Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Σταματήστε τους...


Όλα για την 4η Εξουσία...

Οι τρεις θεσμοθετημένες εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, είναι στα χέρια εκλεγμένων ατόμων(το πόσο δημοκρατικά γίνεται αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο), είτε από την βάση(λαός), είτε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η τέταρτη εξουσία, ο τύπος και τα ΜΜΕ όλων των μορφών, είναι μια αυθαίρετη εξουσία που δεν διέπεται από, έστω και τυπικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Η ευκολία που κάποιος μπορεί να γίνει εκδότης, καναλάρχης, δημοσιογράφος ή bloger, τώρα τελευταία, δίνει την δυνατότητα για εύκολη διείσδυση στον χώρο των ΜΜΕ, με στόχο όχι την ενημέρωση ή την κριτική, αλλά την άσκηση πίεσης στους εκάστοτε κυβερνώντες, με σκοπό το προσωπικό όφελος.

Παλαιότερα η αρθρογραφία από μέρους των εκδοτών, είχε συγκεκριμένη λογική στα πλαίσια της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Σήμερα υπάρχει σαν στόχος μόνο το κέρδος, χωρίς ιδεολογία(εκτός κι αν το κέρδος έχει ιδεολογία), χωρίς ουσιαστική κριτική προς τους κυβερνώντες και την ορθή ενημέρωση των πολιτών.

Οι έχοντες στα χέρια τους τα ΜΜΕ, έγιναν ακόμα πιο ισχυροί, από την απάθεια των πολιτικών και την συμπόρευση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς(τις άλλες τρεις εξουσίες).

Τα όρια, η δεοντολογία, τα απλά ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά στον βωμό της κυριαρχίας των μέσων. Η δύναμη της εικόνας και της προσωπικής προβολής των «εργαζομένων» για τα κοινά, άνοιξε τον δρόμο για την αυθαιρεσία των εμπλεκόμενων στην ενημέρωση. Η διαπλοκή σε αμφίδρομες συναλλαγές των πολιτικών και των ΜΜΕ έγινε καθημερινότητα και φυσιολογική σχέση.

Το κράτος έγινε χρηματοδότης, μέσω των διαφημίσεων, των ΜΜΕ, οι πολιτικοί έγιναν σταρ των τηλεοπτικών παραθύρων και η εξουσία πέρασε από την βάση(λαός) στην ηγεσία. Η ζωή μας έγινε ένα μεγάλο κανάλι και τα πρόσωπα που κυριαρχούν εκεί, κυριαρχούν, στην πολιτική και καθημερινή μας ζωή.

Δημοσιογράφοι αστέρες κατευθύνουν κατά το δοκούν τις απόψεις μας και καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Έγιναν τιμητές της δημοκρατίας και οι μόνοι ορθοί σε κάθε τους κριτική και σκέψη. Κι εμείς ακολουθούμε απλά.

Έφτασε σε τέτοιο σημείο η δύναμη της τέταρτης εξουσίας, που ανερυθρίαστα δημοσιογράφοι παράγουν πολιτική και κάνουν τα πάντα για να την διευρύνουν.

Ακραίο φαινόμενο η δολοφονία εκδότη από δημοσιογράφο για λίγες μετοχές, για λίγη παραπάνω εξουσία.

Ως που μπορεί να φτάσει η απληστία; Ποια τα όρια της εκάστοτε εξουσίας; Ποια είναι τα όρια της δύναμης των ΜΜΕ; Μήπως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με την εικονική πραγματικότητα που μας έχουν σερβίρει και την αρχομανία τους;

Έχουμε την δύναμη, ας την χρησιμοποιήσουμε επιτέλους, για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου