρε ισχυρή εντολή για δεύτερη Κυριακή» είναι ο τίτλος του «Πολίτη», ο οποίος γράφει ότι ο στόχος για ισχυρή εντολή - που παρέπεμπε σε εκλογή από τον πρώτο γύρο - δεν επιτεύχθηκε για τον Νίκο Αναστασιάδη, το ποσοστό όμως της πρώτης Κυριακής του δίνει το δικαίωμα να αισθάνεται ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στο Προεδρικό. Παραθέτοντας εξάλλου τα ποσοστά των υποψηφίων, ο «Π» γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε ποσοστό 45,46%, ο Σταύρος Μαλάς 26,91% και ο Γιώργος Λιλλήκας 24,93%. Εξάλλου, γράφει ότι την ημέρα των εκλογών οι “Anonymous” επιτέθηκαν στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, οι υπηρεσίες όμως έδειξαν να αντέχουν.

Η «Σημερινή», με τίτλο «Φαβορί ο Αναστασιάδης, ρυθμιστές Λιλλήκας και ΕΔΕΚ», γράφει ότι οι χαμένοι του πρώτου γύρου προσανατολίζονται σε ψήφο κατά βούληση ως ενιαίο μέτωπο, ενώ προστίθεται ότι άρχισαν τα ανοίγματα των δύο νικητών προς τους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα. Στις εσωτερικές της σελίδες, η «Σ» γράφει εξάλλου για δημιουργία νέου κόμματος ή προσπάθεια ενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου από τον Γ. Λιλλήκα. Ακόμη αναφέρεται ότι οι μικροί υποψήφιοι πάτωσαν, καθώς εξασφάλισαν συνολικά κάτω από το 3% των ψήφων, με τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ να εξασφαλίζει τις περισσότερες από του οχτώ.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα του, με τίτλο «Η στέψη πήρε αναβολή», ότι οι πολίτες αποφάσισαν να οδηγήσουν στον δεύτερο γύρο την κούρσα των εκλογών, προσφέροντας στον Νίκο Αναστασιάδη σαφές προβάδισμα 19 μονάδων έναντι του Σταύρου Μαλά, που εξασφάλισε τη δεύτερη θέση. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι ανοίγει μέτωπο ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ για τον ενδιάμεσο χώρο, καθώς άρχισε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με τη γνωστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο «Φ» αναφέρεται εξάλλου στην υπόθεση εγκατάλειψης νεογέννητου βρέφους από την αλλοδαπή μητέρα του, που βρέθηκε νεκρό σε σακούλα σκουπιδιών.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Να φράξουμε το δρόμο στη συντήρηση», και γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς έστειλε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων για να δώσουν ελπίδα και προοπτική στην πατρίδα, ενώ θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εξάλλου, παραθέτει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, που λέει ότι τα σημερινά δεδομένα επιβάλλουν την εκλογή ενός νέου, αξιόπιστου ηγέτη, του Στ. Μαλά. Ακόμη, η «Χ» γράφει για κατήφεια και απογοήτευση στο επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου