Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/1/2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 15/1/2013

Η χθεσινή, πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας και οι διεργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής που βρίσκεται στην Κύπρο για το πόρισμα της Pimco είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το πλαφόν στο γάλα, η επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα και η απόφαση της Αστυνομίας να αρχίσει ελέγχους και στα οδοφράγματα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Έτοιμος να κυβερνήσει» ότι νικητής ήταν στην πρώτη τηλεμαχία ο Νίκος Αναστασιάδης καθώς και ότι κατά τη διάρκειά της αποκάλυψε ότι η Μέρκελ τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει εναλλακτικές προτάσεις αντί ιδιωτικοποιήσεις παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση τις έχει αποδεχθεί. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε εγκύκλιο που έστειλε η Κυβέρνηση προς τους ημικρατικούς με την οποία ζητά να μειωθούν ή να καταργηθούν και εκεί τα επιδόματα, όπως έγινε και στη Δημόσια Υπηρεσία. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναμένεται το διάταγμα που θα καθορίζει το ύψος της τιμής του γάλακτος τόσο στη λιανική, όσο και στη χονδρική, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στη λιανική τιμή μέχρι και 24 σεντ.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Υπογράφουν Αναστασιάδης – Μαλάς» αναφέρεται επίσης στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη και γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Σίγμα» νικητής της ήταν ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Γ. Λιλλήκας ανέφερε πως θα περιμένει την τελική μορφή του μνημονίου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Συντονιστική Επιτροπή έφθασε στην Κύπρο σήμερα για επιτόπου εξέταση των ευρημάτων του ελέγχου της Pimco,καθώς και ότι ο Υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες το Σάββατο για επαφές πριν από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του «Spiegel» το οποίο εκτός από συνέντευξη του Βάσου Σιαρλή περιέχει και νέα άρθρα στα οποία επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμοί περί ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Η Pimco κόλλησε στα €10 δισ.» ότι η Pimco επιμένει στα €10 δισ. για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κάτι που καθιστά τις επόμενες μέρες ιδιαίτερα κρίσιμες. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές απόψεις μεταξύ των μερών της Συντονιστικής, με τη δική μας πλευρά να επιμένει σε χαμηλότερα ποσά και οι της ΕΚΤ και της Pimco σε ψηλότερα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση του Υπουργικού να αυξήσει τα τέλη σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αδειών εισόδου και απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες με σημαντικότερη αλλαγή την υποχρέωση για καταβολή χρηματικής εγγύησης και από τους αλλοδαπούς. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι η αστυνομία επεκτείνει το μέτρο του ελέγχου των πολιτών που είναι οφειλέτες στο κράτος και στα οδοφράγματα για τροχαίες παραβάσεις.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Πειστικός και τεκμηριωμένος» γράφει ότι στην χθεσινή τηλεμαχία ο Σταύρος Μαλάς κατέθεσε θέσεις και προτάσεις για το αύριο της Κύπρου και του λαού, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν προσηλωμένος στις συντηρητικές πολιτικές των ομοϊδεατών του ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας επέμενε μονοθεματικά, επενδύοντας στις φοβίες των ψηφοφόρων. Σε άλλο της θέμα προβάλλει τις επαφές που είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, καθώς και δηλώσεις του ότι οι νέες απαιτήσεις που τίθενται απ ό πλευράς ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την έγκριση του Μνημονίου θα είναι καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει για προεκλογική συγκέντρωση του Σταύρου Μαλά στη Λευκωσία που διοργανώνεται την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στην κρατική έκθεση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Επικέντρωση υποψηφίων στα οικονομικά προβλήματα» γράφει ότι φυσικό αέριο, Μέρκελ και η διαχείριση εκ μέρους του ΑΚΕΛ της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η συμφωνία της Κυβέρνηση να πληρώσει για μεγάλο μέρος του κόστους επιδιόρθωσης στο Βασιλικό από την έκρηξη στο Μαρί υποδηλοί ότι αποδέχεται για πρώτη φορά ότι ενέχει ευθύνες για το συμβάν. Αλλού γράφει ότι ο Μάρκος Παγδατής κατόρθωσε να νικήσει τον Ισπανό Άλμπερτ Ράμος μετά από σκληρό αγώνα – θρίλερ 5 σέτ.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου