Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ποια ανάπτυξη φέρνει 1.000.000 θέσεις εργασίας;


Ποια ανάπτυξη φέρνει 1.000.000 θέσεις εργασίας;

Ανεπανόρθωτες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία αλλά και η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις χειρίστηκαν την κρίση και της μνημονιακής πολιτικής που κατεξευτέλισε τη χώρα μας σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Μόνο ένα πικρό χαμόγελο οίκτου προκαλούν οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί περί «αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας» και περί δήθεν επερχόμενης «ανάπτυξης», η οποία θα αποκαταστήσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που συνεχίζει να καταβαραθρώνεται ραγδαία.

Δεν ξέρει πού να κρυφτεί κανείς από ντροπή όταν ακούει να του διηγούνται καθημερινές εμπειρίες απλών Ελλήνων σε ευρωπαϊκές χώρες. Φοιτητές π.χ. που πάνε να νοικιάσουν σπίτι στην Αγγλία και οι ιδιοκτήτες τούς ζητούν... διπλάσιο αριθμό ενοικίων ως εγγύηση από όσα ζητούν σε άλλους ξένους ή αρνούνται εντελώς να νοικιάσουν το σπίτι τους σε Ελληνες! Παρέες Ελλήνων που πάνε να φάνε σε εστιατόριο στην Αυστρία, παραγγέλνουν και το γκαρσόνι απαιτεί να πληρώσουν... προκαταβολικά το φαγητό!

Υπάρχει πλήρης απαξίωση και περιφρόνηση προς οτιδήποτε ελληνικό στην Ευρώπη, όσο κι αν μας πληγώνει αυτό. Μόνο στο μυαλό κυβερνητικών παραγόντων υπάρχει υποτιθέμενη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, θα χρειαστούν δεκαετίας για να αποκατασταθεί αυτή η ζημιά.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο, όσο απαξιωτικό κι αν είναι για μας. Το κατά πολύ σοβαρότερο είναι αν και πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να συνέλθει και να επανέλθει εκεί που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ας γίνουμε σαφέστεροι. Το 2007 η Ελλάδα είχε κάπου 370.000 ανέργους. Σήμερα κοντεύουν να φτάσουν το 1.300.000 και το 2013, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα ξεπεράσουν το 1.500.000. Το ερώτημα είναι απλό και δραματικό: Αυτή η ανάπτυξη που υπόσχεται ο πρωθυπουργός υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο και πάνω θέσεις εργασίας; Η απάντηση είναι εξίσου απλή, αλλά τραγική: Αποκλείεται! Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες.

Το 2013 θα είναι η έκτη συνεχής χρονιά συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα βίαιης μείωσης του ΑΕΠ. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα κλείσουν, προσθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στους ήδη υπάρχοντες. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα αρχίσει και ο δημόσιος τομέας να παράγει δεκάδες χιλιάδες ανέργους μέσω διαθεσιμότητας ή και απολύσεων χωρίς προσχήματα, καθώς και δεκάδες χιλιάδες πρόσθετους συνταξιούχους.

Αντί δηλαδή ο κρατικός τομέας να είναι φορέας ανακούφισης αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, λόγω Μνημονίου, θα μετατραπεί σε ολέθριο καταστροφέα εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως και το κράτος θα γλιτώνει λεφτά καθώς θα απολύει εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους του, θα εξαθλιώνει οικονομικά όσους συνεχίζουν να δουλεύουν στο Δημόσιο πληρώνοντάς τους πολύ λιγότερο, κλείνοντας σχολεία και νοσοκομεία κατακρημνίζοντας στα Τάρταρα την υγεία και τη μόρφωση του λαού μας. Υπάρχει όμως κανένας τίμιος άνθρωπος που να χαρακτηρίζει «ανάπτυξη» αυτό το ζοφερό μέλλον που απεργάζεται για τους Ελληνες η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη;

Οσο για τον βαρύτατα χειμαζόμενο ιδιωτικό τομέα, με τι λεφτά θα αναπτυχθεί; Δειλά δειλά τώρα κυβέρνηση και τραπεζίτες ομολογούν ότι καμιά ρευστότητα δεν θα φέρει αυτή καθαυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Απλώς ελπίζουν ότι θα... ξαναγυρίσουν στις τράπεζες οι καταθέσεις και αυτά τα λεφτά των καταθετών θα δανείσουν οι τραπεζίτες στις επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν! Υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνονται πως κανένα αξιόλογο ποσό δεν θα ξαναγυρίσει στις τράπεζες, γιατί απλούστατα ο κοσμάκης ξοδεύει όσα είχε στην άκρη προσπαθώντας αφενός να επιβιώσει και αφετέρου να πληρώσει το ληστρικό φορολογικό «γδάρσιμό» του από την κυβέρνηση.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από: www.ethnos.gr

Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/11/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 30/11/2012

Η χθεσινή επεισοδιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας των ωρομίσθιων υπαλλήλων στη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών, η ενημέρωση της Επ. Οικονομικών χθες από τον Υπουργό Βάσο Σιαρλή και τα μέτρα του μνημονίου, είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει ακόμα την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Πάλμα, το θέμα των άπορων μαθητών κ.α.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Φοβίζει ο δρόμος μέχρι την έγκριση» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως υπάρχουν χώρες που θα έχουν απαιτήσεις, επισημαίνοντας ότι το Γιούρογκρουπ μπορεί να τροποποιήσει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εποχιακών ωρομίσθιων και γράφει ότι εισήλθαν πρώτα στο Υπ. Οικονομικών και μετά κατέβαλαν τη Βουλή, όπου «έγινε το σώσε». Σε άλλο θέμα γράφει για απόφαση-ράπισμα του δικαστή Μιχάλη Παπαμιχαήλ κατά του κράτους στην υπόθεση Πάλμα.

«Έμαθαν τα μέτρα και περιμένουν το μνημόνιο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι στα χέρια των Βουλευτών και κατ’ επέκταση των κομμάτων αναμένεται να βρεθεί από σήμερα το πλήρες κείμενο του μνημονίου για την Κύπρο, με τον Υπ. Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να το επιδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην Επ. Οικονομικών της Βουλής, με την οποία θα έχει συνάντηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι γενικές αποζημιώσεις και τιμωρητικές αποζημιώσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της οικογένειας του έφεδρου στρατιώτη, πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Χαράλαμπου Πάλμα, επιδίκασε το Δικαστήριο. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης τη χθεσινή διαμαρτυρία των εποχιακών ωρομίσθιων κάνοντας λόγο για την «πρώτη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων».

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Καταιγίδα νέων φόρων» γράφει πως από τον ερχόμενο Γενάρη μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα που αγγίζουν όλους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ το μέρος που αφορά στις περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο εισάγεται από τον Δεκέμβρη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η οικονομική κρίση και η διαπίστωση ότι εκατοντάδες μαθητές αδυνατούν να φέρνουν από το σπίτι ή να αγοράζουν φαγητό από την καντίνα, ώθησε τους κυλικειάρχες στην απόφαση να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή. Αλλού γράφει πως ξεχείλισε η οργή των 992 εποχιακών ωρομίσθιων της Κυβέρνησης, των πρώτων θυμάτων της νέας κατάστασης που δημιουργεί το μνημόνιο με την Τρόικα.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Οι τράπεζες οδήγησαν την Κύπρο στο μνημόνιο» γράφει πως στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στο μηχανισμό στήριξης λόγω των τραπεζών κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, σημειώνοντας ότι χωρίς το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανέρχετο το 2013 σε 82.4% και το 2014 σε 86%, όσο δηλαδή είναι σήμερα ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αλλού γράφει «οργή και αγανάκτηση από έκτακτους ωρομίσθιους», προσθέτοντας ότι η Τρόικα στέλλει στην ανεργία 992 ανθρώπους που αμείβονται με μόλις 1000 ευρώ το μήνα. Σε άλλου θέμα η «Χ» αναφέρει πως την ερχόμενη Τρίτη, το βράδυ, θα απευθύνει το διάγγελμα στον κυπριακό λαό για την προσφυγή της Κύπρου στο «μηχανισμό στήριξης» και την καταρχήν συμφωνία με την Τρόικα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πρώτη γεύση αναταραχών λόγω λιτότητας» γράφει ότι εκατοντάδες έκτακτοι κυβερνητικοί υπάλληλοι που αναμένεται να απολυθούν, κατέκλυσαν χθες πρώτα το Υπ. Οικονομικών και μετά τη Βουλή και προσθέτει πως συνολικά 992 εποχικοί εργάτες της κυβέρνησης θα βρεθούν χωρίς δουλειά από σήμερα στο πλαίσιο των κυβερνητικών περικοπών, μία κίνηση με την οποία θα εξοικονομηθούν εννιά εκατομμύρια ευρώ. Αλλού γράφει ότι βρετανικά έγγραφα αποκαλύπτουν πως οι Βρετανοί αποικιοκράτες στην Κύπρο είχαν σκεφτεί να εκδώσουν κόμικς και να διεξάγουν διαγωνισμό έκθεσης σε μία προπαγανδιστική προσπάθεια να σταματήσουν τις εξεγέρσεις των νεαρών Ελληνοκύπριων εναντίον τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Λαϊκή είχε την ευκαιρία να ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Δώσαμε μάχες με την Τρόικα» φιλοξενεί συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, η οποία δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση προσπάθησαν και πέτυχαν να διασφαλίσουν όλα εκείνα που έπρεπε για τον Κυπριακό λαό κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους Πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας Fredrik Reinfeldt και Jurki Katainen ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Γράφει επίσης πως στον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΝΓΚ Φίλιππο Πατσαλή έχει απονεμηθεί πολύ σημαντική ερευνητική χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψηλά το κεφάλι» γράφει ότι ο ερχομός της Τρόικας συνιστά «ακόμα μια ξένη επέμβαση στα εσωτερικά μας μετά την εισβολή του Αττίλα, με τη συμβολή του αντιακελικού εξτρεμισμού» και ότι «τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επιτρέπουν την αισιοδοξία: Ο Δημήτρης Χριστόφιας έσωσε για την ώρα την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας». Σε άλλο θέμα γράφει «Αναστασιάδης – Λιλλήκας οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, κεφαλαιοκράτες και αναξιόπιστοι». Αλλού αναφέρει πως τα ΜΜΕ έθαψαν ακόμα μια δικαστική απόφαση αθώωσης του Προέδρου Χριστόφια σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος έχει ασυλία για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Φοροκαταιγίδα» ότι «απόλυτα φορομπηχτικά και ισοπεδωτικά για τα μικρομεσαία στρώματα του λαού είναι τα μέτρα που παρουσίασε ο Υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού», προσθέτοντας πως τα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων είναι άδικα». Αλλού γράφει ότι το 2007 όλοι τα έβαλαν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο επειδή δεν υποσχέθηκε μονιμοποίηση στους έκτακτους του δημοσίου αλλά τους υποσχέθηκε να μην απολύονται, και προσθέτει πως ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ τους «υποσχέθηκε λαγούς και πετραχήλια», τους οδηγεί στην ανεργία. Σε άλλο θέμα γράφει πως «δραματικές θα είναι οι μειώσεις μισθών σε επί μέρους κλάδους του δημοσίου».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly», με κύριο τίτλο «Κλεμμένη Ζώη» γράφει ότι χθες το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 324 χιλιάδων ευρώ στην Ανδριανή Πάλμα και τις δύο κόρες της στις οποίες για δεκαετίες λεγόταν ότι ο σύζυγος και πατέρας τους ήταν αγνοούμενος, τη στιγμή που οι Αρχές είχαν στοιχεία ότι σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1974. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περίπου 300 εποχιακοί υπάλληλοι του δημοσίου κατέκλυσαν χθες της Βουλή και το Υπ. Οικονομικών λόγω τις μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο που περιλαμβάνεται στους όρους του μνημονίου. Γράφει επίσης ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες ανακοίνωσαν ζημιές.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 30/11/2012


Επισκόπηση τύπου 30/11/2012

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται και οι αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, η συγκάλυψη των ευθυνών για το Μνημόνιο και οι δηλώσεις Στουρνάρα για την εκταμίευση της δόσης είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΕΘΝΟΣ: 8 Ρίχτερ με το νέο φορολογικό σχέδιο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι « σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο. Βουλευτές προειδοποιούν με καταψήφιση διατάξεών του. Κρίσιμης σημασίας είναι η σημερινή συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γήινες κατασκευές τα δήθεν «ΑΤΙΑ» (UFO). Σύμφωνα με την εφημερίδα «o Γιώργος Πάλμος κάνοντας μια πλήρη παρουσίαση του θέματος της ύπαρξης ιπτάμενων δίσκων στον πλανήτη Γη και πέριξ, ισχυρίζεται ότι οι ιπτάμενοι αυτοί δίσκοι είναι αποκλειστικά γήινης κατασκευής».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πληρώνουν τα εφάπαξ τις επιστροφές ΦΠΑ και ΕΟΠΥΥ. Η εφημερίδα γράφει ότι «το δημόσιο εξοφλεί τα χρέη του με σειρά προτεραιότητας. Το σχέδιο, τα κριτήρια και η διαδικασία για τη σταδιακή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 9,3 δισ.ευρώ. Θα προηγηθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31-12-2011».

ΕΣΤΙΑ: Αναζητείται θετικό «σοκ». Η εφημερίδα τονίζει ότι «για να επανεκκινηθή η μηχανή της ελληνικής οικονομίας πρέπει πρωτίστως να αποκατασταθή η ψυχολογία. Και επ`αυτού έχει γίνει μόνο το πρώτο βήμα. Οπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών κ.Στουρνάρας, με την απόφαση του Eurogroup η οικονομία μας απηλλάγη από την "δραχμοφοβία" η οποία επενεργούσε αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών».

Η ΑΥΓΗ: Τρικομματική ομερτά συγκάλυψης του Μνημονίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο φόβος διατάραξης της κυβερνητικής συνοχής και απώλειας της εξουσίας ένωσε τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της "κυβερνώσας" ΔΗΜΑΡ στην απόρριψη της πρότασης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο."Ναι" από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα. Ποια νομιμοποιούνται μέσω της Τράπεζας Γης. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «Οι πολίτες θα αγοράζουν δικαιώματα από την Τράπεζα Γης αποκτώντας τίτλο ίδιας επιφάνειας, και με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζουν τη νομιμοποίηση των ακινήτων τους.Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Κομισιόν «αδειάζει» Στουρνάρα για το χρέος. Η εφημερίδα γράφει ότι «νέα κρίση χρέους μετά από 10 βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδειάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Προκλητικός ο Σόιμπλε. Η επιτροπή ζητάει και νέα μέτρα 4,6 δισ.μέχρι τον Μάρτιο».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Γλιτώνει το εδώλιο προσωρινά ο Παπανδρέου. Ξεγλιστράει μαζί του και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι κρίσιμες περιστάσεις ανάγκασαν τον Σαμαρά να αποφύγει νέα πολιτική αστάθεια. Οι πρωταίτιοι της οικονομικής καταστροφής και της εξαθλίωσης της χώρας πήραν... αναβολή λόγω της συγκυβέρνησης με τον Βενιζέλο! Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική για το Μνημόνιο».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγώνας δρόμου για την επιτυχία της επαναγοράς των ομολόγων. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε αγώνα δρόμου θα αποδυθούν από σήμερα και για μια περίπου εβδομάδα η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της Deutsche Bank και Morgan Stanley για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στην επαναγορά ελληνική ομολόγων. Δεδομένη η συμμετοχή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Αβέβαιη η στάση των ξένων επενδυτών».

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Σώστε την τσέπη σας με γονική παροχή τώρα. Η εφημερίδα γράφει "αναλυτικά οι προϋποθέσεις για να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ. Τι επιβάρυνση θα έχουν όσοι αργήσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Τι αλλάζει σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ερχεται το... εφάπαξ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ταχύτατη εκταμίευση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες υποσχέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το αναλυτικό σχέδιο για τη σταδιακή εξόφληση των 9,31 δισ.ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόταση πάλης του ΠΑΜΕ για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η πρόταση του ΠΑΜΕ, για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πρόταση πάλης και διεκδίκησης από όλους τους εργαζόμενους, όλα τα συνδικάτα, απαιτεί την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με τους οποίους μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων.Το ΠΑΜΕ απορρίπτει κάθε πρόταση για μείωση μισθών, περιορισμό δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης».

ΤΑ ΝΕΑ: Πάνε ταμείο για το εφάπαξ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «Από τα εφάπαξ συνταξιούχων του Δημοσίου -πολλοί από τους οποίους περιμένουν από το 2009- τις επιστροφές φόρων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και τις πληρωμές οφειλών σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αρχίσει τον Δεκέμβριο η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που φτάνουν τα 9,310 δισ.ευρώ».

6ΜΕΡΕΣ: Μαύρο χρήμα 5 δισ.στην Ελβετία. Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι « 17.000 που δήλωναν φτωχοί έστειλαν 5 δισ. "μαύρα" στο εξωτερικό. Στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και εισοδηματιών κρύβεται όπως φαίνεται ο μεγάλος πλούτος που φυγαδεύτηκε με εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες του εξωτερικού από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι αλλαγές στη φορολογία. Η εφημερίδα γράφει ότι «οριστικοποιούνται σήμερα οι νέες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε σύσκεψη των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μοναδική διαφορά μεταξύ τους φαίνεται να είναι η κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επικοινωνιακή η αποκομιδή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Επιστροφή ΦΠΑ 738 εκ.ευρώ και πληρωμές φαρμακευτικών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με το σταγονόμετρο και με τη χρονολογική σειρά, αρχής γενομένης από τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν εως τις 30.11.2011 θα διοχετευτεί η ρευστότητα στην αγορά μέσω της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το κράτος αρχίζει να πληρώνει τα χρέη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αγώνα δρόμου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν εξοφληθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες περίπου 2 δισ.ευρώ, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ξεκινήσει το δύσκολο εγχείρημα ανάσχεσης της ύφεσης. Ολες οι πληρωμές θα περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους από τα 12 υπουργεία και τους 467 φορείς, που θα είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για τις πληρωμές".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κούρεμα στις πληρωμές για τα χρέη του Δημοσίου. Η εφημερίδα τονίζει ότι «ελάχιστα κεφάλαια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα αποδοθούν εντός του 2012, λόγω των ελέγχων που καθιερώνει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αλλά και των στενών χρονικών περιθωρίων, αφού οι όποιες πληρωμές θα γίνουν μετά την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου».

Iznogood

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 27/11/2012


Επισκόπηση τύπου 27/11/2012

Η συμφωνία στο Eurogroup για καταβολή 43,5 δισ. ευρω στην Ελλαδα σε τέσσερις δόσεις είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ματωμένη δόση". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ένα πολύωρο θρίλερ παίχτηκε χθες η τύχη της Ελλάδας και η «ματωμένη» δόση, με το ΔΝΤ να υποχωρεί τελικά και να αποδέχεται ως βιώσιμο το χρέος, που θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ, το 2020".

ΕΘΝΟΣ: "Συμβιβασμός μετά από 12 ώρες... φαγούρα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, που παρατάθηκε μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Μετατρεπόμενο σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Νέα τάξη με Πρωτεύουσα... την Κωνσταντινούπολη!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "έρχεται η Παγκόσμια Διακυβέρνηση με «χορηγό» τον Ο.Η.Ε.!!! Ή μήπως «Νέα Μόσχα»;".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συμφωνία σταθμός για μείωση χρέους 40 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα επισημαίνει "εκταμίευση δόσης 34,4 δισ. στις 13 Δεκεμβρίου, τα υπόλοιπα 9,3 δισ. έως τον Μάρτιο του 2013. Πακέτο ελάφρυνσης με μείωση επιτοκίων, αναβολή αποπληρωμής για 15 χρόνια, πάγωμα τόκων για 10 χρόνια, επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και επαναγορά ομολόγων".

ΕΣΤΙΑ: "Συμβιβασμός στο Eurogroup". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε συμβιβασμό κατέληξε αργά χθες το βράδυ, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Eurogroup. Ετσι, το θέμα της εκταμιεύσεως των δόσεων του δανείου προς την χώρα μας φαίνεται ότι θα προχωρήση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Αλλά το γενικώτερο πρόβλημα της βιωσιμότητος του εθνικού μας χρέους δεν αντιμετωπίσθηκε κατά τρόπο οριστικό. Στην πραγματικότητα μετακυλίεται στο μέλλον".

Η ΑΥΓΗ: "Πυροτέχνημα αντί για λύση". Σύμφωνα με την εφημερίδα "περισσότερο περίπλοκη απ΄όσο προδιαγραφόταν, ακόμη και χθες το πρωί, αποδείχθηκε η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόβλημα και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., καθώς οι βασικές πλευρές διατήρησαν τις βασικές τους θέσεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Δάνεια. Πληρωμή δόσεων μέχρι τη δικαστική απόφαση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μία από τις βασικές αλλαγές που δρομολογούνται αφορά στην πληρωμή δόσεων κατά την περίοδο μέχρι την εκδίκαση, ακόμη και εάν αυτές οι δόσεις καθορίζονται από την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Δόση δηλητήριο". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αργό θάνατο καταδικάζουν την ελληνική κοινωνία οι απαιτήσεις των δανειστών μας και η παθητική στάση της τρικομματικής κυβέρνησης. Η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επιτεύχθηκε για άλλη μία φορά με λογιστικές αλχημείες στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των Βρυξελλών, ενώ κατ΄ουσίαν παραπέμπεται στο άδηλο μέλλον".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Η δόση ερρίφθη". Η εφημερίδα γράφει " μια βαθιά ανάσα για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ. Μένει, βεβαίως, να δούμε πως θα αξιοποιηθούν τα δάνεια από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, ώστε να κερδηθεί και το στοίχημα της ανάκαμψης. Κλειδιά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επιτέλους απόφαση για δόση και χρέος". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 43,7 δισ. ευρώ κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι υπουργοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε η επαναγορά ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων των διακρατικών δανείων και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ".

Η ΝΙΚΗ: "11 δικαιώσεις-πυξίδα για τους υπερχρεωμένους". Η εφημερίδα γράφει ότι "ισχυρό όπλο για τους υπερχρεωμένους αποτελούν οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων για «κούρεμα» χρεών. Το Μνημόνιο 3 αναμένεται να σφίξει κι άλλο τη μέγγενη γύρω από τον λαιμό του μέσου δανειολήπτη και τα τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται δεν αποκλείεται, σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που μίλησαν «Ν», να αγγίξουν το 40%".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο μεγάλος συμβιβασμός στο τραπέζι του Eurogroup". Σύμφωνα με την εφημερίδα "εν μέσω αντικρουομένων δηλώσεων για τη στάση των εταίρων, αμφιβολιών για το ποια συνταγή μπορεί να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα ληφθεί τελικώς απόφαση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί η σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο αγώνας πρέπει να έχει προοπτική την εργατική - λαϊκή εξουσία". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "λαοθάλασσα ήταν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στη συγκλονιστική σε αγωνιστικό παλμό εκδήλωση με ομιλήτρια στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το πρώτο χαμόγελο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συμφωνία - συμβιβασμό ανάμεσα στη Γερμανία και στο ΔΝΤ, η οποία «ξεπαγώνει» τη δόση για την Ελλάδα, κατέληξε το Eurogroup τα ξημερώματα, ύστερα από πολύωρο παζάρι. Για τις 13 Δεκεμβρίου προσδιορίζεται, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, η εκταμίευση 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν σε τρεις δόσεις, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013".

6ΜΕΡΕΣ: "Συμβιβασμός της συμφοράς ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "εωλη και θολή απόφαση, που ξεμπλοκάρει μεν τη δόση, αλλά κρατάει αιχμάλωτη τη χώρα στην άγρια λιτότητα και στην ύφεση, χωρίς να λύνει το μεγάλο πρόβλημα του χρέους".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πιάσαμε πάτο... στη Θεσσαλονίκη". Η εφημερίδα γράφει ότι " τα σκουπίδια μένουν, τα λεωφορεία «φεύγουν». Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, πριν καλά καλά προλάβει να ανασάνει η πόλη από τα βουνά των σκουπιδιών στα πεζοδρόμιά της. Περισσότεροι από 35.000 κάτοικοι 50 χωριών στο νομό Θεσσαλονίκης είναι από χτες χωρίς συγκοινωνία, αφού τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ τράβηξαν χειρόφρενο για τα χρωστούμενα από το κράτος. Στο μεταξύ, επιμένει ο ΟΑΣΘ πως από το Σάββατο θα σταματήσουν κι όλα τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, γεγονός που θα οδηγήσει τους πολίτες σε δραματικό αδιέξοδο!".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ξεκλείδωσε η δόση των 31,5 δισ.".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Μαραθώνια συνεδρίαση για το χρέος και τη δόση". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νεα μαραθώνια για το ζήτημα της Ελλάδας είχαν χθες οι υπουργοί του Eurogroup. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στη 1.00 το μεσημέρι και συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυχτα. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, με βασικούς αντιπάλους τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιστορική συμφωνία. Ανοιξε ο δρόμος για τη δόση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χρέος στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και μείωσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, ύστερα από δώδεκα ώρες συνεδρίαση, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή της δόσης ύψους 43,7 δισ. ευρώ, σε τέσσερις δόσεις".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθιά «ανάσα» με τη δόση των 34,4 δισ. το Δεκέμβριο". Η εφημερίδα τονίζει ότι "συνολική συμφωνία, που δίνει βαθιά ανάσα στη χώρα μας, επιτεύχθηκε σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, στις Βρυξέλλες. Μέσα στο Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης, ύψους 34,4δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρία τμήματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013".

Iznogood

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/11/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 27/11/2012

Με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και το προεκλογικό σκηνικό, ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα αφορούν τη συζήτηση για τους τραπεζίτες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η έρευνα των Εποπτικών Αρχών για την περίοδο αγοράς των ελληνικών ομολόγων, οι πρόωρες αφυπηρετήσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική και οι δραστηριότητες των υποψηφίων Προέδρων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «2014:Αλλάζουν όλα στη δημόσια υπηρεσία» αναφέρεται στα σημεία συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το ΤΚΑ, επιδόματα, αφυπηρετήσεις, το ωράριο, την ΑΤΑ, εισφορές, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού γράφει ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συζητηθούν σήμερα μισθοί, μπόνους, δάνεια τραπεζιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη ύστερα από πρόσκληση του Μαχμούτ Αμπάς.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Πεδίο μάχης το πολιτικό σκηνικό» γράφει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι υποψήφιοι έχουν εμπλακεί σε μια πολυμέτωπη σύγκρουση επί παντός θέματος και αναφέρεται σε οξεία σύγκρουση Αναστασιάδη – Λιλλήκα για το φυσικό αέριο, ενώ ΕΔΕΚ – ΔΗΚΟ θυμήθηκαν το ναυάγιο των προσπαθειών του ενδιάμεσου χώρου. Αλλού γράφει ότι στο στόχαστρο των κλεφτών έχουν μπει και οι μοτοσικλέτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μείωση της κρατικής χορηγίας και των εθελοντικών εισφορών ωθούν σε κλείσιμο ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Περιμένουν την Pimco» γράφει ότι ασκήσεις επί χάρτου για το τελικό κείμενο της συμφωνίας γίνονται στο ΥΠΟΙΚ, ενώ βαθιά ύφεση θα σημειωθεί και το 2013. Αλλού γράφει για φρένο στη μάστιγα των αφυπηρετήσεων, καθώς έφυγαν πρόωρα 350 αστυνομικοί και 65 πυροσβέστες και αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Αρχηγού της Αστυνομίας προς τους Διοικητές μονάδων και τμημάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που έγιναν κατά το Σαββατοκύριακο με τις εταιρείες που επιλέγηκαν στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» με τίτλο «Ποινικές ευθύνες» αναφέρεται στις έρευνες των αρμόδιων εποπτικών αρχών για την αγορά ελληνικών ομολόγων και τις συνθήκες που οδήγησαν τις δύο κυπριακές τράπεζες σε ζημιές εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρεται σε ομιλία του υποψηφίου Προέδρου, Σταύρου Μαλά σε προεκλογική συγκέντρωση και στη δήλωσή του ότι οι ανθυποψήφιοι του κάνουν «πατριωτισμό πολυτελείας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαραθώνια ήταν η συνεδρία του Eurogroup για την Ελλάδα.

Η αγλλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο «Αισιόδοξοι οι εργοδότες για το προσχέδιο του μνημονίου», αναφέρεται στις αντιδράσεις της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ μετά την ανακοίνωση ότι υπάρχει κατάληξη σε προκαταρκτική συμφωνία. Αλλού γράφει ότι το κάπνισμα και η υψηλή πίεση μετά την ηλικία των 50 οδηγούν σε επιταχυνόμενη νοητική εξασθένηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το τραγούδι Gangnam Style έγινε το βίντεο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην γνωστή ιστοσελίδα αναζήτησης you tube.

Iznogood

Οι στρατηγικές επιλογές του Αλ. Τσίπρα


Οι στρατηγικές επιλογές του Αλ. Τσίπρα

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι επόμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές θα γίνουν χωρίς να έχει συντελεστεί κάποιο μείζον πολιτικό γεγονός (π.χ. χρεοκοπία της Ελλάδας, αποβολή της από το ευρώ κ.λπ.). Αν πάντως γίνουν σε ομαλές συνθήκες, βάσει των σημερινών δεδομένων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητο είναι επομένως να απασχολεί την ηγεσία του το θέμα της στρατηγικής και τακτικής που θα του δώσει την εκλογική νίκη και θα του επιτρέψει να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι να ασκήσει την εξουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σάρωσε στις εκλογές του Ιουνίου γιατί είχε την πολιτική τόλμη να προβάλει το σύνθημα «κυβέρνηση της Αριστεράς». Ανεξαρτήτως του πόσο ρεαλιστικό κρίνει ο καθένας το ενδεχόμενο αυτό, το σύνθημα της αριστερής κυβέρνησης του επέτρεψε δύο πράγματα: Πρώτον, να συσπειρώσει σοβαρό τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν απογοητευθεί ή και αηδιάσει με την κυβερνητική πολιτική του κόμματός τους και ήθελαν πάση θυσία άλλη κυβέρνηση. Δεύτερον, να σαρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους των κομμάτων που βρίσκονται στα αριστερά του. Ετσι, το περίπου 10% που είχαν πάρει έναν μήνα νωρίτερα το ΚΚΕ (8,48%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,19%) συν κάποιες μικρές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συρρικνώθηκε σε κάτω από 5% αθροιστικά τον Ιούνιο. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 27% (26,89% για την ακρίβεια).

Καθώς απαιτείται ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 7% με 10% για να μπορέσει να αποτελέσει τον πυρήνα κυβερνητικής πλειοψηφίας, Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διλήμματα στρατηγικών επιλογών. Καθώς από αριστερά του αφενός το ΚΚΕ συνεχίζει να αρνείται πεισματικά κάθε συνεργασία και αφετέρου δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποσπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ -δεν υπάρχουν δηλαδή άλλοι αριστεροί ψηφοφόροι για να τον ψηφίσουν- ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αντλήσει ψήφους από δεξιότερους ψηφοφόρους. Θα το επιχειρήσει εμμένοντας ο ίδιος σε μια αριστερή γραμμή και πείθοντας τους ψηφοφόρους ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ή θα προσχωρήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δεξιότερη γραμμή, ενστερνιζόμενος αυτός την ιδεολογία των ψηφοφόρων που θέλει να κερδίσει και ταυτόχρονα καθησυχάζοντας τους φόβους του κατεστημένου που ακόμη σαφώς αντιτίθεται στην πρωθυπουργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο δεν θεωρεί «πρωθυπουργήσιμο» για την ώρα;

Η επιλογή δεν είναι καθόλου εύκολη. Η εμμονή σε κυβέρνηση της Αριστεράς με το ακρωτηριασμένο εκλογικά ΚΚΕ κατηγορηματικά αντίθετο είναι εξαιρετικά δύσκολο να οδηγήσει στην εξουσία. Αντιθέτως, το δέλεαρ επιλογής της γραμμής της ενσωμάτωσης είναι πολύ ισχυρό, καθώς ανοίγει αμέσως τις πύλες αναρρίχησης στην κυβερνητική εξουσία, με αντάλλαγμα βεβαίως την άσκησή της στο πλαίσιο του συστήματος και σε μια διαρκή διελκυστίνδα συμβιβασμών και αντιπαραθέσεων με τα συμφέροντα του κατεστημένου.

Η άσκηση αριστερής πολιτικής από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση αυτή καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας του γεγονότος ότι η απουσία κάποιου μετώπου συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς θα έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση αυτή να στερείται υποστήριξης από ένα ισχυρό μαζικό κίνημα, το οποίο θα άλλαζε τους συσχετισμούς και θα επηρέαζε τον ελληνικό λαό σε ευρεία κλίμακα υπέρ αριστερών διεξόδων από την κρίση. Σήμερα ο ελληνικός λαός βεβαίως και υποφέρει και αγανακτεί, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί και δεν υποστηρίζει αριστερές λύσεις. Ετσι όμως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έκθετη στις πιέσεις του κατεστημένου χωρίς αξιόλογα αντιστηρίγματα, οπότε η ενσωμάτωσή της πολύ, πάρα πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.

Ολα αυτά ανεξαρτήτως των προσωπικών διαθέσεων του Αλέξη Τσίπρα ή του άλφα ή βήτα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, κατά πόσο η εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά πρέπει να παραμείνει απλός θεατής των εξελίξεων ή πρέπει να προσπαθήσει να συμμετάσχει με τρόπους που θα επιλέξει σε αυτήν τη ζωτικής σημασίας για το μέλλον του λαού μας διελκυστίνδα, είναι ένα άλλο θέμα που θα απαντηθεί εμπράκτως στο εγγύς μέλλον.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από: www.ethnos.gr

Iznogood

Ρημάζουν τον λαό μας

Ρημάζουν τον λαό μας

Εφιαλτικά είναι τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αποκαλύπτουν μια Ελλάδα που καταρρέει, έναν λαό που βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια απερίγραπτη δυστυχία και μιζέρια. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, μας πληροφορεί η ΕΛΣΤΑΤ, οι αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 15,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Την ίδια όμως στιγμή, κατά το τρίμηνο αυτό του 2012 η φορολογία του εισοδήματός τους αυξήθηκε κατά το ανατριχιαστικό ποσοστό του... 37,3% (!) σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ παράλληλα περικόπηκαν κατά 9,5% οι κοινωνικές παροχές. Κάτω οι μισθοί 15%, πάνω η φορολογία 37%, κάτω οι κοινωνικές παροχές 10% - πρόκειται για συνδυασμό που σκοτώνει. Νέα μείωση μισθών και νέα αύξηση της φορολογίας αναμένονται το 2013.

Οι μισθοί καταρρέουν. Οπως αποκαλύπτει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 5,3% το 2010, κατά 4,7% το 2011 και κατά 13% (!) φέτος. Τουλάχιστον κατά 6% θα μειωθούν και το 2013, υπολογίζουν οι αναλυτές της Εθνικής. Η καταβαράθρωση των μισθών υπήρξε «εξαιρετικά βίαιη το 2011 και το 2012», επισημαίνουν.

Η ανεργία σαρώνει τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα. Το 2010 χάθηκε το 2,7% των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα, το 2011 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 6,8% και το πρώτο εξάμηνο του 2012 η μείωση επιταχύνθηκε στο 8,1%. Η μελέτη της Εθνικής καταλήγει στο σοκαριστικό συμπέρασμα ότι «το τεκμαρτό επίπεδο ανεργίας στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 33%»! Το νούμερο αυτό είναι δραματικό. Η κρίση οδήγησε μέσα σε τρία μόλις χρόνια να χάσει τη δουλειά του ο ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα! Ο ένας στους τρεις! Οι συνέπειες είναι τραγικές.

Βούλιαξαν τα δημόσια έσοδα εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Η ανεργία, οι μειώσεις μισθών και το φορολογικό γδάρσιμο μεσαιωνικού τύπου γονάτισαν τον κοσμάκη, ο οποίος αδυνατεί πλέον να πληρώσει την εφορία. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι μόνο κατά το τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, μόλις άρχισε δηλαδή η περίοδος πληρωμής του φόρου εισοδήματος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 7,14 δισεκατομμύρια ευρώ! Και να σκεφθεί κανείς ότι το 2013 η φορολογία θα είναι πολύ αγριότερη, με εισοδήματα ακόμη πιο συρρικνωμένα.

Καταποντίζεται το ΑΕΠ της Ελλάδας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Μείον 2,9% το 2009, νέα μείωση κατά 4,8% το 2010, εκ νέου καταβύθιση κατά 7,1% το 2011, νέα κατακρήμνιση κατά 6,7% το 2012. Νέα βουτιά κατά τουλάχιστον 4,7% αναμένεται το 2013. Χαίρε βάθος αμέτρητον. Δεν πρόκειται να παραμείνει τίποτα όρθιο στην ελληνική οικονομία. Οποιος μιλάει για ανάπτυξη σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, ή δεν ξέρει τι λέει ή κοροϊδεύει συνειδητά όσους τον ακούν και θέλουν να ελπίζουν.

Ποια ανάπτυξη; Ο δημόσιος τομέας, ο οποίος πάντα χρησιμοποιείται ως μοχλός ανάπτυξης στις δύσκολες στιγμές όλων των κρατών, στην Ελλάδα από το 2013 όχι μόνο δεν θα προσλαμβάνει κόσμο, αλλά αντιθέτως θα παράγει κατά δεκάδες και σε λίγο κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, στη βάση της αρχής «μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Εχουμε ήδη 1.250.000 ανέργους και σύντομα θα έχουμε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άτομα χωρίς δουλειά. Πού θα βρεθούν ένα - ενάμισι εκατομμύριο θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια;

Ο ιδιωτικός τομέας για την ώρα παράγει σωρηδόν ανέργους κι αυτός, καθώς δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή αυτό σταματήσει, υπάρχει κανένας τόσο αισιόδοξος σε βαθμό... παραφροσύνης που να πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα δημιουργήσει ενάμισι εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας; Χρειάζονται δεκαετίες ολόκληρες με συνεχή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3%-4% για να δημιουργηθούν τόσες θέσεις. Δεκαετίες!

Τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν ταχύτατα στο μεταξύ και οι συντάξεις θα εκμηδενιστούν, αφού όλο και λιγότεροι θα δουλεύουν για να δίνουν εισφορές, όλο και περισσότεροι θα είναι οι συνταξιούχοι και όλο και χαμηλότεροι θα είναι οι μισθοί όσων εργάζονται, άρα όλο και χαμηλότερες οι εισφορές τους. Το απόλυτο αδιέξοδο.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Από: www.ethnos.gr

Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/11/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 26/11/2012

Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια αναφορικά με το μνημόνιο ενόψει και του διαγγέλματος που αναμένεται να απευθύνει εντός των ημερών και οι ποινικές διώξεις που αναμένονται για τα ανείσπρακτα έσοδα του κράτους είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας. Αλλά θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, η συγκινητική ιστορία του μικρού Ιορδάνη που κινδυνεύει να χάσει το φώς του, η αύξηση στις φυλακίσεις προσώπων που αδυνατούν να πληρώσουν διατροφές και η έκκληση του Υπουργού Εμπορίου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν για το φυσικό αέριο στο Υπουργείο Εμπορίου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ποινικές διώξεις και κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας” αναφέρεται σε εγκύκλιο – «φωτιά» της Γενικής Λογίστριας για είσπραξη καθυστερημένων εσόδων του κράτους τα οποία θα αποκόπτονται από το μισθό ή τη σύνταξη σε περίπτωση κρατικών υπαλλήλων και από τη χορηγία του κράτους αν πρόκειται για οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης ή οργανισμό δημοσίου δικαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα απευθύνει το διάγγελμα για το μνημόνιο, και ότι δεν υπέγραψε ακόμα τίποτε. Αλλού γράφει ότι ενώ η Ελλάδα περιμένει θετικές εξελίξεις από το σημερινό Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, ένα νέο δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel”, φουντώνει τα σενάρια για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Δηλώνει νικητής στη μάχη με την Τρόικα” γράφει ότι εμφάνιση νικητή στη μάχη που δόθηκε κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προετοιμάζοντας το έδαφος για το διάγγελμα που θα απευθύνει εντός της εβδομάδας αναφορικά με το μνημόνιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο μικρός Ιορδάνης που στους 20 μήνες ζωής του κινδυνεύει να χάσει το φως του έχει συγκινήσει τους δημότες της Πάφου που διοργάνωσαν χθες εκδήλωση για οικονομική ενίσχυσή του. Αλλού αναφέρεται σε κόντρα εταιρειών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αφού οι προσφυγές που κατέθεσαν μεταξύ τους για ηλεκτρονικό σύστημα που θα βελτίωνε την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους μπορεί να προκαλέσει την απώλεια ευρωπαϊκού κονδυλίου.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Έκανε πρόβα διαγγέλματος” γράφει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ένα 24ωρο μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις που διαμορφώθηκαν με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με την Τρόικα, έθεσε δημόσια το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, δίνοντας το στίγμα της επιχειρηματολογίας του με το να φορτώνει σε άλλους την ευθύνη. Αλλού γράφει ότι η ανεργία και η οικονομική κρίση, αύξησαν τις φυλακίσεις προσώπων που αδυνατούν να πληρώσουν τις διατροφές στις πρώην συζύγους τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης απείλησε τον Σύνδεσμο Αξιωματικών με κυρώσεις, επειδή δεν χειροκροτεί τις αποφάσεις του.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Πληρωμένη διαστρέβλωση” αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλήρη πληρωμένη διαστρέβλωση της αλήθειας αναφορικά με το ποιοί ευθύνονται για την προσφυγή στην Τρόικα και είπε ότι η Κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπογράψει ακόμα τίποτα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνάντηση με την κοινοπραξία ΕΝΙ είχε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος κάλεσε όλους όσοι έχουν προτάσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να τις καταθέσουν επίσημα στο Υπουργείο Εμπορίου για να μελετηθούν, καθιστώντας σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν θα ξεπουλήσει τα κοιτάσματα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ο οποίος είπε ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ζήτησε να μην συνταχθούν με ακραία στοιχεία οι Αριστεροί.

Iznogood

Επισκόπηση τύπου 26/11/2012


Επισκόπηση τύπου 26/11/2012

Το σημερινό Eurogroup για το ελληνικό χρέος, οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα τν σημερινών εφημερίδων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Φόροι μέχρις εσχάτων". Η εφημερίδα γράφει "φοροθύελλα 2 δισ. ευρώ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα υποχρεώνει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να κάνουν φορολογική δήλωση από το 18ο έτος της ηλικίας τους, καταργεί τις φοροαπαλλαγές, πλην των ιατρικών εξόδων, ενώ για τις αποδείξεις μελετώνται δύο σενάρια: το πρώτο προβλέπει κατάργησή τους και αντικατάσταση με κίνητρα, ενώ το δεύτερο σενάριο προβλέπει διατήρηση με αυστηροποίηση των ποινών για την ελλιπή συλλογή τους".

ΕΘΝΟΣ: "Η συμφωνία στα χέρια των δύο κυριών". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με τα μάτια στραμμένα στην Κριστίν Λαγκάρντ και την Ανγκελα Μέρκελ προσέρχονται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του. Από τον συναγερμό των αντιθέμενων απόψεων, που διατυπώνουν η επικεφαλής του ΔΝΤ και η Γερμανίδα καγκελάριος, εξαρτάται η διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή ασκεί πίεση και η Ουάσιγκτον. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από την ελληνική πλευρά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πατροκοσμάς: «Θα ιδήτε τρεις φαμίλιες σ΄ένα σπίτι!". Η εφημερίδα γράφει "ούτε δουλειά, ούτε σπίτι, ούτε μέλλον, Ελληνες! Αυτά μας κάνανε αυτοί οι... (άντε να μην πω τώρα τίποτε πολύ βαρύ!) «καλοθελητές» της Τρόικας! Οι 153 δλδ. που ψηφίσανε (ψοφήσανε!) το νέο Μνημόσυνο... Μας κλέβουνε την Ελλάδα μας μέσα απ΄τα χέρια μας!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αποσύρουν τους φόρους για εφάπαξ και αποζημιώσεις". Η εφημερίδα γράφει ότι "δύο συντελεστές φόρου, 10% και 33% για τα ενοίκια, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά 3% έως 20% και διατήρηση της φορολογικής απαλλαγής για το εφάπαξ προβλέπουν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, όπως τροποποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών και εστάλησαν για διαβούλευση στα τρία πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση".

ΕΣΤΙΑ: "Η Ευρώπη χωρίς πυξίδα. Ολέθριες οι συνέπειες για την Ελλάδα".Η εφημερίδα τονίζει ότι "«όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώση», λέει ο θυμόσοφος λαός. Και οι «κοκκόροι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολλοί. Ετσι, οι μαραθώνιες συσκέψεις κορυφής συχνά τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες, ενίοτε και μετά το ξημέρωμα. Ή δεν τελειώνουν καθόλου. Τα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και παραπέμπονται σε επόμενες συνόδους, όπως συνέβη τώρα με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Συντάξεις: Ολες οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τέσσερα χρόνια αργότερα θα βγουν στη σύνταξη οι γυναίκες ασφαλισμένες του οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. Ειδικότερα, οι τελευταίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012 επιφέρουν από 1.1.2013 ουσιαστικές μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του Οργανισμού, με μεγάλες χαμένες τις γυναίκες".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Μας παιζουν στα ζάρια...". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η σημερινή συνεδρίαση του Eurogorup είναι αποφασιστική για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Εχουν χρησιμοποιηθεί πλέον όλες οι λέξεις για να περιγραφούν η κατάσταση , η τακτική των εταίρων και δανειστών μας καθώς και οι επιπτώσεις των Μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Στη μέγκενη των Ε.Ε.-ΔΝΤ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μια κάποια λύση αναζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ στο σημερινό Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, με λογιστικές αλχημείες οι οποίες όμως κρύβουν και νέα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι ο όποιος συμβιβασμός θα είναι προσωρινός και δεν πρόκειται να δώσει οριστική λύση στη βιωσιμότητα του χρέους τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δόσ(η) ημίν σήμερον! Ελπίδες συμφωνίας στις Βρυξέλλες". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις από Βερολίνο και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και αποδέσμευση των δόσεων που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, με αφετηρία τα 31,3 δισ. ευρώ, ελπίζουν στην κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις, παρότι η τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου δεν έβγαλε συμφωνία σε όλα".

6ΜΕΡΕΣ: "Σε ελεύθερη πτώση και οι τρεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα "δημοσκοπική κατάρρευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αυξάνει το προβάδισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 4,5% η διαφορά από τη ΝΔ".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Επιτέλους μαζέψτε τα. Αρχίζει από σήμερα η αποκομιδή των σκουπιδιών".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίνονται όλα σήμερα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το σημερινό Eurogroup αποτελεί την «ώρα της αλήθειας» για την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα, τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω εγγυήσεις από τους ευρωπαίους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ναι σε μείωση επιτοκίων και επαναγορά ομολόγων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Σαββάτου, εκτιμούν στις Βρυξέλλες ότι άνοιξε το δρόμο για την επίτευξη κατ΄αρχήν συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ θα πρέπει να πείσουν και το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, ώστε ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα".

Iznogood

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 23/11/2012


Επισκόπηση τύπου 23/11/2012

Οι συνομιλίες των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαχαίρι έως 30% στους μισθούς του Δημοσίου". Η εφημερίδα γράφει ότι "περικοπές έως και 30% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καθώς και την οριστική κατάργηση των δώρων σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ολοι οι μισθοί σε όλο το Δημόσιο". Η εφημερίδα γράφει ότι "το τελευταίο δώρο των 400 ευρώ θα πάρουν φέτος τα Χριστούγεννα οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τα δώρα και το 20άρι που δίνεται ως επίδομα αδείας στο Δημόσιο καταργούνται από το 2-13. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που περιλαμβάνει επίσης όλες τις αναδρομικές περικοπές, από 1/8/2012, στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και την επέκαση του ενιαίου μισθολογίου σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ".

ΕΘΝΟΣ: "Οι ανατροπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φορτωμένος με νέες περικοπές αποδοχών έρχεται ο καινούργιος χρόνος για τους αμειβόμενους με το καθεστώς ειδικών μισθολογίων. Οι βασικοί μισθοί καθορίζονται με βάση το καθεστώς του στενού δημόσιου τομέα, τα επιδόματα περιορίζονται και οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η «λευκή αδελφότητα» του... Εκπτωτου Εωσφόρου σχεδιάζει «Αρμαγεδδώνα»!!!". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "πρώτος και κύριος στόχος η ηθική και φυσική εξόντωση του Ελληνισμού και ο εκμηδενισμός της Ορθοδοξίας. Ο Γιώργος Πάλμος αποκαλύπτει το σχέδιο της μυστικής Οργάνωσης που εδρεύει στα Ιμαλάια και προετοιμάζει τον αφανισμό της Ανθρωπότητας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι νέοι μισθοί σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ". Η εφημερίδα γράφει ότι "ετήσιες εισοδηματικές απώλειες από 6% έως και 30%, που ισοδυναμούν με 1 έως και 4 μισθούς, αναμένεται να υποστούν με το νέο Μνημόνιο περίπου 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου -στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς - οι οποίοι αμείβονται σε βάση τα «ειδικά μισθολόγια»".

ΕΣΤΙΑ: "Δικτατορία των «βολεμένων»". Η εφημερίδα τονίζει ότι "πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι δεν βρίσκουν σήμερα δουλειά στην Ελλάδα. Ομως κάθε απόπειρα να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να αρχίση να απορροφάται η ανεργία, προσκρούει στις αντιδράσεις των «βολεμένων». Οπως προσκρούει και κάθε απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος που έχει διαμορφωθή με γνώμονα το «βόλεμα» μιας μερίδος του πληθυσμού, εις βάρος των υπολοίπων. Στην Ελλάδα έχει επιβληθή τις τελευταίες δεκαετίες ένα είδος δικτατορίας των «βολεμένων». Αυτοί ορίζουν τα πάντα".

Η ΑΥΓΗ: "Μια κωμόπολη χάνεται κάθε ημέρα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "καταστροφική, κυριολεκτικά, για το εργατικό δυναμικό και κατ΄επέκταση τον παραγωγικό ιστό της χώρας αποδεικνύεται η μνημονιακή πολιτική, η οποία επιβάλλεται στο όνομα της ανάπτυξης! Πλέον κάθε εργάσιμη ημέρα αντικρίζουν το φάσμα της ανεργίας 2.000 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στους κατοίκους μιας μεγάλης ελληνικής κωμόπολης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μαχαίρι στις αποδοχές ένστολων, γιατρών και δικαστικών". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δραματικές περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, αλλά και στα ειδικά μισθολογίων του Δημοσίου, περιλαμβάνει η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κούρεμα 5,4 δισ. στα εισοδήματα". Η εφημερίδα γράφει ότι "φτωχότεροι κατά 5,4 δισ. ευρώ γίναμε τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάθε ελληνική οικογένεια έχασε κατά μέσο όρο περίπου 2.000 ευρώ. Η κυβέρνηση, πάντως, παραμένει αμείλικτη. Παρά τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 15,1%, δεν δίστασε να υφαρπάξει 37,3% παραπάνω φόρους και να περιορίσει κατά 9,5% τις κοινωνικές δαπάνες".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Κομμάτια και θρύψαλα η Ευρωπαϊκή Ενωση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μικρές προσδοκίες για την απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Πυρηνικό όλεθρο χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανεργία 33% στον ιδιωτικό τομέα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η ανεργία στους μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 33%. Ταυτόχρονα, μεγάλες απώλειες έχουν υποστεί και οι αμοιβές".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Στεγαστικά δάνεια: ανάσα από 112 ευρώ τον μήνα". Η εφημερίδα γράφει "παραδείγματα για να μειώσετε τον μηνιαίο βραχνά στις τράπεζες. 11 κρίσιμες ερωτήσεις-απαντήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολες οι περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τη διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καταγράφει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός θα βάλει τέλος στην εξαθλίωση σε ρήξη με τα μονοπώλια". Η εφημερίδα αναφέρει "ΚΚΕ: όσο πιο γρήγορα απορρίψει ο λαός την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης και τις ψεύτικες υποσχέσεις για φιλολαϊκή λύση χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τόσο πιο γρήγορα θα βάλει τέλος στην εξαθλίωση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φιλελληνική ομοβροντία ...αλλά ο Σόιμπλε επιμένει". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Ολι Ρεν, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο κορυφαίος στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γερμανός Γιοργκ Ασμουσεν, καλούν τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως επιμένει να κρατά αυστηρή στάση".

6ΜΕΡΕΣ: "Αρπαξαν 32 δισ. από την τσέπη μας". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "τα νοικοκυριά φέτος έχουν εισόδημα χαμηλότερο κατά 32 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Η αγορά λειτουργεί με τζίρο μειωμένο κατά 17 δισ. ευρώ. Οι μισθοί περιορίστηκαν κατά 14 δισ. ευρώ, καθώς θέσεις εργασίας χάθηκαν και οι ατομικές συμβάσεις εξαπλώνονται".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σβήνουν μηχανές ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ". Η εφημερίδα γράφει ότι "ο ΟΑΣΘ έχει «στεγνώσει» από ρευστό και δεν μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, ενώ τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ «στέρεψαν» από πετρέλαιο. Ετσι, 1.000.000 πολίτες βρίσκονται στον αέρα, αφού είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Χειρόφρενο στα λεωφορεία. ΚΤΕΛ και ΟΑΣΘ θα απέχουν από το έργο τους".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "«Διχασμένη» η Ευρώπη για τα κονδύλια 2014-20". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διχασμένοι προσήλθαν στη σύνοδο κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 οι ηγέτες της Ενωσης, καθώς οι περικοπές που προτείνει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από χώρες τόσο του ευρωπαϊκού Νότου όσο και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην αντίπερα ακριβώς όχθη βρίσκονται αρκετές χώρες του Βορρά αλλά και η Βρετανία, οι οποίες είτε τάσσονται υπέρ των περικοπών είτε ζητούν να καταστούν ακόμα πιο γενναιόδωρες".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προς συμβιβασμό. Βήματα για λύση στο χρέος". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντείνονται οι ευρωπιέσεις προς τη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τη δόση προς την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ πιο διαλλακτικό εμφανίζεται πλέον και το ΔΝΤ. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, διαπιστώνεται υποχώρηση στη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, και το ποσό που υπολείπεται για συμφωνία τη Δευτέρα έχει περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθιά στη δίνη της κρίσης επενδύσεις και εισοδήματα". Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από μία δεκαετία συρρικνώθηκε η επενδυτική δαπάνη στο β΄τρίμηνο του 2012, ενώ οκτώ χρόνια πίσω γύρισαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής Αρχής είναι αποκαλυπτικά για την έκταση και το βάθος της ύφεσης στην οποία βυθίστηκε η οικονομία, με επιταχυνόμενο ρυθμό, από το 2010, που ξεκίνησε η εφαρμογή της περιοριστικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και αγνοώντας την ανάπτυξη"

Iznogood

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/11/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 23/11/2012

Η χθεσινή καταρχήν συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας για συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης για την Κυπριακή Δημοκρατία, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Ο Τύπος προβάλλει, επίσης, τη χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2013 στη Βουλή, τη 48ωρη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, τη νομοθεσία που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για την ΚΡΕΤΥΚ κ.ά.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Από το ‘ΟΧΙ’ στο ‘ΝΑΙ’ μέσα σε μια νύχτα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η δραματική επιδείνωση μέρα με τη μέρα της αντοχής των τραπεζών και της οικονομίας, ανάγκασε τον Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να ‘κλείσουν’ εσπευσμένα τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση. Αλλού, γράφει ότι χθες κατατέθηκε, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, ο προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, με επικεφαλίδες των μέτρων που αναμένονται να συμφωνηθούν με την Τρόικα. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί η νομοθεσία για την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, με την Κυβέρνηση να θέλει να διορίζει τα άτομα που η ίδια θέλει, όμως η Βουλή με τη διαφωνία του ΑΚΕΛ θα εγκρίνει τη δημόσια προκήρυξη των θέσεων.

«Είπε το μεγάλο ναι και υπογράφει το Μνημόνιο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε επίσημα λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, και πως στο επίμαχο θέμα του φυσικού αερίου βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι δεν θα καταλήγει ολόκληρο το ποσό από τα έσοδα για εξόφληση του κρατικού χρέους. Αλλού, γράφει για την απεργία των οικοδόμων, η οποία συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, προσθέτοντας πως οι απεργοί προειδοποιούν με κλιμάκωση μέτρων συμπεριλαμβανομένης και παναπεργίας μεγάλης διάρκειας. Σε άλλο της θέμα, γράφει για υπόθεση πλαστών ευρώ από τα κατεχόμενα, και πως μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας βρέθηκαν στην κατοχή τριών υπόπτων, 16 πλαστά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Συμφωνία στο παρά πέντε», γράφει στο κύριο του θέμα ότι υπήρξαν δραματικές εξελίξεις για να καταλήξουν -Κυβέρνηση και Τρόικα- σε συμφωνία για το μνημόνιο. Προσθέτει πως καταλυτικό ρόλο είχε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χρειάστηκε να προειδοποιήσει ξανά χθες το πρωί τον Πρόεδρο για την επερχόμενη κατάρρευση. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία ψάχνει τρόπους είσπραξης των ενταλμάτων, με ένα μέτρο να είναι οι πολίτες που θα αποτείνονται στην Αστυνομία δεν θα φεύγουν χωρίς να πληρώσουν. Σε άλλο του θέμα, γράφει ότι 45χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός, γιατί παραμελούσε τους σκύλους του, καθώς τους άφηνε νηστικούς κλεισμένους μέσα σε άθλιες συνθήκες σε κλουβιά.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Κοντά σε υπογραφή», γράφει στο κύριο της θέμα ότι γεφυρώθηκαν τα θέματα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, με την Τρόικα να κάνει αποδεκτές τις πλείστες από τις αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης. Προσθέτει πως η Κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει το μοντέλο διαχείρισης του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, την προστασία του Συνεργατισμού, την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό. Αλλού, γράφει ότι απορρίφθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η αγωγή κατά του Προέδρου για τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή» φιλοξενεί δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι «με ψηλά το κεφάλι οι ΑΚΕΛιστές δίνουν τη μάχη των Προεδρικών».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στο χείλος ενός πακέτου διάσωσης», γράφει για την καταρχήν συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα, οι αξιωματούχοι της οποίας αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν τη συμφωνία. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας δεσμεύεται να είναι συνεπής με τον προϋπολογισμό του 2013. Αλλού, γράφει για ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κοσμηματοπωλείο στο Τόκιο, το οποίο έχει ύψος 2,4 μέτρα και διάμετρο 1,2, είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι, και κοστίζει 4,2 εκατομμύρια δολάρια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Ποιο αύριο;» γράφει ότι η ώρα μηδέν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφτασε και καλείται να πάρει προσωπικές αποφάσεις με πολιτικό κόστος όσον αφορά το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι για την υπογραφή Μνημονίου οικονομικής στήριξης. Αλλού, γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πορεύεται αύριο για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ για να μιλήσει για τους βασικούς άξονες της συνεργασίας στις προεδρικές. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει για τις Κυπριακές Αερογραμμές, με τον Πρόεδρο της Σταύρο Σταύρου, να δηλώνει ότι «όλοι πρέπει να κινηθούμε με αίσθημα ευθύνης για να έχει η προσπάθεια μας το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αξιοπρεπής συμφωνία για δανειακή σύμβαση», γράφει ότι η Τρόικα ενέδωσε στα μεγάλα θέματα, και διασώθηκαν CYTA, φυσικό αέριο, συνταξιοδοτικό και συνεργατισμός. «Παρά το λυσσαλέο πόλεμο και την υπόσκαψη εκ των έσω, έφεραν αποτέλεσμα οι μεθοδικοί χειρισμοί και η επιμονή Χριστόφια σε θέσεις αρχών», γράφει η εφημερίδα. Αλλού, γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έστρωνε το χαλί στους ξένους, «για τους εκβιασμούς που επιχείρησαν οι ξένοι μέσω των οίκων αξιολόγησης». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει «εθνικιστικοί-ακροδεξιοί κύκλοι στο πλευρό του Λιλλήκα».

Το «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας «αναγκάζεται σε καταστροφικό μνημόνιο ‘εποικοδομητικής’ ασάφειας». Γράφει επίσης, ότι οι «αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί του Χριστόφια και της κομματικής ομήγυρης που κυβερνούν την Κύπρο έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οικονομία και τους πολίτες μπαλάκι των παλινδρομήσεων». Αλλού, γράφει για την άφιξη στην Κύπρο του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ήρθε για να ξεκαθαρίσει ότι «παρά το πάγωμα της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, η ‘δουλειά’ του συνεχίζεται». Σε άλλο θέμα, γράφει για σημεία και τέρατα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως «τώρα που απέρχονται οι κυβερνώντες, ‘φροντίζουν’ όλοι οι δικοί τους να μετατεθούν σε καλά πόστα».

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly», με κύριο τίτλο «Πραγματική συμφωνία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος, συμφώνησε τελικά στους όρους για τη δανειακή σύμβαση. Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα γράφει για τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, ο οποίος, έστειλε ακόμη πιο βαθειά στην κατηγορία των σκουπιδιών την Κύπρο. Αλλού, γράφει για την απόφαση των μελών της Αστυνομίας, να επιδώσουν κλήση σε καλλιτέχνες, μέλη συγκροτήματος που έπαιζαν μουσική στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας, στο πλαίσιο του πρώτου ‘φεστιβάλ μουσικής στους δρόμους’.

Iznogood