Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/1/2013


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/1/2013

Ο μεγάλος αριθμός των ανέργων στην Κύπρο, ο τερματισμός της απεργίας των πρατηριούχων μετά τη συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου και τις διαβεβαιώσεις που πήραν, οι όροι που θέτουν οι ισχυροί της ευρωζώνης στην Κύπρο, η βιωσιμότητα ή μη του δημόσιου χρέους της Κύπρου, η αντίδραση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου μετά το επεισόδιο με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η αύξηση στην τιμή του γάλακτος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις και διαφάνεια» αναφέρει πως όρους για εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλήρη διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα θέτουν στην Κύπρο οι ισχυροί της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γερμανία διά του Υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στις 11 Ιανουαρίου όταν η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης αναφέρει πως γύρω στα 12 σεντ πιο ακριβό θα είναι το γάλα που θα αγοράζουμε τις επόμενες μέρες.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Καυτή πατάτα η βιωσιμότητα του χρέους» αναφέρει πως ολοένα και πιο υπαρκτός διαπιστώνουν τα κόμματα να είναι ο κίνδυνος το δημόσιο χρέος της Κύπρου να μην είναι βιώσιμο, γεγονός που θα καταστήσει αμφίβολη την υπογραφή μνημονίου και κατ’ επέκταση το δανεισμό από το Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς επιπρόσθετα μέτρα. Εξάλλου σημειώνει πως δεν υπήρξαν υπερχρεώσεις στα καύσιμα και υπήρξε κανονική κοστολόγηση στη βάση των νέων τιμών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πνέει μένεα ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου μετά το περιστατικό με την Αιγύπτια Πρέσβειρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ανεργία σε κλίμα Τρόικας» αναφέρει πως σε νούμερα πρωτόγνωρα για την Κύπρο ανήλθε ο αριθμός των ανέργων για το 2012, με τα πράγματα να προοιωνίζονται χειρότερα για το 2013. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι εκτοξεύθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 στους 41 χιλιάδες 625. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου οι μνηστήρες της «ενδιάμεσης λύσης» για εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο πρέπει να υποβάλουν προτάσεις. Αλλού γράφει πως με τη δέσμευση της Υπουργού Εσωτερικών ότι θα ανακληθούν άδειες από πρατήρια καυσίμων, εφόσον διαπιστωθεί ότι δόθηκαν παράτυπα, έληξε η απεργία των πρατηριούχων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Τον Φλεβάρη θα πανηγυρίσουμε μια μεγάλη νίκη» αναφέρει πως τη βεβαιότητα ότι τον Φεβρουάριο θα πανηγυρίσουμε μια μεγάλη νίκη υπογράμμισε σε ομιλία του στο 17ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κυβέρνηση περιφρούρησε το κοινωνικό κράτος και θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα αν επικρατούσαν νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Αλλού αναφέρει πως οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές θα υποβληθούν επίσημα στις 18 Ιανουαρίου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Τελειώνει ο χρόνος για τη μη συμμόρφωση για πρόστιμα» αναφέρει πως από τη Δευτέρα η Αστυνομία θα ξεκινήσει τον έλεγχο όλων όσων φεύγουν από το νησί μέσω των αεροδρομίων για να διαπιστώνει ποιοι ενδεχομένως έχουν παραλείψει να πληρώσουν πρόστιμα ή άλλες οφειλές προς το κράτος ή τα δικαστήρια και όσοι δεν πληρώνουν θα συλλαμβάνονται. Αλλού σημειώνει πως θα στηθούν κάλπες σε 27 πόλεις εκτός Κύπρου για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Εξάλλου αναφέρει πως γύρω στα 20 χιλιάδες φλαμίνγκο βρέθηκαν στην Κύπρο κατά το Δεκέμβριο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με το Ταμείο Θήρας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου