Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/1/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 8/1/2013

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, η συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τους Πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, η κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στη δίκη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια για άτομα που ταξιδεύουν και έχουν απλήρωτα εντάλματα και η πορεία αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Παγίδες ύφεσης και ανεργίας», πως το μέγα στοίχημα δεν είναι απλώς να «κλείσει» το μνημόνιο με τους εταίρους αλλά η αποφυγή της βαθύτατης και για πολλούς αναπόφευκτης ύφεσης και ανεργίας που συνεπάγεται κάθε οικονομικό πρόγραμμα που έχει συναφθεί. Αλλού αναφέρει πως ο τότε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αμιλίου ανέφερε χθες στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί πως όλες οι αποφάσεις χειρισμού του θέματος του φονικού φορτίου ξεκινούσαν από το Προεδρικό Μέγαρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως 16 άτομα «πιάστηκαν» ως τώρα στα αεροδρόμια για απλήρωτα εντάλματα, άλλοι πλήρωσαν επί τόπου άλλοι δεσμεύτηκαν να πληρώσουν μόλις γυρίσουν.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Ακροβατισμοί για το κυπριακό μνημόνιο», γράφει πως με ορατό πλέον το ενδεχόμενο η Κύπρος να χάσει το ραντεβού της 21ης Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ, συνεχίζονται οι ακροβατισμοί σε ό,τι αφορά το κυπριακό μνημόνιο. Αλλού γράφει πως μια μητέρα ζητά απεγνωσμένα πίσω τον επτάχρονο γιό της, ο οποίος είχε μεταβεί το περασμένο καλοκαίρι στη Δαμασκό για διακοπές στην οικογένεια του εν διαστάσει Σύρου συζύγου της, ο οποίος της διαμηνύει να το ξεχάσει. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει πως σε πορεία αναγκαστικής αναδιάρθρωσης βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται εντατικά το επόμενο δεκαήμερο ώστε να επέλθει συμφωνία.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Τα έψαλαν στον διοικητή», πως οι πρέσβεις των χωρών της Ευρωζώνης αμφιβάλλουν ότι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο και εξέφρασαν τις έντονες αμφιβολίες και την ανησυχία τους στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, υποβάλλοντάς του παράλληλα βροχή ερωτήσεων για το θέμα. Αλλού αναφέρει πως η προεκλογική περίοδος εισήλθε στην τελευταία στροφή και τα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων επιλέγουν την αντιπαράθεση ενώ το κλίμα οξύνεται. Εξάλλου αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις από πλευράς αστυνομικών γιατί εργάζονται 40 ώρες αντί 37 όπως στη Δημόσια Υπηρεσία ενώ φωνές ακούγονται και για την περάτωση της εργασίας στις 1530.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Αναξιόπιστος ο Αναστασιάδης», γράφει πως ο Νίκος Αναστσαιάδης δεν έχει αλλάξει και απλώς μεταλλάχθηκε για να συμφωνήσει με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, κάτι που τον καθιστά αναξιόπιστο, υπογράμμισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέδωσε εισφορά Κύπριου της Αμερικής ύψους 200 χιλιάδων ευρώ προς το Κέντρο Αυτισμού, στη Λεμεσό. Εξάλλου αναφέρει πως σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ΕΝΙ για βελτίωση των συμβολαίων για το 2ο γύρο αδειοδοτήσεων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου