Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 5/4/2012

Η χθεσινή πεντάωρη διακοπή ρεύματος σε ολόκληρη σχεδόν την ελεύθερη Κύπρο είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει επίσης την αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους μισθούς και τα κρατικά νοσηλευτήρια, την σημερινή επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, την κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και τη χθεσινή τελευταία φετινή εμφάνιση του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εσβησαν το κράτος για έξι ώρες», γράφει για τη χθεσινή διακοπή ρεύματος, κατά την οποία, «κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές». Η εφημερίδα αναφέρει πως το χθεσινό blackout επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια και της ΑΗΚ, και προσθέτει πως ακόμη δεν γνωρίζουν τα αίτια της βλάβης και ψάχνουν να βρουν από πού προήλθε το ντόμινο. Αλλού, γράφει ότι ξέσπασε πόλεμος στις Κυπριακές Αερογραμμές, καθώς οι πιλότοι προχωρούν με αγωγές εναντίον των μελών της διοίκησης και της διεύθυνσης, αλλά προς το παρόν δεν θα πάρουν άλλα απεργιακά μέτρα. Σε άλλο της θέμα, η «Αλήθεια», μιλά για πολιτικά παιχνίδια με μισθούς και νοσοκομεία και συγκεκριμένα «ότι οι πολίτες πληρώνουν την ‘επιχείρηση’ Προεδρικού-ΑΚΕΛ να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες τους».

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Πληρώνουμε ευθύνες του Προέδρου και πρώην Υπουργών», γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ευθύνες των πρώην Υπουργών Μάρκου Κυπριανού και Κώστα Παπακώστα, καθώς και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνιστούν έναν από τους λόγους που προβάλλονται στις εσωτερικές εκθέσεις των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τους λόγους που η Κύπρος δεν πήρε οικονομική βοήθεια για το Μαρί. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η άεργος ισχύς έφερε black out ανά το παγκύπριο, ενώ αποτελεί πρόβλημα, όπως σημειώνει, η εξάρτηση από το δίκτυο των κατεχομένων. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή αποχαιρετιστήρια εμφάνιση του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ, και για τα δύο γκολ που πέτυχε στο κάστρο της Βασίλισσας.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Μόνιμη απειλή μπλακ άουτ», γράφει στο κύριο πρωτοσέλιδο του θέμα ότι μια μικρή βλάβη στα κατεχόμενα, σε σπασμένο μονωτήρα του δικτύου υψηλής τάσης, προκάλεσε το χάος που έζησε χτες επί πέντε ώρες όλη η Κύπρος. Σε άλλο του θέμα, ο «Φιλελεύθερος» γράφει για τη σημερινή επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην Κύπρο και πως στην ατζέντα βρίσκονται το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά, η επικείμενη Προεδρία της ΕΕ και το φυσικό αέριο. Αλλού, γράφει ότι έντονος προβληματισμός επικρατεί σε αρκετές οικογένειες, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε υποχρεωτικά Ολοήμερα σχολεία, καθώς η οικονομική τους κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει με αποτέλεσμα να μην έχουν να πληρώσουν το φαγητό των παιδιών στο σχολείο.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φοβήθηκαν τη λαϊκή κατακραυγή» γράφει ότι η λαϊκή κατακραυγή για την πολιτική σκοπιμότητα που ακολουθούν ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, και η οποία άφησε εκατοντάδες οικογένειες χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων τους και ασθενείς χωρίς την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, οδήγησε τους εκπροσώπους των κομμάτων αυτών σε μια αστήριχτη επίθεση κατά της Κυβέρνησης. Αλλού, γράφει για τη διακοπή ρεύματος και πως αυτή προκλήθηκε λόγω άεργης ισχύος, που με τη σειρά της προκλήθηκε από βλάβη στα κατεχόμενα. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή», γράφει ότι πολύ σύντομα το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στον Υπουργό Οικονομικών προτάσεις που στρέφονται σε προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της εποχικότητας στον τουρισμό και των εργασιακών ρυθμίσεων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η παροχή ρεύματος παραμένει προβληματική» γράφει για την πεντάωρη χθεσινή διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 80% της χώρας, η οποία ξύπνησε, μνήμες από την τραγική έκρηξη στο Μαρί. Σε άλλο της θέμα, το οποίο πλαισιώνεται με φωτογραφικό ρεπορτάζ από πιστούς μετανοημένους σε εκκλησία της Σεβίλλης στην Ισπανία, γράφει πως οι Καθολικοί βρίσκονται στη Μεγάλη Εβδομάδα και ετοιμάζονται για το Πάσχα, την ερχόμενη Κυριακή. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει πως σύμφωνα με νέες έρευνες και νέα στοιχεία, οι επιβάτες και το πλήρωμα του Τιτανικού είχαν αγνοήσει μια σειρά από ναυτικές προλήψεις κατά το μοιραίο ταξίδι του πλοίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου