Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/1/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 10/1/2013

Οι αναφορές της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση για την Κύπρο αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενόψει και της συνομολόγησης του μνημονίου, καθώς και οι αντιδράσεις από την Λευκωσία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι αντιδράσεις από Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η έκθεση της PIMCO εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και η χιονόπτωση σε περιοχές της Κύπρου, καθώς και ο διορισμός του νέου Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

«Δεν έχει μνημόνιο χωρίς ιδιωτικοποιήσεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία κάνει λόγο για αυστηρά μηνύματα από Μέρκελ, που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες για την Κύπρο, καθώς και ότι βρισκόμαστε μακριά από το τέλος των συνομιλιών για το μνημόνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, που δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης, δοκιμάστηκαν λόγω του κρύου, ενώ παρέμειναν κλειστά σχολεία στις επαρχίες Πάφου, Λεμεσού και Λευκωσίας λόγω χιονόπτωσης. Επίσης γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε δραματική μείωση του αφορολόγητου για την ακίνητη ιδιοκτησία, στις 40 χιλ. ευρώ.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρώτο θέμα της «Χτυπά στο τείχος του Βερολίνου η διάσωση», σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί σκληραίνουν μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο τη στάση τους, εκτοξεύοντας κατηγορίες για δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζουν φορολογικό παράδεισο για τους Ρώσους. Ακόμη, γράφει ότι η αντιπολίτευση καταγγέλλει «κλείδωμα υποχωρήσεων» ενόψει της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει ότι δεν υπάρχει καταγραφή συγκλίσεων στο προσχέδιο της έκθεσης. Ακόμη γράφει ότι ο διορίστηκε Πρόεδρος του ΟΑΥ ο Θωμάς Αντωνίου.

«Στη μέγκενη των Γερμανών» τιτλοφορεί ο «Φιλελεύθερος» το πρώτο του θέμα, προσθέτοντας ότι απανωτά γερμανικά σφυροκοπήματα δέχεται η Κύπρος με σημεία αιχμής το ξέπλυμα χρήματος, τις καταθέσεις Ρώσων, τα φορολογικά κίνητρα και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι ο δρόμος του μνημονίου είναι μακρύς. Αλλού, γράφει ότι η έκθεση της PIMCO αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Ιανουαρίου και θα ανακοινώσει δύο αριθμούς, με ένα βασικό και ένα ακραίο σενάριο. Επίσης γράφει ότι οι Τ/κ εξαιρέθηκαν από το μνημονιακό νομοσχέδιο για την Υγεία.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Πορεία νίκης», γράφει ότι η πορεία νίκης ξεκίνησε ψες από τη Λεμεσό, όπου μερικές χιλιάδες κόσμου της Αριστεράς και του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου επεφύλαξαν θερμή και ενθουσιώδη υποδοχή στον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται σήμερα στον Λίβανο, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη. Εξάλλου, αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Κύπρος δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, με τίτλο «Μέρκελ: Καμία ειδική μεταχείριση για την Κύπρο», γράφει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε χθες ότι δεν μπορεί να ισχύσουν για την Κύπρο ειδικοί όροι που να μην συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις ενόψει μνημονίου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι αποκαλύφθηκε αρχαίο πάτωμα στην τοποθεσία Αγία Βαρβάρα-Ασπρόκρεμνος ηλικίας 10 χιλ. χρόνων. Ακόμη, γράφει ότι το μετρό του Λονδίνου γιορτάζει τα 150 χρόνια.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου