Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/9/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/9/2012

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Eurogoup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ από τη Λευκωσία για επίσπευση των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Τρόικα και τα αποτελέσματα της συνεδρίας της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στην Κύπρο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι η ανάδειξη της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017, ο εντοπισμός οστών αγνοουμένων στα κατεχόμενα και η συνέχεια της δίκης για το Μαρί με την αντεξέταση του μάρτυρα Μιχάλη Θεοφίλου.


Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Δεν έχετε χρόνο για χάσιμο”, γράφει για δραματική έκκληση του Προέδρου του Eurogroup Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο Χριστόφια να ξεκαθαρίσει η Κύπρος τις προθέσεις της για τη δανειακή σύμβαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Πάφος ανακηρύχθηκε μετά από μια μαραθώνια διαδικασία και προετοιμασία Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017. Επίσης γράφει ότι Ευρωπαϊκή οδηγία θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν σοκαριστικές φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων ως προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στην υγεία.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Αλλάξτε ταχύτητα – Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια” αναφέρεται σε ωμές αλήθειες, συστάσεις και αυστηρές υποδείξεις από την Τρόικα προς τη Λευκωσία, ενώ γράφει ότι η κάθοδος των τροϊκανών διευθετείται την ερχόμενη Δευτέρα. Ακόμη γράφει ότι βρέθηκαν οστά αγνοουμένων σε 16 σημεία που βρίσκονται σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των άπορων μαθητών μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Γιούνκερ: Μη χάνετε χρόνο» γράφει ότι η Ευρώπη ζητά επίμονα από την κυπριακή πλευρά να προχωρήσει τάχιστα σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με κατάληξη πριν το τέλος Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας των καζίνο Σέλντον Άντελσον αποφάσισε τελικά να επενδύσει στη Μαδρίτη και όχι στην Κύπρο, δημιουργώντας το ευρωπαϊκό «Λας Βέγκας». Ακόμη γράφει ότι η δίκη για την τραγωδία στο Μαρί συνεχίστηκε χθες σε κλίμα έντασης, με τον μάρτυρα Μιχάλη Θεοφίλου να επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής και τον Διοικητή της ΕΜΑΚ.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Στόχος η κοινωνική συνοχή”, γράφει ότι αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα, ενώ προσθέτει κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε ότι η Λευκωσία κάνει εντατική προσπάθεια να ετοιμάσει το δικό της πρόγραμμα. Επίσης γράφει ότι κατά τη Σύνοδο του ECOFIN στη Λευκωσία, οι Υπουργοί Οικονομικών έδωσαν το πράσινο φως για την ενίσχυση της δράσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη Μεσόγειο. Ακόμη, αναφέρει ότι οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Αρμενίας εξέφρασαν χθες από την Λευκωσία την ισχυρή αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στις συνομιλίες με την Τρόικα», αναφέρεται στις δηλώσεις Γιούνκερ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων. Ακόμη αναφέρει ότι η ΑΗΚ περιμένει ακόμη τη δεύτερη δόση των 49 εκ. από την Κυβέρνηση για την πληρωμή του κόστους των γεννητριών που εγκαταστάθηκαν μετά την καταστροφή υο σταθμού στο Βασιλικό. Επίσης γράφει ότι οι 13 υπάλληλοι του Δήμου Παραλιμνίου που συνελήφθησαν για υπεξαίρεση, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ θα κατηγορηθούν αργότερα, καθώς η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου