Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 9/4/2012

Η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι σχετικές προβλέψεις για την Κύπρο, οι πολιτικές ζυμώσεις και εξελίξεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2013, η συγκριτική μελέτη που δημοσιοποίησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για το ΡΙΚ, αλλά και τα όσα καταγγέλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο ημερήσιος Τύπος έχουν να κάνουν με την παγοποίηση της ταυτοποίησης αγνοουμένων, τη μείωση που φαίνεται να παρουσιάζει φέτος το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι, οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΡΑΕΚ ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την προώθηση του ψευδοκράτους στον Οργανισμό για την Ισλαμική Διάσκεψη, και οι έντονες διακυμάνσεις στο μετεωρολογικό δελτίο.

Στο κύριο της θέμα η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Εκθεση της Κομισιόν – Διπλή επιτήρηση και νέα μέτρα για την Κύπρο», αναφέρει ότι οι χώρες που παρουσιάζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, θα τεθούν εντός του 2012 σε δεύτερη διαδικασία επιτήρησης, θα κληθούν να λάβουν τα δέοντα μέτρα και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα υποστούν κυρώσεις. Σε δεύτερο της θέμα η «Αλήθεια» αναφέρει ότι πάγωσε η διαδικασία ταυτοποίησης αγνοουμένων. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως φθηνότερο είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, με τους κρεοπώλες να ρίχνουν τις τιμές, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη ζήτηση και περισσότερες πωλήσεις.

Υπό τον τίτλο «Πυθία ο Χριστόφιας για τις προεδρικές εκλογές», η εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι, την ώρα που φουντώνει η σεναριολογία γύρω από τις προθέσεις του Δημήτρη Χριστόφια για τις προεδρικές εκλογές, ο ίδιος εξακολουθεί να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στο δεύτερο της θέμα «Η Σημερινή» φιλοξενεί φωτογραφία από τα τεκταινόμενα στη Συρία, κάνοντας λόγο για «ένα κράτος μαφίας υπό τους Ασαντ», οι οποίοι κυβερνούν τη χώρα από το 1971. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για μπλακ άουτ στις αυξήσεις, επικαλούμενη δηλώσεις του Προέδρου της ΡΑΕΚ Γιώργου Σιαμμά, ο οποίος δεν απέκλεισε ακόμα και μείωση της τιμής του ρεύματος.

«Μελέτη – κόλαφος για ΡΙΚ, στα ύψη οι δαπάνες, στον πάτο τηλεθέαση και διαφημίσεις», είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», με την εφημερίδα να γράφει ότι η συγκριτική μελέτη την οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταδεικνύει ότι το ΡΙΚ ξοδεύει περισσότερα από ό,τι Σίγμα, Αντ1 και Μέγκα μαζί. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η κρίση πάγωσε μαζικές εκποιήσεις, καθώς ανεστάλη η προώθηση νομοσχεδίου για πλειστηριασμούς που ετοίμασε το Κτηματολόγιο. Αλλού «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι ένα δίμηνο φωτιά περιμένει την οικονομία, κατά το οποίο θα φανεί μεταξύ άλλων αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης.

Η εφημερίδα «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Συνετίστε την Τουρκία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε την Τουρκία και τον Ερογλου στη διεθνή κοινότητα για τη στασιμότητα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε δεύτερο της θέμα η «Χαραυγή» γράφει ότι διερευνάται το αίτημα του ψευδοκράτους στον Οργανισμό για την Ισλαμική Διάσκεψη (ΟΙΔ) και, επικαλούμενη δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών, αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΙΔ είναι τουρκικής καταγωγής και προωθεί την τουρκική πολιτική εντός του Οργανισμού. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για χειμωνιάτικο σκηνικό από σήμερα με τοπικές βροχές και καταιγίδες, αναφέροντας ότι την Τετάρτη αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου