Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/9/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/9/2012

Οι αντιδράσεις στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού περί του ενδεχομένου εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο, η κατάσταση της οικονομίας και το μνημόνιο που θα παρουσιάσει η Τρόικα, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, και η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στην οποία μιλά για ανεύθυνη Κυβέρνηση, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Φλερτάρουν με την καταστροφή”, αναφέρεται στο πώς και γιατί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, με τη δήλωσή του περί του ενδεχομένου εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ, καλλιεργεί μιαν επικίνδυνη συζήτηση, σπέρνει διχόνοια στο εσωτερικό μέτωπο, εκθέτει επικίνδυνα την οικονομία και βάζει τρικλοποδιά στην Προεδρία της ΕΕ. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του υποψήφιου προέδρου Γιώργου Λιλλήκα, στην οποία αναφέρει ότι θα ζητήσει στήριξη από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, όχι όμως από το κόμμα. Επίσης, γράφει ότι η εκμίσθωση αστυνομικών από εταιρείες, τράπεζες και για άλλες δραστηριότητες αποτελεί πλέον συνήθη πρακτική.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Τεστ συνοχής και ανθεκτικότητας για το ΔΗΚΟ”, γράφει ότι καθοριστική θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα σε ό,τι αφορά την πορεία του ΔΗΚΟ προς τις προεδρικές εκλογές, και το ζητούμενο πλέον είναι η επικύρωση της συμφωνίας με τον ΔΗΣΥ από τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ. Γράφει, επίσης, ότι σε σημαντικές πτυχές φαίνεται να απέχουν οι προτάσεις της Κυβέρνησης από τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία αυτών της Τρόικας, αλλά το σίγουρο είναι ότι η επόμενη ημέρα της συμφωνίας με την Τρόικα δεν θα είναι η ίδια με τη σημερινή. Επίσης, γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται να ενέκρινε κατ’ αρχήν προϋπολογισμό χθες.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Πολιτικό τσουνάμι για το ευρώ”, γράφει ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Α ΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ στην περίπτωση που η Τρόικα προτείνει οδυνηρά μέτρα για την οικονομία, και ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε με σφοδρότητα. Γράφει, επίσης, ότι ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και ιδιώτες ανέλαβαν πρωτοβουλία προς αποκατάσταση της αποκαρδιωτικής εικόνας των εγκαταλελειμμένων καταστημάτων, με προοπτικές επαναδραστηριοποίησης. Επίσης, γράφει ότι επιχειρηματίες δέχθηκαν οδυνηρά μέτρα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Συνεννόηση με Βουλή”, γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό του 2013, τον οποίο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε συγκρατημένο, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η πορεία διόρθωσης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η ΠΕΟ καλεί σε συσπείρωση συντεχνίες και εργαζόμενους. Επίσης, γράφει ότι η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους τονίζει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να εκμεταλλευτούν τον ενθουσιασμό και τις καινοτόμες ιδέες των νέων.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Ο Χριστόφιας στη μέγγενη”, γράφει ότι αν και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια η υπογραφή του μνημονίου θα ήταν ευχής έργον αν γινόταν από τον επόμενο Πρόεδρο, γίνεται αντιληπτό από το Προεδρικό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς τα “ρωσικά ρούβλια” αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Γράφει, επίσης, ότι με κουπόνι στις σχολικές καντίνες θα πηγαίνει το 10% των μαθητών μας, καθώς είναι χιλιάδες οι οικογένειες που αδυνατούν πλέον να προσφέρουν πρωινό στα παιδιά τους. Επίσης, γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία για το θέμα της οικονομίας.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Ανεύθυνη Κυβέρνηση”, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία αναφέρει ότι κυβερνώντες και ΑΚΕΛ αναλώθηκαν σε μιαν ακατάσχετη συνθηματολογία χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση, η οποία καταδεικνύει μια ζημιογόνα για τον τόπο πολιτική ανεπάρκεια. Γράφει, επίσης, ότι είναι ελλειμματικό το κυβερνητικό πακέτο προτάσεων για την οικονομία. Επίσης, γράφει ότι την ώρα που το κράτος αναζητά μερικές δεκάδες εκατομμύρια για να μην εξαναγκαστεί να καταφύγει σε στάση πληρωμών, η ΑΗΚ χάνει άλλα 117 εκατομμύρια από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Στο σκοτάδι ο προϋπολογισμός”, γράφει ότι ολοκληρώθηκαν χθες οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2013, αλλά οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμα να τεθούν σε πιθανούς ξένους δανειστές. Γράφει, επίσης, ότι η λεωφόρος Μακαρίου στη Λευκωσία ήταν κλειστή για την τροχαία κίνηση για πέντε ώρες χθες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Επίσης, γράφει ότι η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά επισημαίνει την απουσία μέτρων για τα άτομα που αποφυλακίζονται ύστερα από καταδίκες για παιδοφιλία, αφού μπορούν να εργαστούν σε χώρους με παιδιά.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου