Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 12/4/2012

Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο περιοδείας του σε στρατόπεδα, ενόψει των εορτών του Πάσχα, η έκθεση του ΔΝΤ για κούρεμα των χρεών των νοικοκυριών, το ζήτημα που προέκυψε με το πρόγραμμα ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων και οι μεθοδεύσεις από πλευράς ΔΕΑ για απομάκρυνση του προγράμματος από την Κύπρο, οι διεργασίες στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ενόψει προεδρικών εκλογών, οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με προεδρικές χάρες που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, για δυο περιπτώσεις οδικών παραβάσεων και οι τιμές για τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Κούρεμα’ και στα χρέη και των νοικοκυριών» αναφέρει πως αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ προτείνει δραστικό κούρεμα των δανείων ή κρατική ενίσχυση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά διεθνώς. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως με τη συγχρηματοδότηση κράτους – ιδιώτη ίσως να λυθούν τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναμένει το ΑΚΕΛ εκτιμούν στον ενδιάμεσο χώρο» πως σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων στα άλλα κόμματα του κέντρου, το ΔΗΚΟ φαίνεται να αναμένει το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά στις προθέσεις του ΑΚΕΛ, ειδικότερα μετά και τις τελευταίες πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα είναι τελικά υποψήφιος. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως στα ίδια επίπεδα με πέρσι είναι οι τιμές ενόψει του Πάσχα. Εξάλλου κάνει λόγο για οφειλές μισού δισεκατομμυρίου σε πολίτες για απαλλοτριώσεις.

«Ο Φιλελελύθερος» με κύριο τίτλο «Ζητούν φάγωμα Καριόλου» αναφέρει πως η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και ειδικότερα το τρίτο μέρος κ. Ζιρόντ επιχειρεί με παρέμβαση στα εσωτερικά του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής να προκαλέσει κρίση με στόχο την απομάκρυνση του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων από την Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται ο κατάλογος με τους βουλευτές που καταγγέλθηκαν από την Τροχαία για παραβάσεις και δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα. Στον κατάλογο βρίσκονται έξι τέως βουλευτές και εννιά εν ενεργεία. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε πως θα υπηρετεί πιστά μέχρι το τέλος της θητείας του και παρέπεμψε σ τον Πρόεδρο Χριστόφια σε σχέση με το διορισμό νέου Διοικητή.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Μίζες εκατομμυρίων…» γράφει πως οι από καιρό έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία του Ακη Τσοχατζόπουλου είχαν χθες ως κατάληξη τη σύλληψη του πρώην Υπουργού με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατά συναυτουργία, Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα πως αδίκως βάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με προεδρικές χάρες που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για δυο περιπτώσεις οδικών παραβάσεων. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως οι Υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας εγκαινίασαν κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Ιερωμένοι κλείνουν το οδόφραγμα στη Λευκωσία» αναφέρεται στο χθεσινό κλείσιμο του Αγίου Δομετίου για μια ώρα από τον Επίσκοπο Καρπασίας και τέσσερις άλλους κληρικούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του κατοχικού καθεστώτος να επιστρέψει στον Επίσκοπο να μεταβεί στα κατεχόμενα για μπορέσει να βρεθεί κοντά στο ποίμνιό του το βράδυ της Ανάστασης. Αλλού αναφέρει πως οι δάσκαλοι ζητούν τον καθορισμό χώρων στα σχολεία όπου να μπορούν να καπνίζουν. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οδοντιάτρων εξέφρασε χθες απογοήτευση επειδή επιτράπηκε στις κρατικές οδοντιατρικές υπηρεσίες να προσλάβουν επιπρόσθετο προσωπικό αντί να αγοράσουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου