Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση τύπου 3/1/2013


Επισκόπηση τύπου 3/1/2013

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με την λίστα Λαγκάρντ με την τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ποινικές ευθύνες που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου, το επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους και το ΕΣΠΑ που έρχεται είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημεριδών.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Θύελλα στα σκοτάδια της Κουμουνδούρου! Η εφημερίδα γράφει ότι "δέκα προτάσεις κατέθεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξουν στην... εξής μία, έπειτα από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών της Συντονιστικής Γραμματείας. Πρόκειται για την πρόταση που «αθωώνει» τον Γιώργο Παπανδρέου (που ήταν η «γραμμή» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν τολμά να σπάσει τους δεσμούς του με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και το σύστημα Παπανδρέου που τον έχει αγκαλιάσει)". Η απόφαση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πάθει «μπλακάουτ» από την τακτική του cool Αλέξη".

ΕΘΝΟΣ: Ο πόλεμος της λίστας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκληραίνει η σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου επιμένει να παραπεμφθεί σε Προανακριτική και ο Ευ. Βενιζέλος. Το Μαξίμου μιλά για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες. Η εφημερίδα γράφει "από 180 ευρώ έως 360 ευρώ το μήνα το βοήθημα για όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω κρίσης. Ποιοι θα το λαμβάνουν και με ποια κριτήρια".

Η ΑΥΓΗ: Δίδυμο ποινικών ευθυνών. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ζητάει την παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου για αδικήματα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, όπως παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή εγγράφου και συναφή οικονομικά και φορολογικά αδικήματα".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Μπένι στο κάδρο. Η εφημερίδα υποστηρίζει "τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βάζει στο στόχαστρό του ο ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηθεί και δεύτερη κάλπη στη Βουλή που θα περιλαμβάνει εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Η λίστα Λαγκάρντ «κρύβει» και άλλα πολιτικά ονόματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία (και όχι απλώς ονόματα) που παρέδωσαν οι Γάλλοι στις ελληνικές Αρχές, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, «κρύβουν» πολύ περισσότερα «μυστικά» από αυτά που έως σήμερα φαίνονται".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εντός στόχων κινείται ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, αλλά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις να διατηρούνται στα ύψη και συγκεκριμένα στα 9,3 δισ. ευρώ, από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 την ίδια περίοδο".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Αποφάσεις-οδηγός σώζουν τους υπερχρεωμένους. Η εφημερίδα γράφει ότι "με προίκα από το 2012 δεκάδων αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια, οι οποίες διαγράφουν έως και εξ ολοκλήρου το χρέος δανειοληπτών μπήκε ο νέος χρόνος και υπόσχεται ακόμη περισσότερες ανάσες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που θέλουν να ανακουφιστούν από τα δυσβάσταχτα χρέη και παράλληλα να σώσουν από τη διαδικασία της εκποίησης την κύρια κατοικία, αλλά και άλλα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους".

Ο ΛΟΓΟΣ: «Στουρνάρας: Δύσκολη χρονιά το 2013. «Αισιόδοξος αν και επιφυλακτικός». Σύμφωνα με την εφημερίδα "«αισιόδοξος αν και επιφυλακτικός» εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το 2013: «Το '13 έχει τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα. Μετά το δεύτερο εξάμηνο θα δούμε στοιχεία ανάκαμψης. Το '13 είναι δύσκολη χρονιά. Θα αποδειχθεί αν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πορεία προς τον γκρεμό»".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοκληρωμένη πολιτική αντιπλημμυρικής προστασίας. Η εφημερίδα αναφέρει "οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν εκτεταμένες περιοχές της χώρας, κατοικήσιμες και γεωργικές, ανέδειξαν ξανά τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων και των αγροτικών εκτάσεων. Οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι μεγάλες όσον αφορά τις ελλείψεις και τα έργα που έγιναν με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων κατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την κερδοσκοπική - εμπορευματική χρήση της γης".

ΤΑ ΝΕΑ: Κόβουν τις συντάξεις από τα «φαντάσματα». Η εφημερίδα τονίζει ότι "αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ οι συνολικές απώλειες των Ταμείων εξαιτίας των συνταξιούχων - φαντασμάτων την τελευταία δεκαετία. Μετά τους 11.000 παράνομους συνταξιούχους του ΙΚΑ αναζητούνται τώρα στον ΟΑΕΕ περίπου 45.000. Δόθηκε παράταση για την απογραφή τους ως αύριο, αλλιώς θα διακοπεί η καταβολή σύνταξης".

Tο ΠΟΝΤΙΚΙ: Νέα μυστικά ξεφουρνίζει η λίστα. Η εφημερίδα σημειώνει "εξονυχιστική έρευνα για τους συνδικαιούχους των χρημάτων. Υποπτος ο κρυφός λογαριασμός της μίας εξαδέλφης. Στην Προανακριτική θα κληθούν Σαχινίδης, Καπελέρης, Σπινέλης. Στο μικροσκόπιο δύο «βαποράκια» που ξεπλένουν χρήμα επωνύμων".

6ΜΕΡΕΣ: Λόγια, λόγια κατά της φοροδιαφυγής. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "ενώ επί τρία χρόνια βρήκαν δεκάδες τρόπους να ξεζουμίζουν τα συνήθη θύματα -μισθωτούς και συνταξιούχους- μένουν στις εξαγγελίες πως θα φορολογήσουν σκληρά τους έχοντες και τους κατέχοντες. Τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά τις χρυσές λίγες στις θυρίδες των τραπεζών".

AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμφύλιος στην παράταξη Μπουτάρη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η παράταξη είναι χωρισμένη στα δύο και αντιδήμαρχοι βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου... Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται αυτό το διάστημα οι -ούτως ή άλλως εύθραυστες- σχέσεις μεταξύ της ηγετικής ομάδας της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης και το κλίμα είναι... ψυχροπολεμικό".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αποκαλυπτικοί οι ναρκω-διάλογοι. Καίνε τους ένστολους οι συνομιλίες

OΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: «Συναγερμός» για κονδύλια 3,89 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επανεκκίνηση των μεγάλων έργων των οδικών αξόνων από τον Απρίλιο και απορρόφηση 3.890 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ το 2013 προβλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις για την πορεία του προγράμματος σημείωσε ότι οι συνολικές πληρωμές το 2012 έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αισιόδοξα μηνύματα. Η εφημερίδα σημειώνει "με χαμόγελα υποδέχθηκαν το νέο έτος επενδυτές και κυβέρνηση. Αλμα 3,67% στο Χρηματιστήριο και πρώτα σημάδια για ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Γ. Στουρνάρας «βλέπει» θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β΄εξάμηνο".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επισπεύδονται τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η πάταξη της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται, από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ότι θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το 2013, καθώς τα μηνύματα για την πορεία των εσόδων είναι αρνητικά και ανησυχητικά. Από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής θα εξαρτηθεί, σε κάθε περίπτωση, η ορθή πορεία του προϋπολογισμού και εν πολλοίς η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων".

ΚΕΡΔΟΣ: Σπριντ για τα λεφτά του ΕΣΠΑ. Η εφημερίδα γράφει ότι "με απορροφήσεις Κοινοτικών κονδυλίων πάνω από τον μέσο Κοινοτικό όρο, αλλά χαμηλότερα από τον μνημονιακό, κατάφερε να κλείσει το 2012, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης σχολιάζει ότι το σημαντικότερο είναι ότι καταφέραμε να μην χάσουμε λεφτά. Ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης απέδωσε την επιτυχία στις υψηλές ταχύτητες που υιοθέτησε η κρατική μηχανή το β΄εξάμηνο του έτους".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου