Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/4/2012

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ξεχωρίζουν οι εξελίξεις σε σχέση με τις έρευνες για την ταυτοποίηση των λειψάνων αγνοουμένων και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο μεταξύ ΔΕΑ και Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο για τις Προεδρικές του 2013, οι κινήσεις του ψευδοκράτους για γεωτρήσεις καθώς και τα στοιχεία της JCC για τις επισκέψεις Ε/κ στα κατεχόμενα. Στα πρωτοσέλιδα επίσης γίνεται αναφορά στις αντιπαραθέσεις για την βουλευτική ασυλία και στις εξελίξεις σε σχέση με το φάκελο για το χαλούμι.

«Εξέγερση στο Δ.Σ για τις ταυτοποιήσεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας» που κάνει αναφορά σε επιστολή που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΚΓ) Χρίστος Φυλακτού ο οποίος «επιτίθεται» όπως αναφέρεται, στο τρίτο μέλος της ΔΕΑ για την καθυστέρηση στις ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων. Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των άλλων μελών του ΔΣ που διαφοροποιούνται και υποστηρίζουν, όπως γράφει η «Α», ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ τους κρατά στο σκοτάδι και ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την επιστολή.
Θέτουν επίσης θέμα παύσης του ενώ διαφωνία με τις θέσεις του Προέδρου του ΔΣ εκφράζει και η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στις τοποθετήσεις των συντεχνιών της CYTA για τις επενδύσεις που προωθεί το Ταμείο Συντάξεων του Οργανισμού, στις απαντήσεις της διαχειριστικής επιτροπής και στην επιστολή Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος θα εγγράψει θέμα στη Βουλή για τα επενδυτικά ταμεία των ημικρατικών οργανισμών. Επίσης στην «Α» πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στον εντοπισμό κροτίδων και ναρκωτικών στην κατοχή νεαρών και στις ανησυχίες της Αστυνομίας.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Ε/κ…αιμοδοτούν κατεχόμενα και Τουρκία» και αναφέρεται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η JCC για τις επισκέψεις Ε/κ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2012 Ε/κ ξόδεψαν μέσω πιστωτικών καρτών, για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ ενώ περισσότεροι από 2,500 Ε/κ ταξίδεψαν μέσω κατεχομένων στην Τουρκία με τις τουρκικές ή τις «τ/κ αερογραμμές». Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στις διεργασίες για τις Προεδρικές και τις επικρίσεις των Οικολόγων για την στάση του ΔΗΚΟ. Φιλοξενούνται δηλώσεις της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ για το θέμα ενώ αναφορά γίνεται και σε άλλα ονόματα που «ρίχθηκαν» στο τραπέζι ως πιθανοί υποψήφιοι της συνεργασίας του κεντρώου χώρου. Επίσης η «Σ» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις τοποθετήσεις του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό και το ενδιαφέρον του για εξεύρεση λύσης κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου αντιπροσώπου της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ.

Υπό τον τίτλο «Ολοι τα έχουν με Καρογιάν» ο «Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό του γράφει για δυστοκία στην έναρξη διαδικασιών στον ενδιάμεσο χώρο, σημειώνοντας ότι το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επιλογή των εκπροσώπων του στο συντονιστικό όργανο που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της προετοιμασίας της προγραμματικής διακήρυξης. Σε άλλο θέμα εφημερίδα αναφέρεται στην έρευνα που διατάχθηκε το 2010 για απόδοση ευθυνών σε σχέση με απώλεια εξοπλισμού αξίας πέραν των 82,000 ευρώ από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο το οποίο είχε τερματίσει τη λειτουργία του το 2007. Το θέμα τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού χθες από τον Υπουργό Εμπορίου ο οποίος ζήτησε τη διαγραφή του εξοπλισμού. Αλλού ο «Φ» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την ανταλλαγή χαλίτικης γης για περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους των αποζημιώσεων. Σχετική πρόταση τέθηκε χθες από το ΥΠΟΙΚ στο Υπουργικό.

«Διάταγμα για ποσόστωση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» που αναφέρεται σε νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό. Το νομοσχέδιο, γράφει το δημοσίευμα, δίδει το δικαίωμα στον Υπουργό Εμπορίου να εκδίδει διάταγμα σχετικά με την ποσόστωση του γάλακτος για παρασκευή χαλουμιών και στηρίζεται κυρίως στη συμφωνία Κυβέρνησης και αιγοπροβατοτρόφων. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στα στοιχεία που έδωσε χθες η Υπουργός Εργασίας για τα προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για την συμμετοχή ανέργων αλλά και στη μελέτη για τις ανάγκες απασχόλησης στο τομέα του φυσικού αερίου. Επίσης πρωτοσέλιδα η «Χ» αναφέρεται σε προειδοποιήσεις της ΠΑΣΥΚΙ προς τη Βουλή για νέο χάος στα νοσοκομεία εάν δεν αντικατασταθούν οι ιατρικοί λειτουργοί που αφυπηρετούν σε ένα χρόνο, ζητώντας αποπαγοποίηση των θέσεων στο τομέα της υγείας.

«Αυξάνονται οι εντάσεις στο νησί» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόφωνης “Cyprus Mail” που γράφει για τις διαμαρτυρίες Τ/κ στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου κατά των κατοχικών αρχών και των μέτρων που λαμβάνουν στα οδοφράγματα κατά την διέλευση τους στις ελεύθερες περιοχές, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα δυσχεραίνουν την ελεύθερη διακίνηση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αρχές του διαγωνισμού Μις Υφήλιος αποφάσισαν να αλλάξουν τις διαδικασίες και τους κανονισμούς του διαγωνισμού ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέρος και άτομα που έχουν υποβληθεί σε αλλαγή φύλου ή τρανσέξουαλ.

Επίσης η εφημερίδα πρωτοσέλιδα προβάλλει τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η «Financial Mirror» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με κινδύνους λόγω των υψηλών τιμών στο πετρέλαιο» και αναφέρει ότι οι τιμές άγγιξαν ύψη ρεκόρ και ότι στην Κύπρο από το 2008 οι τιμές των πετρελαιοειδών κατέγραψαν αύξηση 64%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τραπεζικός οργανισμός “Jefferies&Co” των ΗΠΑ διατυπώνει την πρώτη δημόσια διαφωνία σε σχέση με τον υποψήφιο για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη , λέγοντας ότι δεν είναι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε έκθεση ο τραπεζικός οργανισμός γράφει ακόμη ότι ο κ. Δημητριάδης έχει «μη γερμανικές» προσεγγίσεις σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για έξοδο από την κρίση στην Ευρωζώνη. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αλλά και Εκπροσώπων του ΑΚΕΛ για ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα για τα υψηλά επιτόκια και το ακριβό χρήμα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου