Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/9/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/9/2012

Η χθεσινή Ατυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πάφο με επίκεντρο την κρίση στη Συρία, η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά για τις προεδρικές εκλογές, η παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως στο θέμα της βιντεογράφησης από την Αστυνομία πολιτών που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, η κατάρρευση των οροφών πέντε αιθουσών στην Αγγλική Σχολή και το δυσβάστακτο κόστος που έχουν πλέον να επωμιστούν τα νοικοκυριά στην Κύπρο, είναι τα θέματα που απασχολούν του κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου.

Η “Αλήθεια”, με κύριο τίτλο “Κόλαφος για την POLICE TV”, γράφει ότι εκτεθειμένη αφήνει την Αστυνομία η Επίτροπος Διοικήσεων Ελίζα Σαββίδου, αναφορικά με την πρακτική της δύναμης να στέλνει αστυνομικούς με πολιτική περιβολή και να βιντεογραφούν τα πάντα και τους πάντες σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, με τη δικαιολογία της πρόληψης του εγκλήματος και της διερεύνησης υποθέσεων . Σε άλλο θέμα γράφει ότι έμμεσα είναι τα οφέλη για την Κύπρου από τις εξαγγελίες Μάριο Ντράγκι για παρέμβαση της ΕΚΤ στην κρίση χρέους των κρατών-μελών. Αλλού αναφέρει ότι οι επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα και χθες ανακοινώθηκε στις Κυπριακές Αερογραμμές πως είναι στη διάθεσή τους τα πρώτα 15 εκ. που ενέκρινε η Βουλή.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Θα κλαίγαμε … στα χαλάσματα”, γράφει ότι κατέρρευσαν χθες τα ξημερώματα οι οροφές πέντε αιθουσών στην Αγγλική Σχολή που ευτυχώς ήταν άδειες. Σε άλλο θέμα περιγράφει τις αγωνιώδεις στιγμές που έζησε πάνω από το άψυχο σώμα του παιδιού του ο Γιώργος Σέπος, πατέρας του μόλις 31 εβδομάδων βρέφους, το οποίο βρέθηκε νεκρό την περασμένη Πέμπτη, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου. Αλλού γράφει ότι το κουβάρι της κομπίνας των 13 υπαλλήλων του Δήμου Παραλιμνίου με τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες άρχισαν να ξετυλίγουν οι ανακριτικές αρχές.

“Ο Φιλελεύθερος”, τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Λύγισαν τα νοικοκυριά” και γράφει ότι δυσβάστακτο είναι για πολλές οικογένειες το βάρος από το κόστος ζωής που ορίζεται από τα καθημερινά έξοδα που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η είδηση που δημοσίευσε χθες ο «Φ» για εντοπισμό των λειψάνων του νεαρότερου αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, ενός βρέφους μόνο μερικών μηνών, προκάλεσε σοκ στην κυπριακή κοινωνία, ενώ τα αποτελέσματα της τουρκικής θηριωδίας ξεπέρασαν τα όρια της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι προσπάθεια εγγραφής της λέξης «χαλλουμίς» ως εμπορικό σήμα της ΕΕ καταβάλλουν οι αγελαδοτρόφοι μέσω του τυροκομείου τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις εξαγωγές χαλλουμιού από άλλα τυροκομεία.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Νέο πρόσωπο, νέα πρόταση, νέα εποχή”, γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς εξήγγειλε και επισήμως την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας με βασικό στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τον πραγματισμό, τον ορθολογισμό, τη διορατικότητα και την ευελιξία. Αλλού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε χθες τη διαφωνία του με “καινοφανείς και επικίνδυνες” απόψεις περί «χαλαρής ομοσπονδίας» και “διευρυμένων συνομιλιών» και εγγυήσεις Τουρκίας και Ελλάδας ξεχωριστά για τα δύο κρατίδια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι το ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο βρίσκεται υπό τεχνική επεξεργασία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «`Ο Ασαντ πρέπει να φύγε`ι λέει η Αστον», γράφει ότι το θέμα της Συρίας αποτέλεσε το κύριο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση που είχαν στην Πάφο. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ΙΙ πως η Εκκλησία είναι αποφασισμένη να εμπλακεί στο θέμα του φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς ξεκίνησε χθες επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου