Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/1/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 20/1/2013

Το προεκλογικό σκηνικό με αναφορές σε δημοσκοπήσεις, υποστηρικτικές δηλώσεις για υποψηφίους και τις εξελίξεις που αναμένονται στον κομματικό χάρτη μετά τις εκλογές, η παράταση της αγωνίας για το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι αλλαγές που αναμένονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενόψει μνημονίου, οι απαντήσεις της Κύπρου στις κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικού χρήματος και η καθυστέρηση στην έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης από τη Noble, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Κόμμα Λιλλήκα”, αναφέρεται σε αλλαγή σκηνικού μετά τις εκλογές και γράφει ότι με προίκα το ποσοστό των εκλογών την επαύριον κιόλας της 17ης και 24ης Φεβρουαρίου αρχίζει η δημιουργία του κόμματος ή κινήματος Λιλλήκα. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία Σταύρου Μαλά ο οποίος όπως αναφέρεται, καλεί Λιλλήκα και ΕΔΕΚ σε συστράτευση στο δεύτερο γύρο. Αλλού αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Κ. Ευσταθίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν να μην συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ στην Κύπρο, υποδεικνύοντας του ότι θα είναι παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Κτίζεται από την αρχή το χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα”, γράφει ότι άγριο «παιγνίδι» μέχρι τέλους φαίνεται να στήνουν οι τροϊκανοί, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, με άμεσες επιπτώσεις στους δανειζόμενους και κυρίως στα κυπριακά νοικοκυριά. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος αναφέρεται σε τροχιά ανάπτυξης μέσω της άμεσης αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Επίσης, γράφει ότι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές και τα επιτελεία τους ετοιμάζουν την τελική τους επίθεση.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Περάσαμε το τεστ για το ξέπλυμα”, γράφει ότι υπερβολικούς που δεν στηρίζονται σε δεδομένα χαρακτηρίζει η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος είναι χώρα ξεπλύματος χρήματος, αναφέροντας ότι η Τρόικα έκανε έλεγχο για μήνες. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης αφιέρωμα στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις με 4 τεχνοκράτες να αναλύουν τα δεδομένα τεσσάρων προσφάτων δημοσκοπήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συμφωνία μαμούθ για αγορά 100 Airbus από τις τουρκικές αερογραμμές Pegasus θα ενισχύσει όχι μόνο τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις Παρισιού – Άγκυρας, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Υποψηφιότητα του αύριο”, γράφει ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της αριστεράς γύρω από την υποψηφιότητα Μαλά αυξάνεται και μαζί παρουσιάζεται απήχησή της και σε άλλους χώρους. Αναφέρεται επίσης σε ασκήσεις επί χάρτου στη CYTA για το ενδεχόμενο επιμονής της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Επίσης, αναφέρεται σε ακόμα μια «πισώπλατη μαχαιριά» του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο και επικαλείται έγγραφα του wikileaks για να τεκμηριώσει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «εργολαβικά» υπέσκαπτε τις ελληνοκυπριακές θέσεις μιλώντας με την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Τρία κλειδιά που οδηγούν στο Προεδρικό “, δημοσιεύει δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας στην οποία στον πρώτο γύρο ο Ν. Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 39,5%, ο Στ. Μαλάς ποσοστό 22% και ο Γ. Λιλλήκας ποσοστό 19,6%. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλο είναι το ρίσκο που παίρνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με την απόφασή του για παραίτηση από τη θέση του Αντιπροέδρου και διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, αφού στο ΔΗΚΟ εξετάζουν ακόμα και διαγραφή του. Επίσης, γράφει ότι την ώρα που ο Υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ταξιδεύει προς τις Βρυξέλλες χωρίς την τελική έκθεση και το τελικό νούμερο από την PIMCO, όλα δείχνουν πως η υπογραφή των συμφωνηθέντων για το μνημόνιο θα γίνει μετά τις εκλογές.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Αναστασιάδης ο μόνος αξιόπιστος”, προβάλλει συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος αναφέρει ότι αν πείθεις κάποιον υποστηρίζοντας ανεφάρμοστα πράγματα όπως την πώληση τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να βγεις από την κρίση, τότε δεν είσαι ηγέτης αλλά λαϊκιστής. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια να περιοριστεί στα 8 δις το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλού αναφέρεται σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε όλο της το μεγαλείο, γράφοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επιδόματα αποστέλλονται κάθε χρόνο από την Κυπριακή Δημοκρατία σε Τ/κ, βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος αν βρίσκονται ακόμα εν ζωή.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Φυσιολογική η καθυστέρηση της γεώτρησης από τη Noble”, γράφει ότι η εταιρεία Noble μετέθεσε στην έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ δύο φορές, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα λάβει τα δεδομένα που χρειάζεται για το μέγεθος και την ποιότητα των κοιτασμάτων πριν από τη λήξη της άδειάς της τον Οκτώβριο του 2013. Αναφέρεται επίσης στη χρήση του διαδικτύου από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές, γράφοντας ότι οι πολιτικοί μαθαίνουν την αξία της γενιάς του Twitter και του Facebook. Επίσης, γράφει o Τουρκοκύπριος μεγιστάνας που βρίσκεται φυλακισμένος στη Βρετανία Ασίλ Ναδίρ, μπορεί να αποφυλακιστεί και να επιστρέψει στα κατεχόμενα μέσα λε λίγους μήνες αν πληρώσει στους κατεστραμμένους επενδυτές 5 εκατομμύρια αγγλικές λίρες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου