Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Καλό ταξίδι...


"Έφυγε" ο Σέφης Αναστασάκος


"Έφυγε" σε ηλικία 68 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο ο πρώην βουλευτής του νομού Καρδίτσας Σέφης Αναστασάκος, ο βιογράφος του Πλαστήρα, δικηγόρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Δανειοληπτών.

Ο Σέφης Αναστασάκος γεννήθηκε στον Αμάραντο της περιοχής των Αγράφων Καρδίτσας. Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 1989 και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο στην ίδια περίοδο, όπου είχε την ευκαιρία να προωθήσει ελληνικά θέματα. Μέχρι το θάνατό του ήταν δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Δανειοληπτών (ΕΛ.Ι.ΔΑ).

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την πολιτική και την δικηγορία, έγραψε τα πολιτικά και ιστορικά βιβλία: "Θύελλα στην Αθήνα", "Μύθος και Πραγματικό της νέας Γιάλτας", "Επιστολή στον Χένρυ Κίσσιγκερ" και πρόσφατα το τρίτομο βιογραφικό έργο "Ο Πλαστήρας και η εποχή του". Στα βιβλία αυτά, αναλύει τα αίτια που επέδρασαν διαχρονικά στην διαμόρφωση των εξελίξεων των ελληνικών και διεθνών υποθέσεων.

Στο βιβλίο του ιδιαίτερα για τον Πλαστήρα, παράλληλα με την βιογραφία του μαύρου Καβαλάρη, παρουσιάζεται και αναλύεται ολόκληρη η Νεοελληνική Ιστορία μέχρι την δεκαετία του '50.

Ασχολήθηκε επίσης με τα Γράμματα και έργα του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκδόθηκαν οι ποιητικές του συλλογές "Μεθόριος", "Άβατα", "Δραπέτες" και "Στη σκιά των Ανεμόμυλων". Έγραψε δοκιμιακά κείμενα για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, καθώς και για τα διάφορα λογοτεχνικά ρεύματα.

Μετάφρασε επίσης παλαιούς και σύγχρονους Τούρκους ποιητές. Παράλληλα αρθρογραφούσε σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά και επιμελήθηκε εκπομπές στο ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Με την έντονη παρουσία του στον πολιτικό στίβο, τους δημοκρατικούς αγώνες του, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, την αδιάκοπη προσπάθειά του για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών (προερχόμενος και ο ίδιος από αγροτική οικογένεια) και πάνω από όλα με το τρίτομο βιογραφικό του έργο "Ο Πλαστήρας και η εποχή του", ο Σέφης Αναστασάκος τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του που πάντοτε με περηφάνια μιλούσε γι αυτή.

Από: Αθηναϊκό Πρακτορείο

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου