Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/9/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 25/9/2012

Το περιεχόμενο της συμφωνίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και οι διεργασίες για τις Προεδρικές, οι κυβερνητικές κινήσεις για την οικονομία, η επιλογή καταχώρισης αγωγών από κατόχους αξιογράφων και το πόρισμα της Κεφαλαιαγοράς για τη Τράπεζα Κύπρου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Σφάζονται… Παλληκάρια» και γράφει για διαξιφισμούς ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ ως προς το κατά πόσο θα περάσει στο 2ο γύρο των Προεδρικών ο Γιώργος Λιλλήκας ή ο Σταύρος Μαλάς. Αλλού, προβάλλει δεύτερο μέρος έρευνας που διενέργησε συνεργάτης της για τις επιπτώσεις των προτάσεων της Τρόικας για την ΑΤΑ, τον κατώτατο μισθό, τα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα και τον τουρισμό. Σε άλλο της θέμα υπό τον υπότιτλο ‘αποκαλυπτικό’ γράφει για τη συμφωνία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για το Κυπριακό και την οικονομία.

Με τον τίτλο «Κινούν Αγωγές», η «Σημερινή» επικαλείται πληροφορίες και γράφει ότι εκατοντάδες κάτοχοι αξιογράφων δρομολογούν καταχωρίσεις αγωγών κατά τραπεζών, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ διέγραψαν από το έγγραφο της συμφωνίας τους τον όρο ‘λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας’ και την αντικατέστησαν με αναφορά «στη μορφή λύσης που έχουμε αποδεχθεί ως ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό», για διευκόλυνση της ένταξης στη συμμαχία του ΕΥΡΩΚΟ. Αλλού γράφει ότι λόγω της κρίσης παιδιά πολύτεκνων οικογενειών πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα.

«Κοστούμι στα μέτρα ΔΗΚΟ» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ικανοποίησε πλήρως τις απαιτήσεις του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό σύμφωνα με το περίγραμμα των προγραμματικών θέσεων που θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Πέμπτη. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για την πρόταση της Κυβέρνησης για διαφοροποίηση του θεσμού της ΑΤΑ με κλιμακωτή καταβολή από μηνιαίες απολαβές 2.400 ευρώ και με οροφή τις 5.000 ευρώ και καταβολή της μια φορά το χρόνο. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της Αρχής Αντιντόπιγκ να δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα αθλητών που κάνουν χρήση αναβολικών ή άλλων ουσιών σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εκθεση – Καταπέλτης» γράφει ότι η Κεφαλαιαγορά διαπίστωσε χειραγώγηση της αγοράς από την Τράπεζα Κύπρου και ότι αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες προνοείται πρόστιμο μέχρι 341 χιλιάδες ευρώ για την τράπεζα και για το κάθε μέλος του ΔΣ που υπέπεσε σε παράπτωμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε στη Νέα Υόρκη την τουρκική αδιαλλαξία και αποκάλυψε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα ετοιμάσουν έγγραφο με τις μέχρι τώρα συγκλίσεις. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Σταύρου Μαλά από την Πύλα ότι θα επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων, καθώς και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει τίποτα το προοδευτικό να προσφέρει στο λαό.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Σχέδια για να σφίξει η θηλιά γύρω από τους φοροφυγάδες» και γράφει για πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που θα κατατεθεί την Πέμπτη και η οποία θα προνοεί την υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, μετά την αποκάλυψη ότι ένας στους δύο δεν έχουν φορολογικό φάκελο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις δύο Ιταλών ορειβατών που στάθηκαν τυχεροί και γλίτωσαν από χιονοστιβάδα στο Νεπάλ που σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους. Αλλού γράφει ότι η υποστήριξη για τον Νίκο Αναστασιάδη ξεπερνά το 35%.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου