Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Το «παλιό» ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα


Το «παλιό» ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα

Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στο παρελθόν για να διαπιστώσει ή να θυμηθεί με ποιες θέσεις ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, Ανδρέας Παπανδρέου, συγκλόνισε και ενέπνευσε πολιτικά τον ελληνικό λαό στα μεταδικτατορικά χρόνια, βάζοντας τα θεμέλια για την 35χρονη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό βίο της χώρας μας. Φυσικά, άλλες εποχές τότε. Η Ελλάδα ήταν φτωχότερη, ταπεινωμένη και πληγωμένη από τη δικτατορία και την προδοσία της Κύπρου, βαθιά διχασμένη λόγω της χούντας και της εμφυλιοπολεμικής πολιτικής της αμερικανοκίνητης δικτατορίας που λειτουργούσε ως τυφλό όργανο των Αμερικανών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως κατόρθωσε να δώσει στον ελληνικό λαό όραμα.Σε ριζική αντίθεση με την άβυσσο της εθνικής κατάθλιψης που βυθίζει όλο και βαθύτερα τους Ελληνες η πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη κατ' εντολήν των ξένων επικυρίαρχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, τότε ο λαός είχε όραμα. Πίστευε ότι ερχόταν η ώρα που θα περνούσε «Η Ελλάδα στους Ελληνες», που θα έπαιρναν το πάνω χέρι «οι μη προνομιούχοι», που θα νικούσε «Η Αλλαγή».

Οι θέσεις του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ ήταν εξαιρετικά τολμηρές. Ερχονταν σε ριζική αντίθεση με τις ιδέες της Δεξιάς, γι' αυτό και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χαρακτήριζε τότε το ΠΑΣΟΚ «Αριστερά της Αριστεράς». Ο Ανδρέας όμως δεν πτοείτο. Πυρπολούσε με ριζοσπαστισμό τις καρδιές των Ελλήνων.

«Η ένταξη στην ΕΟΚ θα επιτείνει τη σχέση της υποτέλειας. Το σύνολο της ζωής στον τόπο μας θα καθορίζεται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των Δυτικοευρωπαίων συνεταίρων» υπογράμμιζε επί λέξει ειδική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, την 1η Μαρτίου του 1976 και συνέχιζε:
«Απώτερος σκοπός της ένταξης στην ΕΟΚ είναι η ματαίωση της σοσιαλιστικής αλλαγής στη χώρα μας. Η μεταπρατική ολιγαρχία είναι αποφασισμένη να αποδεχθεί το ξεπούλημα του τόπου για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του σημερινού οικονομικού - πολιτικού συστήματος που της χάρισε απεριόριστα κέρδη και εξουσίες».«Στόχος της ΕΟΚ σε περίπτωση ένταξης της χώρας μας θα είναι η μείωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού από το 34% στο 9%» προειδοποιούσε ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου τους αγρότες στην προεκλογική ομιλία του στο Ηράκλειο, στις 5 Νοεμβρίου 1977. Είχε απόλυτο δίκιο. Στο 10% έχει μειωθεί σήμερα ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας.

«Πολιτικά μας θέλουν στην ΕΟΚ για να κατοχυρώσουν την επικυριαρχία τους στη χώρα μας, για να επιβεβαιώσουν και να σφυρηλατήσουν τον περιφερειακό δορυφορικό χαρακτήρα της οικονομίας μας» υποστήριζε σε ομιλία του στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου 1978.

Εννοείται ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήταν σφοδρότατα αντίθετος στο φορολογικό «γδάρσιμο» των λαϊκών στρωμάτων. Αντί της φοροεπιδρομής της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σήμερα, τότε ο Ανδρέας απαιτούσε μέσα στη Βουλή άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. «Είναι σαφές, για μας τουλάχιστον, ότι η μείωση των συντελεστών σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%» τόνιζε ενώπιον του Κοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 1975.
Εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή είχε ο Α. Παπανδρέου και στα θέματα υγείας και παιδείας.

«Ολοι οι Ελληνες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, ανεξάρτητα από το πού κατοικούν, πρέπει να έχουν δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη» υπογράμμιζε σε συνέντευξή του στα «Νέα» στις 3 Νοεμβρίου 1975. «Προϋπόθεση για τη δωρεάν και υψηλής στάθμης περίθαλψη είναι κι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του νοσοκομειακού εξοπλισμού στην πόλη και στο χωριό» προσέθετε.

Πολύ ριζοσπαστικές ήταν οι θέσεις του Ανδρέα στα ζητήματα παιδείας. Πέρα από τη θεμελιακή αρχή ότι «η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους τους Ελληνες», τόνιζε και τα εξής σε προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα, στις 14 Νοεμβρίου 1974: «Η κυρίαρχη ομάδα δίνει στα δικά της μέλη την εκπαίδευση που χρειάζεται για να εξασφαλίζεται η θέση της στην κοινωνία και στα μέλη της κυριαρχούμενης ομάδας την παίδευση που χρειάζεται για να παραμένει υποτελής. Αλλη η παιδεία των κυρίων προς κυρίους και άλλη των κυρίων προς δούλους»!

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Εθνική ανεξαρτησία και ξένα κέντρα

«Αμεσο και αμετακίνητο είναι το αίτημα του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία» υποστήριζε ο Α. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στα «Νέα», στις 3 Νοεμβρίου 1975. «Η ανεξαρτησία μας δεν περιορίζεται μόνο από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, από την παρουσία αμερικανικών βάσεων στο έδαφός μας» προσέθετε και εξηγούσε: «Περιορίζεται αποφασιστικά και από την παρουσία των μεγάλων μονοπωλίων των ΗΠΑ και της ΕΟΚ, που όλο και πιο πολύ προσδιορίζουν την πορεία της χώρας μας και είναι σε θέση να εξαναγκάσουν ή να εξαγοράσουν κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων στόχων τους... Τα ξένα κέντρα δύναμης τελικά καθορίζουν τη δομή της ανάπτυξης της χώρας μας».

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από: www.ethnos.gr

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου