Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/1/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 3/1/2013

Τα σενάρια για κούρεμα του κυπριακού χρέους υπό το φως των ευρημάτων της Pimco για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι πληροφορίες για τη συζήτηση του κυπριακού αιτήματος για στήριξη στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Επίσης γίνεται αναφορά στο επεισόδιο με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου, στο νέο φονικό στην Λεμεσό, στην απεργία των πρατηριούχων και στις αυξήσεις στα καύσιμα.

«Παράθυρο σωτηρίας μιας εβδομάδας…» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι ή αλλάζουν οι όροι της αξιολόγησης των αναγκών των τραπεζών ή πάμε σε κούρεμα του χρέους ή ακόμα και των καταθέσεων. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Διοικητής της ΚΤ κατηγορείται από τον Πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών για «προληπτική λογοκρισία».Επίσης η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα προβάλλει το επεισόδιο με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στο αεροδρόμιο Λάρνακας και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την ΥΠΕΞ να απολογηθεί προς το Κάιρο.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Κόλλησε το δάνειο στο ποσό για τις τράπεζες». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ στενεύουν τα περιθώρια για το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου, η ΚΤ βρίσκεται ακόμη στη μέση της διαδικασίας για τον διαγνωστικό έλεγχο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αλλού η εφημερίδα κάνει αναφορά στο φονικό την Πρωτοχρονιά στη Λεμεσό και γράφει ότι πρόκειται μάλλον για ξεκαθάρισμα λογαριασμών για υποθέσεις ναρκωτικών. Επίσης στην «Σ» γίνεται πρωτοσέλιδη αναφορά στην απεργία των πρατηριούχων.

Με τίτλο «Ύστατη προσπάθεια για χρέος» ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι αναζητείται διέξοδος για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ότι η ΚΤ θα προσπαθήσει να περιορίσει το ύψος των προβλέψεων της Pimco με Black Rock.Aλλού ο «Φ» γράφει για την κάθοδο της Άγκελα Μέρκελ στη Λεμεσό για το συνέδριο του ΕΛΚ που οργανώνει ο ΔΗΣΥ και ότι η Αστυνομία έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης. Επίσης η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται στην χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ωραρίου στο Δημόσιο.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Ψηφοθηρικές οι μεταμφιέσεις τους» και αναφέρεται στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά επιχαίρει για τις θέσεις Αναστασιάδη και Λιλλήκα. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στο χθεσινό πόλεμο ανακοινώσεων για τις σχέσεις του δικηγορικού γραφείου του Ν. Αναστασιάδη με ξένη εταιρεία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο με ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών.

«Στο τσακ για καθολική απεργία πρατηριούχων» είναι ο κύριος τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail που αναφέρεται στην απεργία των πρατηριούχων στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στις προειδοποιήσεις για παγκύπρια απεργία εάν δεν διαμορφωθούν οι όροι ανέγερσης πρατηρίων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για μη εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία και στην απάντηση του Προέδρου. Επίσης προβάλλεται η συμφωνία στο Κογκρέσο προς αποφυγή του λεγόμενου δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου