Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Επισκόπηση τύπου 11/1/2013


Επισκόπηση τύπου 11/1/2013

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση και οι αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η συνέχιση του θρίλερ με την λίστα Λαγκάρντ και η νέα άνοδος της ανεργίας στην Ελλάδα είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ψυχρός εκτελεστής". Η εφημερίδα γράφει ότι "ανάλγητος, αλαζών και για ακόμα μια φορά ισοπεδωτικός σε ό,τι αφορά κοινωνικές παροχές εμφανίστηκε και πάλι χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, απέρριψε κάθε πρόταση που θα ευνοούσε ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνες οικογένειες και χαμηλόμισθους".

ΕΘΝΟΣ: "Λιγότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε δραστικό περιορισμό του αριθμού των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οδηγεί η μείωση των τμημάτων τους. Το μέτρο συνοδεύεται από τα νέα δεδομένα που ισχύουν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και από την επαναφορά της βάσης του «10»".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Απίστευτο θρίλερ για την «κληρονομιά» του Γκιόλβα!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα Ελληνικά Υπερόπλα που θα αλλάξουν την πορεία του Κόσμου... Ο Γιώργος Πάλμος αποκαλύπτει ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν με το νέο φορολογικό". Η εφημερίδα γράφει ότι "απίστευτες αδικίες σε βάρος φορολογουμένων με χαμηλό εισόδημα προερχόμενο από μία μόνο πηγή καθώς επίσης και άνιση φορολογική μεταχείριση σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα ίδιου ύψους προερχόμενα από διαφορετικές πηγές προκαλούν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπουν τη φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος με διαφορετικό τρόπο".

ΕΣΤΙΑ: "Αδικος και περίπλοκος ο υπό ψήφισιν φορολογικός νόμος". Η εφημερίδα τονίζει ότι "το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηρισθή ακόμη και «αντι-αναπτυξιακό». Και για τους περισσότερους πολίτες η φορολογία παραμένει τόσο επαχθής, ώστε δύσκολα μπορεί να δημιουργηθή κλίμα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης".

Η ΑΥΓΗ: "Επιχείρηση συγκάλυψης Νο2". Σύμφωνα με την εφημερίδα "να σβήσουν τα όποια ίχνη διατηρούνται από τη διαδρομή του πρώτου CD και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αλήθεια για τη διαχείριση της λίστας Λαγκαρντ από την ηγεσία και τους υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί εκ νέου το μνημονιακό σύστημα: Ο Ευ. Βενιζέλος, ο Αντ. Σαμαράς που τον στηρίζει και στηρίζεται από αυτόν, καθώς και τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "20 δράσεις για 350.000 άνεργους". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση κυρίως της ανεργίας των νέων μέχρι 35 ετών ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας. Πρόκειται για 20 προγράμματα που απευθύνονται σε 350.000 άνεργους ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Υπανάπτυξη τώρα". Η εφημερίδα γράφει ότι "εικόνα υπανάπτυξης της χώρας καταδεικνύουν οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για ύφεση 4,6% φέτος και εκτίναξη της ανεργίας στο 27,3%, σε συνδυασμό με τις «προσπάθειες» που δεν σταματούν να απαιτούν τα κοινοτικά στελέχη".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Αντισυνταγματικό το φορολογικό!". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονες επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου διατυπώνει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Σε έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται ότι υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, μεταξύ άλλων, στο μέτρο της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, στη θέσπιση διαφορετικού τρόπου φορολόγησης ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος και στη θέσπιση εισοδηματικού ορίου για την καταβολή επιδόματος στους φορολογούμενους με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θετικά μηνύματα στην οικονομία". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η έξοδος από την κρίση είναι ακόμη μακριά, η ύφεση θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ η ανεργία αυξάνεται, μεγιστοποιώντας το κοινωνικό κόστος της οικονομικής δυσπραγίας. Τον Οκτώβριο, η ανεργία ανήλθε στο 26,8% και 1,34 εκατ. άτομα ήταν χωρίς εργασία, έναντι μόλις 373.528 τον Οκτώβριο του 2008. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις, που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμό, όπως τονίζει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πιστωτικές κάρτες: Πέντε άσοι για να ξεχρεώσετε". Η εφημερίδα γράφει ότι "η διαγραφή τόκων, το «κούρεμα» δόσεων αλλά ακόμη και των οφειλών, οι περίοδοι χάριτος και μεγάλες επιμηκύνσεις της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά και η μεταφορά οφειλών από κάρτες σε καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, είναι τα πέντε βασικά όπλα που έχουν όσοι έχουν πιστωτική κάρτα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρεις ή τέσσερις κάλπες θα στηθούν;". Σύμφωνα με την εφημερίδα "την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί τελικά η συνεδρίαση της Ομομέλειας της βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μποναμάς στους επιχειρηματίες τα δήθεν μέτρα κατά της ανεργίας των νέων". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δήθεν για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, όπως το «Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων» παραδίδουν τη νεολαία βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, να δουλεύει προσωρινά για ένα χαρτζιλίκι, χωρίς δικαιώματα, έως να την ρίξουν ξανά στην ανεργία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πολιτική στροφή". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνθήκες ανατροπής του πολιτικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο μετεκλογικό τοπίο καταγράφονται δημοσκοπικά, προκαλώντας χαμόγελα αισιοδοξίας στον κυβερνητικό συνασπισμό και αναγκάζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ, να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους".

6ΜΕΡΕΣ: "Η ανεργία δεν πέφτει με στικάκια". Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι "εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου, που ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση για προφανείς λόγους, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το πρόβλημα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "1.345.715 οι άνεργοι 370.000 σ' ένα χρόνο". Η εφημερίδα γράφει ότι "καθημερινά το 2012 έχαναν την εργασία τους περισσότερα από 1.000 άτομα. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο, από τον Οκτώβριο 2011 ως τον Οκτώβριο 2012, προστέθηκαν 368.102 άνεργοι. Συνολικά φτάνουν τα 1,34 εκατ. άτομα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πληθυσμό της μείζονος Θεσσαλονίκης. Στους νέους, άνεργοι είναι το 56,6%".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κραχ ανεργίας μέσα στον Οκτώβριο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Φρένο στη φορολογική αφαίμαξη ζητεί το ΙΟΒΕ". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«η φορολογική αφαίμαξη πάντα της ίδιας ομάδας του πληθυσμού έχει φθάσει στα ακραία όρια ανοχής και αντοχής και η αποδοχή της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να συνεχιστεί». Με την επισήμανση αυτή το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών συστήνει αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και προώθηση μιας βαθιάς φορολογικής μεταρρύθμισης ως το πλέον πειστικό δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα εξασφαλίζει την κατανόηση και την αποδοχή των μέτρων, τα οποία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση χωρίς εφησυχασμό".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ηλεκτρονική φραγή στη φοροδιαφυγή". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ηλεκτρονικό «μπλόκο» στη φοροδιαφυγή στήνει η κυβέρνηση, με όπλα την υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών, καθώς και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και του «πόθεν έσχες» για το σύνολο των φορολογουμένων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ημέρα τραπεζικών εξελίξεων. Λήγει μάλλον άπρακτη η προθεσμία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο". Η εφημερίδα γράφει ότι "δύο κινήσεις ορόσημα αναδεικνύουν τη σημερινή ημέρα ως κομβική για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, που δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα κρίνεται και τυπικά η έκβαση της πρώτης προσπάθειας πώλησης του ΤΤ, ενώ την ίδια στιγμή η Εθνική δημοσιοποιώντας τη δημόσια προσφορά της προς τους μετόχους της Eurobank μετρά πλέον αντίστροφα τον χρόνο για την ανταλλαγή των μετοχών και την, σε πρώτη φάση, ένταξή της ως θυγατρικής στον όμιλο της ΕΤΕ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με νέο άλμα η ανεργία σκαρφάλωσε στο 26,8%". Η εφημερίδα τονίζει ότι "εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία στη χώρα, καθώς η νέα αύξηση που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο εκτόξευσε το ποσοστό των ανέργων στο 26,8%, επιβεβαιώνοντας τα πιο αρνητικά σενάρια. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ στην ελληνική οικονομική ιστορία, αλλά πλέον και στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης για έκτο συνεχόμενο έτος, ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ισπανία, που είχε τον ίδιο μήνα ποσοστό ανεργίας 26,6%".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου