Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση τύπου 17/1/2013


Επισκόπηση τύπου 17/1/2013

Ο πόλεμος για την λίστα με τις κάλπες, τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, το πράσινο φως που δόθηκε από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης και οι μεταγραφές των φοιτητών είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Θέατρο σκιών στη Βουλή". Η εφημερίδα γράφει ότι "συνεδρίαση για γερά νεύρα, με μοναδική «σίγουρη» την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ» σήμερα στη Βουλή. Κι αυτό γιατί θα γίνουν τρεις ψηφοφορίες με επτά (!) κάλπες, για να μην υπάρξουν... εκπλήξεις και απρόοπτα από βουλευτές".

ΕΘΝΟΣ: "Της... αναλήψεως στα ασφαλιστικά ταμεία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις που συγγενείς εξακολουθούσαν να εισπράττουν από το ΙΚΑ συντάξεις ακόμα και 10 χρόνια μετά τον θάνατο. Ανάλογη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας από αναπήρους-μαϊμού. Εντοπίστηκαν ήδη 383 περιστατικά. Τα εννέα, που έχουν επιφέρει τις σοβαρότερες απώλειες, βρίσκονται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Οι έλεγχοι συνεχίζονται".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ιωσήφ Βατοπεδινός: «Θα πεθάνουν 700.000.000 άνθρωποι»!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Θεόπνευστος Γέροντας πριν πεθάνει άφησε πίσω του μια μεγάλη «αποκάλυψη». Ο Ιωσήφ Βατοπεδινός προβλέπει επίθεση των Ρώσων στην Τουρκία με εμπλοκή της Αμερικής και της Ευρώπης καθώς και μισθοφορικών δυνάμεων από την Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ παραλληλίζει την κατάσταση αυτή με τον κατακλυσμό του Νώε, αλλά δεν προσδιορίζει το χρόνο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μετεγγραφές με μπόνους για 12.000 φοιτητές". Η εφημερίδα γράφει ότι "χιονοστιβάδα αιτήσεων αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους. Στις 7.500 ευρώ (από 6.000) το εισοδηματικό όριο για κάθε μέλος οικογένειας. Διπλάσιο το πλαφόν για άνεργους γονείς, μονογονεϊκές οικογένειες και πάσχοντες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σημαδεμένες κάλπες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, που θα μπορούσε να πληγεί ανεπανόρθωτα, οδηγεί τους εταίρους σε μια στημένη διαδικασία στην ψηφοφορία για την προκαταρκτική. Η πρόταση που θέτουν προς επικύρωση στην Ολομέλεια προβλέπει 3 διαδοχικές ψηφοφορίες και 7 κάλπες. Στόχος είναι να προστατευθεί ο Ευ. Βενιζέλος. Η μεθόδευση ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης".

ΕΣΤΙΑ: "Η Ελλάδα των δημιουργών. Θα επικρατήση έναντι των καταστροφέων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα η χώρα μας ούτως ή άλλως έχει καταστραφή οικονομικώς, οπότε δεν απομένουν πολλά ακόμη για να καταστραφούν. Μοιραίως λοιπόν θα σημάνη η ώρα των δημιουργών. Οσο πιο γρήγορα έλθη αυτή, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η μάχη που θα δοθή κατά τους προσεχείς μήνες και έτη, αυτή θα είναι. Οι δημιουργοί θα προσπαθήσουν να σύρουν την χώρα προς τα εμπρός και οι καταστροφείς να την βουλιάξουν. Αλλά η Ελλάς δεν θα αυτοχειριασθή. Οι δημιουργοί θα επικρατήσουν των καταστροφέων".

Η ΑΥΓΗ: "Κάλπες ενοχής". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μαύρη σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού σήμερα από την τρικομματική κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό. Ενώ οι προτάσεις των κομμάτων είναι τρεις και τα ελεγχόμενα πρόσωπα τέσσερα -Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος-, στήνει συνολικά επτά (!) κάλπες, στις οποίες δυνητικά μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο κύμα μειώσεων στις συντάξεις". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέες μειώσεις συντάξεων έρχονται από τον Μάρτιο για διπλοσυνταξιούχους και για όσους παίρνουν επικουρική σύνταξη. Πρόκειται για δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές της, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις από το 2010 και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω συμπίεση συντάξεων".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Παίζουν τον παπά με τις κάλπες". Η εφημερίδα υποστηρίζει "εξαντλούν κάθε πιθανό τέχνασμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας οι τρεις συγκυβερνώντες προκειμένου να υψώσουν τείχος προστασίας για τον Ε. Βενιζέλο μέσα από τις τρεις ψηφοφορίες και τις επτά κάλπες. Το τελειωτικό... χτύπημα είναι το σχέδιο σταδιακής αποχώρησης των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης μετά την ψηφοφορία στην πρώτη κάλπη, προς αποφυγήν ατυχημάτων ή απρόβλεπτων διαρροών".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Ακυρώνει τη Βουλή ο Βενιζέλος". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων καλείται σήμερα να διασώσει την τιμή του Κοινοβουλίου και να προκρίνει μια σαφή διαδικασία στο θέμα της παραπομπής, ή όχι, των 4 εμπλεκομένων με τη Λίστα Λαγκάρντ. Η διαδικασία, λόγω των περίεργων επιλογών της πλειοψηφίας, γίνεται σημαντικότερη από το ίδιο το αποτέλεσμα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ακραία σύγκρουση πριν από τις κάλπες". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σφοδρή πολιτική σύγκρουση, ήδη πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, πυροδοτεί μεταξύ των κομμάτων η διαδικασία της κρίσιμης ψηφοφορίας".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "10 εντολές για μόνιμη τακτοποίηση αυθαιρέτου". Η εφημερίδα γράφει ότι "παράταση έως τις 31 Μαΐου πήρε η προθεσμία για τη ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων, βάσει της αλλαγής που προέκυψε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιανουαρίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "«Σφαγή» για την κάλπη". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τρεις κάλπες, απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, εισηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να γίνει η σημερινή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Την πρότασή της θα εγκρίνει ή θα απορρίψει η Ολομέλεια της Βουλής σήμερα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μεθόδευση για κουκούλωμα της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει τη σταθερή του θέση να γίνει η ψηφοφορία με τις τέσσερις κάλπες, ώστε ο κάθε βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει με βάση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κατηγορίες που του αποδίδονται".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κάλπη-κος πόλεμος με επτά ψηφοφορίες στη Βουλή". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε σκηνικό άγριας πόλωσης πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση της Βουλής για τις προτάσεις των κομμάτων σχετικά με τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει στη δημιουργία εντυπώσεων εμμένοντας στην πρόταση παραπομπής του Βαγγέλη Βενιζέλου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σήκωσε το γάντι με προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει «διαρροές» βουλευτών, υιοθέτησε μια διαδικασία βάσει της οποίας ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει επτά φορές...".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Επιτέλους! Λίγη τσίπα..." Η εφημερίδα γράφει ότι "ο ένας χάνει το σιντί, ο άλλος το ξεχνάει κι ο τρίτος ο καλύτερος το σβήνει - το πετάει... «Δεν ξέρουν» τρεις πρωθυπουργοί κι άλλοι τόσοι υπουργοί κι όταν πάνε στη Βουλή λούφα και παραγραφή.."

6ΜΕΡΕΣ: "3 ψηφοφορίες, 7 κάλπες και μία... κηδεία". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η σολομώντεια λύση με τις... επαναληπτικές εκλογές, υπό τον φόβο των διαρροών, φανερώνει την απόφαση να μπει ταφόπλακα στη λίστα Λαγκάρντ, φορτώνοντάς τα όλα στον Παπακωνσταντίνου".

City Press: "Τρεις κάλπες κι ένα φιάσκο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα αρχίζει σήμερα το πρωί στη Βουλή η συζήτηση για την ενδεχόμενη σύσταση προανακριτικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, η οποία θα εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εισέπραξε ο ΟΑΣΘ... την πλήρωσαν οι πολίτες".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εκταμίευση των 3,24 δισ. ενέκρινε το δ.σ. του ΔΝΤ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισ. ευρώ έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ανακοίνωσή του και η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καταθέσεις 5 δισ. ευρώ ήρθαν τον Δεκέμβριο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πάνω από 10 δισ. έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες από τις εκλογές του Ιουνίου. Επανέρχεται μέρος των καταθέσεων από την Κύπρο. Είναι ο 4ος συνεχής μήνας ανόδου. Tο συνολικό ύψος των αποταμιεύσεων ξεπέρασε τα 161 δισ. Ελκυστικά τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τέσσερα φιλέτα στο σφυρί". Η εφημερίδα γράφει ότι "η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων κορυφώθηκε χθες, καθώς το ΤΑΙΔΕΠ προέκρινε για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τις πέντε εταιρείες που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές, παράλληλα με την επίσημη δημοσιοποίηση του πωλητηρίου για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Στην τελική φάση βρίσκεται και η αξιοποίηση του Ελληνικού".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενα στα τέσσερα δάνεια βρίσκεται στο «κόκκινο»". Η εφημερίδα τονίζει ότι "περί τα 20 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια φορτώθηκε το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του 2012, αφού σε καθυστέρηση βρίσκεται πλέον το ένα στα τέσσερα. Το ποσοστό των επισφαλειών υπερέβη το 25% στο τέλος του έτους και έχει ανέλθει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δωδεκάμηνο, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη δυσμενέστερες".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου