Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/4/2012

Τα επόμενα βήματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές και οι διεργασίες των κομμάτων, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την αεροπορική τραγωδία της ”Ηλιος”, η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών, η οικονομική βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες ή σε δεινοπαθούντες λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, όπως οι εκλογές σήμερα στη Γαλλία για ανάδειξη νέου Προέδρου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ”Αλήθεια” υπό τον τίτλο ”Ενέργεια – Ανέτοιμη η Κύπρος για αποφάσεις” γράφει ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων οφείλεται εν μέρει σε πραγματικούς λόγους και εν μέρει…σε εκλογικούς. Για να ληφθούν αποφάσεις της εμβέλειας αυτών που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου απαιτούνται μεγάλες πολιτικές αποφάσεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι χτυπά «κόκκινο» η νεανική παραβατικότητα και κάθε μέρα γίνεται και μια σύλληψη ανήλικου. Μόνο τις ημέρες του Πάσχα συνελήφθησαν 22 νεαροί μεταξύ 15-18 χρόνων. Αλλού αναφέρονται δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι ”οι αποφάσεις Χριστόφια για υποψηφιότητα δεν έχουν να κάνουν με το αν είναι καλή ή όχι η προεδρία”.

”Η Σημερινή” υπό τον τίτλο ”Δεν θα είμαι Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά τις προεδρικές” αναφέρεται στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην εφημερίδα όπου δηλώνει ότι σε μια ενδεχόμενη αποτυχία, θα αναλάβει τις ευθύνες του και ότι ούτως ή άλλως, μετά τις εκλογές του 2013, θα πάψει να είναι Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Πολύ περισσότερο εάν δεν είναι επιτυχής η προσπάθεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κρίνεται στις εφέσεις η δικαστική μάχη για την Ηλιος. Αλλού αναφέρονται δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών Ευθύμιου Φλουρέντζου, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της πειρατείας σε νόμο από την Βουλή θα καταστήσει την Κύπρο από τις πρώτες χώρες παγκόσμια, πρωτοπόρο διεθνώς.

”Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο ”Μέτωπο κατά Ν. Αναστασιάδη” γράφει ότι άνοιγμα προς τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου με στόχο να αποτραπεί εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία, κάνει ο Αντρος Κυπριανού. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο κ. Κυπριανού δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί ριζικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει φόρμουλα συνέχισης διαδικασίας με ουρά, ενώ ο ΓΓ ενδέχεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Χριστόφια και Ερογλου ώστε να υπάρξουν αντιδράσεις στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα βήματα. Αλλού γράφει ότι το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η αγορά αυτοκινήτου στην Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Η ”Χαραυγή” υπό τον τίτλο ”Στο Ανώτατο η προσοχή” γράφει ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την αεροπορική τραγωδία της ”Ηλιος” θεωρείται πολύ θετική εξέλιξη, ανεξάρτητα των μελλοντικών εξελίξεων. Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκεται η έφεση που άσκησε η Γενική Εισαγγελία για την κατά πλειοψηφία απόφαση του Κακουργιοδικείου ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση. Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά στην χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Δ. Χριστόφια-Μπαν Γκι-μουν στην οποία όπως σημειώνεται, ο ΓΓ ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι αναγκαίες συγκλίσεις στα σημαντικά θέματα στο Κυπριακό και δεν τίθεται θέμα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης. Αλλού γράφει ότι πάνω από 44 εκ. Γάλλοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο ”Αλλαγή δεδομένων στην Πινδάρου” γράφει ότι ανατροπή σχεδιασμών προκαλεί στον ΔΗΣΥ η διαφαινόμενη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην διεκδικήσει επανεκλογή, κίνηση η οποία επηρεάζει αρνητικά την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, καθότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις ή εν πάση περιπτώσει εξουδετερώνει ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ για συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ”πιέζει η Noble για το τερματικό ενώ αντιστέκεται η Κυβέρνηση” . Αλλού αναφέρονται δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Μαρκουλλή ότι η Αγκυρα προωθεί το Σχέδιο Β στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ”Η Μάχη” υπό τον τίτλο ”Πλήρωναν έξι πεθαμένους” γράφει για ανεξέλεγκτη οικονομική βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες ή σε δεινοπαθούντες λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, επικαλούμενη περίπτωση έξι ληπτών που διέμεναν σε συγκεκριμένη Στέγη, για τους οποίους συνεχίστηκε η καταβολή του επιδόματος για περίπου δύο χρόνια μετά τον θάνατο τους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην συνέντευξη που της παρεχώρησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δηλώνει ότι ξετίναξε τα ταμεία η Κυβέρνηση και πως το κράτος οφείλει το αστρονομικό ποσό 7,7 δις στο κράτος σε συνταξιοδοτικά. Αλλού δημοσιεύει αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ”Sunday Mail” υπό τον τίτλο ”Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων έχασε ζωτικής σημασίας αποδείξεις” γράφει ότι ο Κυριάκος Πέτρου Αντωνίου βρήκε πεταγμένες σε χώρο υγειονομικής ταφής κοντά στην Ξυλοφάγου φωτογραφίες από το δυστύχημα που είχε ο πατέρας του πριν είκοσι χρόνια, μια υπόθεση που δεν διερευνήθηκε λόγω του ότι χάθηκαν μυστηριωδώς οι συγκεκριμένες φωτογραφίες από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου απέρριψε ισχυρισμούς ότι η Triple Five ζήτησε το 70% των μετοχών της εταιρείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ΕΕ μπορεί να μας σταματήσει να χρησιμοποιούμε τόσες πολλές πλαστικές τσάντες.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου