Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/9/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 7/9/2012

Θέματα οικονομίας δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου, όπως η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι ιδέες που έδωσε στην Κυβέρνηση η Τρόικα, η έρευνα της ΕΕ για κονδύλια που δόθηκαν για ενημέρωση του κοινού κατά τη μετάβαση από τη Λίρα στο Ευρώ και τα σχέδια της ΕΚΤ να απαμβλύνει την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Προβάλλονται επίσης η προσαγωγή στο Δικαστήριο των 13 υπόπτων στο θέμα της υπεξαίρεσης 200 χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Παραλιμνίου, η κόντρα Αθανάσιου Ορφανίδη με τον νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τα μέτρα που θα λάβουν την ερχόμενη Δευτέρα οι αιγοπροβατοτρόφοι, η κακόβουλη απελευθέρωση από ιχθυοτροφείο χιλιάδων τσιπούρων στην Ακτή του Κυβερνήτη, η ανεύρεση των οστών του νεαρότερου αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής, η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πάφο καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Δύο μέρες δουλειά μια μέρα σπίτι!..» γράφει ότι λόγω του ορατού κινδύνου της πτώχευσης, η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών ζήτησε από το προσωπικό για περίοδο τριών μηνών να εργάζεται τα δύο τρίτα κάθε μήνα και το άλλο τρίτο να παίρνει άδεια άνευ απολαβών. Ο νέος πρόεδρος, Σταύρος Σταύρου δήλωσε στις συντεχνίες ότι αν δεν πάρουν την ενίσχυση, ή εταιρεία θα βάλει λουκέτο.  Γράφει αλλού ότι 200 χιλιάδες ευρώ μέσα σε τρεις μήνες φέρονται να οικειοποιήθηκαν οι 13 ύποπτοι στο Δήμο Παραλιμνίου. Το Δικαστήριο ενέκρινε την οκταήμερη κράτησή τους. Αναφέρει επίσης ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης πέρασε χθες στην αντεπίθεση για τις καταγγελίες ότι αρνείται να παραδώσει τους σκληρούς δίσκους από τους προσωπικούς του υπολογιστές και δικηγορικό γραφείο που ενεργεί εκ μέρους του κ. Ορφανίδη σε επιστολή προς τον Διοικητή της ΚΤ προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα τότε θα ληφθούν νομικά μέτρα.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οδυνηρές ‘ιδέες’ παρέδωσε στην Κυβέρνηση η Τρόικα» και γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το ΑΚΕΛ παραδέχθηκαν τελικά, ότι στα χέρια της Κυβέρνησης υπάρχει έγγραφο προθέσεων της Τρόικας σε σχέση με τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Αλλού αναφέρει ότι βρέφος 31 εβδομάδων, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου με τους γονείς να διατυπώνουν πολλά ‘γιατί και διάφορους ισχυρισμούς, τους οποίους η διεύθυνση του νοσοκομείου διαψεύδει. Σε άλλη στήλη, γράφει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερα τα ζώα τους την ερχόμενη Δευτέρα αφού δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργείο Γεωργίας για ενίσχυση του κλάδου.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Έρευνα ΕΕ για κονδύλια» και γράφει ότι στο μικροσκόπιο της ΕΕ τίθενται τα κονδύλια που διέθεσε η Κοινότητα προς την Κύπρο για την ενημερωτική – επικοινωνιακή εκστρατεία μετάβασης από την κυπριακή λίρα στο ευρώ. Αναμένεται να έρθει για επιτόπιο έλεγχο κλιμάκιο για να εξετάσει την ορθή υλοποίηση όλων των συμφωνιών επιχορήγησης. Αλλού αναφέρει ότι βρέθηκαν τα οστά του νεαρότερου αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, ενός βρέφους μερικών μηνών, κοντά στο Τραχώνι. Οι Τούρκοι δολοφόνησαν την μητέρα του, καθώς την 11χρονη θεία του και άλλους.  Γράφει αλλού ότι τόκους πέραν των 1,500.000 ευρώ διεκδικούν από το δημόσιο 5 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρέτησαν ως έκτακτοι πριν από την μονιμοποίησή τους.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Ας μην κρύβονται» αναφέρει ότι οι πολίτες αναμένουν από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να δώσουν στη δημοσιότητα αυτά που έχουν συμφωνήσει και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά στα θέματα της οικονομίας και οποιαδήποτε άλλα ενδεχομένως ζητήματα που θα καταλήξουν, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαγγέλλει επισήμως, σήμερα, ο Σταύρος Μαλάς σε εκδήλωση σήμερα στις 11. Προβάλλει επίσης τη συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του, JeanYves Le Drian στο Παρίσι όπου ο τελευταίος επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Προσπάθεια ΕΚΤ να νικήσει την κρίση στην ευρωζώνη» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε χθες το πιο φιλόδοξο σχέδιό της για να τερματιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αφού δεσμεύτηκε να αγοράσει, χωρίς ποσοτικό όριο, κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης βραχυχρόνιας διάρκειας 1-3 ετών. Σε άλλη στήλη γράφει ότι ήταν χαρά Θεού η χθεσινή μέρα για ψαράδες στην Λεμεσό αφού απελευθερώθηκαν κακόβουλα χιλιάδες τσιπούρες από ιχθυοτροφείο στην Ακτή του Κυβερνήτη. Σε άλλη στήλη γράφει ότι η συντεχνία των τραπεζών ΕΤΥΚ απέρριψε το σχέδιο συντάξεως που πρόσφερε σε ομάδα υπαλλήλους η Λαϊκή Τράπεζα.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κάλεσαν την Τρόικα – Δεν υπογραφούν το Μνημόνιο», γράφει ότι είναι πλέον ειλημμένη απόφαση των ανωτέρων στρωμάτων του ΑΚΕΛ, ότι η κυβέρνηση Χριστόφια δεν πρέπει, επ΄ουδενί λόγω, να υπογράψει το μνημόνιο με την τρόικα. Σε άλλη στήλη γράφει ότι ανάμεσα στα «μεγάλα επιτεύγματα Χριστόφια – ΑΚΕΛ είναι 36.893 άνεργοι». Αλλού γράφει ότι μια περίοδο της ζωής του φροντίζει να κρύβει επιμελώς ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Είναι η περίοδος που ο σημερινός Υπουργός Υγείας υπήρξε στέλεχος των Ενωμένων Δημοκρατών. Το 2011 άλλαξε στρατόπεδο και συντάχθηκε με το ΑΚΕΛ και διεκδίκησε ανεπιτυχώς βουλευτική έδρα στην Πάφο.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Χαλαρή»… διχοτόμηση» και γράφει ότι σε αδιέξοδο μετά την αποκάλυψη για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στην Χέλεν Φλοτ για προσήλωση στη διχοτομική λύση ‘χαλαρής ομοσπονδίας’». Σε άλλη στήλη γράφει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος «συμπεριφέρεται ως ΔΗΚΟ Β’ για να διεκδικήσει τα δικά του, προσωπικά ανταλλάγματα».  Γράφει αλλού ότι η «επαναφορά του σχεδίου των νατοϊκών που κατέθεσαν Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κυπριακή Κυβέρνηση το Νοέμβρη του 1978, με προφανή τότε πρόθεση να απομακρύνουν το Κυπριακό από τα πλαίσια του ΟΗΕ, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η «Γνώμη», να αποτελεί το στρατηγικό στόχο του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό»

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου