Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/9/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/9/2012

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή για τις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται, επίσης, η ανακοίνωση της Helene Flautre στην οποία διαψεύδει τα όσα έγραψε η τουρκική «Χουριέτ» για το περιεχόμενο της συνάντησής της με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και η εγκύκλιος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για έρευνα στους υπολογιστές των υπαλλήλων της τράπεζας και η δημοσιοποίηση των επιστολών που αντάλλαξε με τον Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα. Αλλα θέματα είναι η διαρροή καυσίμων στο υπέδαφος στη Λάρνακα, καθώς και το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ για σκοπούς ηλεκτροδότησης πριν από το 2015, όπως και άλλα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Τα…κόλπα του Μεγάλου Αδελφού» γράφει ότι ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία με το Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη. Η άδεια που εξασφάλισε ο Διοικητής αφορούσε την έρευνα υπό αυστηρές προϋποθέσεις μόνο στους υπηρεσιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όχι σε τηλέφωνα ή προσωπικούς υπολογιστές ή άλλα μέσα φύλαξης πληροφοριών. Αλλού γράφει ότι καμία βιασύνη δεν φαίνεται να υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς για την κάθοδο της τρόικας και τη σύναψη του μνημονίου και ότι ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν λεφτά για να καλύψει το κράτος τις υποχρεώσεις του μέχρι τον Οκτώβριο. Αλλού αναφέρει ότι αιγοπροβατοτρόφος περίμενε να διωχθεί αστυνομικός που τον κτύπησε και αντ’ αυτού κατηγορήθηκε ο ίδιος για οχλαγωγία.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Πιέζει η Τρόικα, ζητεί ανάσες η Κυβέρνηση» και γράφει ότι στο έγγραφο που έστειλαν οι τροϊκανοί ζητούν περικοπές 1,1 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση αντιπροτείνει περικοπές πενταετίας και τούτο για να είναι πιο υποφερτές και να μη βυθίσουν τη χώρα σε περισσότερη ύφεση. Αλλού γράφει ότι σε διευκρινήσεις σχετικά με τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, προέβη η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Helene Flautre η οποία απορρίπτει τα όσα αναφέρονται στην τουρκική «Χουριέτ». Σημειώνει ότι στη συνάντηση δεν ήταν παρόντες δημοσιογράφοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε πορεία σύγκρουσης βρίσκονται οι σχέσεις της Κυπριακής Προεδρίας με την επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ βαρόνης Αστος, εξαιτίας της προώθησης αναβάθμισης σχέσεων με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Διαρροή – βόμβα στη Λάρνακα» και γράφει ότι ολόκληρη γειτονιά στην περιοχή Δροσιάς στη Λάρνακα, βρίσκεται σε κίνδυνο από διαρροή καυσίμων στο υπέδαφος και όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ουδείς μπορεί να αισθάνεται ήσυχος όσο η κατάσταση παραμένει αδιευκρίνιστη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τροχονόμοι διαμαρτύρονται για αναχρονιστικά καθήκοντα και ότι με εγκύκλιο 2008 μετατράπηκαν σε παρκαδόρους κρατικών αξιωματούχων. Αλλού γράφει ότι αναχρονιστική κρίνεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εμπορίου για έρευνα στα καύσιμα και αποφασίστηκε η αναθεώρηση της όλης διαδικασίας και βελτίωση της μεθοδολογίας. Στοιχεία αναφέρουν ότι κάθε σεντ αύξηση στην τιμή των καυσίμων επιβαρύνει με 10 εκ. τα νοικοκυριά.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Θυσία στο βωμό της εξουσίας» γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ και τον υποψήφιό του για αυτοαναιρέσεις και μεταμορφώσεις στο Κυπριακό που έφεραν σύγχυση τόσο στον ίδιο όσο και στο επιτελείο του. Ο συναγερμικός υποψήφιος, προσθέτει, άρχισε να βλέπει συνωμοσίες σε βάρος του, υπέδειξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Γράφει επίσης ότι 12 εταιρείες ζήτησαν εκτάσεις για υπηρεσίες σε πλατφόρμες έρευνας και εξαγωγής υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ενέργειας, Σόλων Κασίνη, υπάρχει διάθεση από το Ισραήλ για συνεργασία στο θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροδότησης πριν από το 2015. Αλλού γράφει ότι 3138 από τους 3347 υποψήφιους απόφοιτους κυπριακών σχολείων μέσης εκπαίδευσης εξασφάλισαν θέση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας σε 396 διαφορετικά Πανεπιστημιακά Τμήματα. Οι υψηλότερες βαθμολογίες ήταν στα τμήματα Ιατρικής.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τον τίτλο «Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα σε προχωρημένο στάδιο», γράφει ότι με τη νέα κάθοδο της Τρόικα, που θα καθοριστεί την επομένη της Ατυπης Συνεδρίας του ΕΚΟΦΙΝ στη Λευκωσία, δηλαδή στις 17 Σεπτεμβρίου, είναι δυνατόν να συμφωνηθεί το πρώτο προσχέδιο του μνημονίου, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Προβάλλει πρωτοσέλιδα επίσης την καταρρίχηση του Πρίγκιπα Αντριου, από τον ουρανοξύστη Σχαρντ στο Λονδίνο, το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, για φιλανθρωπικό σκοπό. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι με το νομοσχέδιο για τη χρέωση υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια, το κράτος στοχεύει σε έσοδα 13 εκ. ευρώ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου