Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/4/2012

Η χθεσινή θυελλώδης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για έγκριση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ και οι συνομιλίες του Προέδρου Χριστόφια με τον Ελληνα Πρωθυπουργό είναι από τα βασικά θέματα του πρωτοσέλιδου Τύπου σήμερα. Προβάλλονται ακόμη οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές και η αναμενόμενη εξαγγελία σήμερα του Γιώργου Λιλλήκα για τα μελλοντικά σχέδιά του, η σύλληψη ιερέα με ναρκωτικά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές και οι ανησυχίες για απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού μετά και το πρόσφατο black out λόγω βλάβης στη Δεκέλεια.

«Πικρές αλήθειες για την τηλεόραση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία αναφέρεται στη συζήτηση χθες στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ και τις αντιπαραθέσεις των Βουλευτών για την κατάσταση στο κρατικό Ιδρυμα. Προβάλλεται η δήλωση του Ζαχαρία Κουλία που πυροδότησε την αντιπαράθεση και την αποχώρηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και τις συνομιλίες στο Προεδρικό και γράφει ότι υπήρξε εφ’ όλης της ύλης συντονισμός με την Ελλάδα ενόψει κρίσιμων εξελίξεων.
Η «Α» αναφέρεται σε πολίτες που ζητούν αποζημιώσεις από την ΑΗΚ αφού κάηκαν ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής του ρεύματος.

Η «Σημερινή» στεγάζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Από το ΡΙΚ…στο Ρινγκ» και αναφέρεται στην αντιπαράθεση χθες στη Βουλή με αφορμή τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, τις αναφορές των Βουλευτών και την αποχώρηση της ομάδας του ΑΚΕΛ λόγω δηλώσεων του Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος επί λέξει είπε στους Βουλευτές του ΑΚΕΛ «Εκατασκοτώσετε τον κόσμο στο Μαρί με 13 νεκρούς και επειδή ο πόνος ήταν πολύς , εθέλετε να παίξει έβδομο θέμα στο ΡΙΚ». Η αναφορά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ που αποχώρησαν από την αίθουσα και ζήτησαν από τον κ. Κουλία να ανακαλέσει. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στην επίσκεψη Παπαδήμου στην Κύπρο και τις συνομιλίες στο Προεδρικό και γράφει για πλήρη συναντίληψη ‘ως συνήθως’. Αλλού πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά σε εξαγγελία σήμερα υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές από τον Γιώργο Λιλλήκα.

Με τίτλο «Η Lufthansa στις Κυπριακές», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η γερμανική εταιρεία συζητά να αναλάβει τη διαχείριση των ΚΑ με δικούς της ειδικούς και ότι ήδη ήρθε δύο φορές στην Κύπρο και είχε επαφές με τη Διεύθυνση των ΚΑ και το Υπουργείο Οικονομικών. Αναφέρει ακόμη ότι και η καναδική Triple Five είναι σε διαβουλεύσεις με τις ΚΑ για το ενδεχόμενο επένδυσης 15-17 εκ. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρει ότι το κυπριακό αρνί για το Πάσχα στοιχίζει μέχρι και δέκα ευρώ και ότι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή από τον παραγωγό, η τιμή τετραπλασιάζεται. Αλλού ο «Φ» αναφέρεται στη σύλληψη του ιερέα από την Ελλάδα με ναρκωτικά και γράφει ότι ο συλληφθείς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για άλλες υποθέσεις.

«Σε ομηρία το ΡΙΚ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Χαραυγής» που γράφει ότι εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τους μισθούς του προσωπικού, ωστόσο δεσμεύτηκε άλλο κονδύλι και ουσιαστικά παγώνει όπως αναφέρεται ο προγραμματισμός για παραγωγές, αγορά προγραμμάτων κτλ. Σε άλλο θέμα προβάλλεται η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία με την εφημερίδα να γράφει ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι απόλυτη και η συνεργασία και ο συντονισμός άριστος και στενότατος. Αλλού στο πρωτοσέλιδό της η «Χ αναφέρεται σε αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές και εταιρείες για το φυσικό αέριο και ότι στις 11 Μαϊου θα γνωρίζουμε ποιες πραγματικά εταιρείες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Διαφαίνονται νέες αυξήσεις στην ΑΗΚ» και γράφει ότι τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί κατά πόσο θα επιβληθούν νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να αντιμετωπιστούν νέες ενδεχόμενες διακοπές όπως συνέβη την Τετάρτη. Γίνεται αναφορά σε δηλώσεις παραγόντων της ΑΗΚ ότι αν αποφασιστεί η επιβολή νέων μέτρων για ενδεχόμενα black out, τότε το κόστος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία από τη χθεσινή διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, με ηθοποιούς να κρατούν φέρετρο και με αίτημα την έγκριση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στις συνομιλίες Χριστόφια-Παπαδήμου για το φυσικό αέριο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές και έχει τίτλο «Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς». Αναφέρεται ως πιθανότερος κοινός υποψήφιος ο Πόλυς Πολυβίου. Γράφει επίσης για τα κέρδη 50 εκ. το 2012 που ανακοίνωσε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συνεργατικών Ιδρυμάτων φέτος πραγματοποίησαν κέρδη της τάξης πέραν των 70 εκ. Σε άλλο θέμα αναφορά γίνεται στα 14 χρόνια ζωής που κλείνει η εφημερίδα και φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια αλλά και πολιτικών αρχηγών και παραγόντων για την εφημερίδα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» έχει τίτλο «Μαύρο μέτωπο αλά Ελληνικά» και αναφέρεται στις ζυμώσεις ενόψει προεδρικών εκλογών και στην προώθηση νεοφιλελεύθερης –διχοτομικής συμμαχίας με αρχιτέκτονα, όπως γράφει, τον Αρχιεπίσκοπο. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Αναστασιάδη «υποψήφιο-μαρονιέτα» και γράφει επίσης ότι η αναζήτηση υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αλλού αναφέρεται σε βίντεο της γερμανικής τηλεόρασης στο οποίο εμφανίζονται οπαδοί του ΑΠΟΕΛ με ναζιστικά σύμβολα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο κάψιμο ελληνικών σημαιών στο Αυγόρου και αναφέρεται σε προβοκάτσιες με στόχο την πρόκληση συγκρούσεων μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

Το εβδομαδιαίο «Ποντίκι» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Εξαγγέλλει σήμερα ο Γ. Λιλλήκας» και αναφέρει ότι σήμερα εξαγγέλλει υποψηφιότητα ο Γιώργος Λιλλήκας και ότι το όνομά του θα τεθεί στις επαφές των κομμάτων του κεντρώου χώρου χωρίς τίποτε να θεωρείται σίγουρο. Αλλού γράφει «Το κέντρο ακόμα ψάχνεται» και αναφέρεται στις συζητήσεις των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές. Πρωτοσέλιδα γίνεται επίσης αναφορά στα διάφορα σενάρια στο ΑΚΕΛ και το δημοσίευμα γράφει ότι η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να είναι υποψήφιος αποτελεί διαταγή για το ΑΚΕΛ και ακόμη και οι αντιδράσεις θα κατευναστούν καθώς η κατάσταση όπως γράφει, είναι ελεγχόμενη από τον Χριστόφια.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία “Cyprus Weekly” έχει πρωτοσέλιδο τίτλο « Στρατηγική εξόδου» και αναφέρεται στις συνομιλίες Χριστόφια-Παπαδήμου ενόψει κρίσιμων εξελίξεων. Γράφει ότι συζητήθηκε το λεγόμενο ενεργειακό δόγμα ως έξοδος από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αλλού πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στα πασχαλινά έθιμα και τη διοργάνωση εκδήλωσης σε δημοτικό σχολείο της πρωτεύουσας όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την Παρασκευή φλαούνων και άλλων εδεσμάτων και το βάψιμο αυγών. Επίσης πρωτοσέλιδα γίνεται αναφορά στον Ελληνοαυστραλό αστροναύτη Νικ Χαλίκ, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο για επίσκεψη.

«Ανάστασις ή ΑΔΗΣ» ο πρωτοσέλιδος τίτλος του μηνιαίου «Κοριού» που γράφει ότι άρχισαν οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Αναφέρεται στην εξαγγελία Αναστασιάδη και τις διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου με τις ευλογίες, όπως γράφει, του Αρχιεπισκόπου. Αναφέρει ότι τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι είναι γνωστά, αυτό της Ελένης Θεοχάρους, του Γιώργου Λιλλήκα, του Γιαννάκη Ομήρου αλλά και του νομικού Πόλυ Πολυβίου ενώ χαρακτηρίζει εν δυνάμει υποψήφιους τους Ουράνιο Ιωαννίδη και Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Αλλού γίνεται αναφορά στην κάθοδο Παπαδήμου στο νησί και στο φάκελο για το χαλούμι και τις εξελίξεις με την απόσυρση του φακέλου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου