Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/4/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 4/4/2012

Η προσπάθεια συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και η χθεσινή συνάντηση των ηγεσιών τους, η αυριανή επίσημη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην Κύπρο, η σημερινή στάση εργασίας στις Κυπριακές Αερογραμμές, η τιμολόγηση των φαρμάκων, η κλοπή εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ από την Εθνική Φρουρά, το ναυάγιο της προσπάθειας για τη λειτουργία του συστήματος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Lefco και το σταύρωμα επιδομάτων για ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον κύριο τίτλο ''Αστραφτερή λεωφόρος με ακατάλληλα υλικά!..'' γράφει ότι μετά που η Λεωφόρος Αρχαγγέλου στη Λευκωσία δόθηκε στην κυκλοφορία διαπιστώθηκε πως τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε είναι εκτός προδιαγραφών και υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ να ακυρώσει τη συγχρηματοδότησή της. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τέσσερις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών θα επηρεαστούν από τη σημερινή στάση εργασίας των πιλότων. Αλλού γράφει ότι το κράτος αγοράζει χοντρικώς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά ενώ τις ιδιωτικές κλινικές/νοσηλευτήρια τις υποχρεώνει να αγοράζουν σε λιανικές τιμές από τα φαρμακεία.

''Η Σημερινή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Αφήνουν στο τέλος τα δύσκολα για τη συνεργασία'' γράφει ότι το πρώτο βήμα για συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έγινε χθες, με τη συνάντηση των ηγεσιών τους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αύριο θα δοθεί το ναι ή το όχι για τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο θα βρίσκεται αύριο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Ελληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Επιχείρηση τρίτος πόλος'' γράφει ότι οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου ομοφώνησαν ότι η συνεργασία τους είναι μονόδρομος, εάν δεν θέλουν να είναι ουραγοί των εξελίξεων όπως και να μη βρεθούν ενώπιον του ''εκβιαστικού διλήμματος'' Αναστασιάδης ή Χριστόφιας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ρακοσυλλέκτες άρπαξαν εκρηκτική ύλη ΤΝΤ, την ίδια ώρα που στελέχη της Εθνικής Φρουράς κατέστρεφαν πεπαλαιωμένα βλήματα. Αλλού γράφει ότι στα 350 ευρώ θα ανέρχεται το πρόστιμο για τις ζώνες ενώ πολλαπλασιάζονται και οι ποινές για κράνη, αλκοόλ και ταχύτητα.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Τέρμα στο Lefco'' γράφει ότι οριστικά παρελθόν πρέπει να θεωρείται η περιβόητη εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Lefco, το οποίο έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2005. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και να καλέσει τη Cyta να ρευστοποιήσει τις εγγυητικές, ύψους 20 εκ. ευρώ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σταυρώνεται ο έξτρα μισθός ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι έτοιμοι να καταθέσουν φάκελο για το χαλούμι μετά την απόφαση απόσυρσης των τυροκόμων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Αλλα 17 εκ. ευρώ για πέταγμα'' αναφέρεται στο ναυάγιο της προσπάθειας για τη λειτουργία του συστήματος Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (LEFCO) και στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών Ευθύμιου Φλουρέντζου πως θα εισηγηθεί το διορισμό ερευνώντος λειτουργού, που θα εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην αγορά και λειτουργία του συστήματος. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των πτήσεων. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι δύο λειτουργοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών μετέβηκαν στην Ελλάδα για σύγκριση τιμών στα φάρμακα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στο English School εκκένωσαν τα κτήρια του σχολείου χθες ύστερα από φάρσα για βόμβα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' υπό τον τίτλο ''Θα στηρίξουμε τις τράπεζες'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με επικεφαλής και εκπροσώπους των κυπριακών εμπορικών τραπεζών εξέφρασε την θέση της Κυβέρνησης για στήριξη των κυπριακών τραπεζών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε μεγάλη καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις εταιρειών. Αλλού γράφει ότι ότι στα 105 εκ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων στο τέλος του 2011 προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλα Ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγκριση με 86 εκ. ευρώ το 2010.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου