Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/2/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 24/2/2013

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, η κατάσταση της οικονομίας και τα περί συμφωνίας διάσωσης, και ο θάνατος 13χρονου κατά την ώρα που έκανε προπόνηση, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” πρωτοσέλιδα προβάλλει θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι το προηγούμενο της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε κίνητρο για τους υποψήφιους των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αναφερόμενη στο πώς παρουσιάστηκε η προεκλογική εκστρατεία μέσα από το διαδίκτυο. Επίσης, γράφει ότι ένα βουνό προβλήματα θα βρει μπροστά του ο νέος Πρόεδρος και ότι από αύριο ξεκινά το δύσκολο μέρος των διαπραγματεύσεων για υπογραφή μνημονίου για διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες περισσότεροι από 540.000 πολίτες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, και παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Περιμένει Γολγοθάς τον νέο Πρόεδρο…”, γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι αναγκασμένος να λάβει επώδυνες αποφάσεις και ότι πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα για το μνημόνιο για διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Επίσης, αναφέρεται στην υπόθεση απαγωγής του 18μηνου Σταύρου Στυλλή και γράφει ότι το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι το κίνητρο και ότι η ύποπτη δεν είχε σχέση με την οικογένεια από το 2003, λόγω αντιπαράθεσης. Γράφει, επίσης, ότι στα μαύρα ντύθηκε η Αθηένου από τον αδόκητο χαμό του 13χρονου Κυριάκου Πάρπα, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του ενώ έκανε προπόνηση και, παρά τις προσπάθειες του προπονητή του για επανάκτηση των αισθήσεών του, το αγόρι δεν κατάφερε να επανέλθει.

Ο “Φιλελεύθερος” πρωτοσέλιδα προβάλλει θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονταν πυρετωδώς χθες στο στάδιο “Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία” για να είναι όλα έτοιμα απόψε για την τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 22:00. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του τέως ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Francois Drevet, συγγραφέα δύο βιβλίων για την Κύπρο, ο οποίος δήλωσε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση, διότι χάνουν και οι δύο πλευρές. Γράφει, επίσης, ότι 15 κοινότητες με κοινά φυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της ορεινής Λεμεσού.

Η “Χαραυγή” πρωτοσέλιδα προβάλλει θέμα με προεκλογικό χαρακτήρα. Γράφει, επίσης, ότι για πρώτη φορά οι κατοχικές αρχές επέτρεψαν σε μεικτά συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους να κάνουν εκσκαφές σε περιφραγμένη στρατιωτική περιοχή. Επίσης, γράφει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά σε σχέση με την υλοποίηση της πολιτικής συνοχής στην Κύπρο και την αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Γράφει, επίσης, ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου για εισδοχή των πρώτων φοιτητών στην Ιατρική Σχολή, η δημιουργία της οποίας χαρακτηρίζεται ιστορικό ορόσημο.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής” πρωτοσέλιδα προβάλλει θέμα που αφορά τις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ως “σημείο καμπής” θεωρούν πολλοί επενδυτές την 1η Μαρτίου, μετά την οποία αναμένουν πως οι τιμές του κυπριακού ομολόγου θα αυξηθούν σημαντικά, και έτσι αναζητούν προς αγορά κυπριακά ομόλογα. Επίσης, γράφει ότι η εμβάθυνση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη θέτει σε στενή παρακολούθηση κράτη που ακολουθούν μνημονιακό πρόγραμμα και η “δίπτυχη δέσμη μέτρων” οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να ζητά συγκεκριμένες αναθεωρήσεις στον κυπριακό προϋπολογισμό κάθε Φθινόπωρο. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιούνται στην Ιταλία βουλευτικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία “Μάχη” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα μοντάζ φωτογραφιών, υπό τον τίτλο “Ή ταν ή επί τας”. Γράφει, επίσης, ότι μέχρι τις 20:00 θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών. Επίσης, γράφει ότι η Άγκυρα θα απαντήσει αναλόγως στην Αθήνα μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στον ΟΗΕ για την προκήρυξη οικοπέδων προς έρευνα υδρογονανθράκων από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν προτίθεται να ακυρώσει τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, παρά τη θέση ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Στα χέρια των ψηφοφόρων τώρα”, γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαπραγματευθεί συμφωνία διάσωσης που θα βγάλει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία καταστήματος στη Λεμεσό, το εξωτερικό του οποίου καλύπτεται από φωτογραφία του Κρεμλίνου, και αναφέρει ότι στη Λεμεσό διαμένουν πάνω από 30.000 Ρώσοι, οι οποίοι άρχισαν να φθάνουν στην Κύπρο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ παράλληλα επισκέπτονται την πόλη χιλιάδες Ρώσοι κάθε χρόνο. Γράφει, επίσης, ότι όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικές σπουδές, σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου