Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 16/11/2012


Επισκόπηση τύπου 16/11/2012

Οι προσπάθειες για τελική λύση στο ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Τρίτης, ο αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών στα οποία διακόπτει η ΔΕΗ το ρεύμα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "30.000 διακοπές ρεύματος τον μήνα". Η εφημερίδα γράφει ότι "συσκότιση λόγω χρεών!... Περίπου 30.000 είναι οι διακοπές ρεύματος που σημειώνονται κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα και οφείλονται στη μη εξόφληση χρεών προς τη ΔΕΗ".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Στην ουρά 62.000 για το εφάπαξ". Η εφημερίδα γράφει ότι "όπου φύγει φύγει οι εργαζόμενοι κάνουν ουρά και υποβάλλουν σωρηδόν αιτήσεις για να πάρουν το εφάπαξ, θέλοντας έτσι να αποφύγουν τα χειρότερα ενός κράτους που δείχνει να διαλύεται".

ΕΘΝΟΣ: "Στοπ στη βία!".Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απαράδεκτα γεγονότα βίας, με διαδηλωτές να επιτίθενται κατά του Γερμανού προξένου έξω από τη ΔΕΘ και κουκουλοφόρους στο Πολυτεχνείο να στέλνουν φοιτητές στο νοσοκομείο, επιβαρύνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα και εκθέτουν διεθνώς τη χώρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι Ρώσοι πάνε... πόλεμο!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "το γιγαντιαίο καταδρομικό «Μόσκβα» απέναντι στη βρετανική αρμάδα στην Ανατολική Μεσόγειο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυξήσεις από τη ΔΕΗ ενώ οι πολίτες δεν πληρώνουν". Η εφημερίδα γράφει ότι "με μαζικές αποκοπές ηλεκτροδότησης απαντά η ΔΕΗ στο διαρκώς αυξανόμενο κύμα καταναλωτών που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Στον αντίποδα, δε, της αδυναμίας όλο και περισσότερων καταναλωτών να πληρώσουν το ρεύμα, δρομολογείται νέα αύξηση στα τιμολόγια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού από τις αρχές του 2013, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει και το 20%".

ΕΣΤΙΑ: "Επιδιώκεται ταχεία ανάκαμψις". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο Πρωθυπουργός προσπαθεί σε κάθε δήλωση ή ομιλία του να τονώση το ηθικό των πολιτών. Και πολύ καλά κάνει. Διότι αν εκλείψη η ελπίδα από τους πολίτες, τότε καμμία ανάκαμψις και καμμία ανάπτυξις δεν μπορεί να έλθη".

Η ΑΥΓΗ: "Καψώνι μέχρι τις γερμανικές εκλογές". Σύμφωνα με την εφημερίδα "τρενάρει το Βερολίνο για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013 την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Μεσοβέζικη λύση για έλλειμμα και χρέος προωθεί στο Eurogroup της Τρίτης ο Σόιμπλε. Ερμαιο των γερμανικών σχεδίων η κυβέρνηση Σαμαρά".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στεγαστικά: Ρύθμιση για δάνεια με τετραετή περίοδο χάριτος". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ευνοϊκότερο επιτόκιο και δυνατότητα αντίστοιχης (4ετούς) επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου έως και τα 40 έτη, άνευ ορίου ηλικίας για το δανειολήπτη, είναι η βασική πρόταση της κυβέρνησης στη ρύθμιση που θα καταθέσει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Μας εκσυγχρονίζουν". Η εφημερίδα γράφει ότι "διά ροπάλου... είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση και οι εντεταλμένοι της Α. Μέρκελ να επιβάλουν... τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Οι διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από τη ΔΕΘ ενάντια σ΄αυτή τη ζοφερή προοπτική του Μνημονίου 3 το κατάλαβαν πολύ καλά. Οι υποδείξεις Φούχτελ προς τους «ιθαγενείς» έγιναν ασμένως αποδεκτές από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, η οποία έριξε και πάλι στο τραπέζι την καραμέλα της ανάπτυξης".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Γερμανική «μπότα» και στο ποδόσφαιρο".Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κατάργηση του Νόμου Μποσμάν έχουν στόχο οι Γερμανοί, ενώ στον αέρα θα τιναχτεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αν περάσει η γραμμή τους στις 27 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον!".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παντοδύναμοι επίτροποι σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κρατικό χρήμα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πρόκειται να τοποθετηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Κρυφός άσος για καλά λεφτά από καταθέσεις" Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα και ευέλικτα προθεσμιακά προϊόντα δημιουργούν οι τράπεζες, ενώ έχουν αρχίσει να ρίχνουν το βάρος τους σε προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας, καθώς εκτιμάται ότι τα επιτόκια μετά την ερχόμενη άνοιξη θα υποχωρήσουν".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Πρωταθλήτριες» οι ελληνικές επιχειρήσεις στις μειώσεις μισθών". Σύμφωνα με την εφημερίδα "πολιτική μείωσης των μισθών που κυμαίνεται στο 11,8% ακολουθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που στις πολυεθνικές επιλέγουν να «παγώσουν» τους μισθούς και να περιορίσουν το προσωπικό τους για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να ακυρώσει τώρα η κυβέρνηση τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ καταδικάζει τις πολεμικές δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται με την προσπάθεια γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και πολέμου σε βάρος της Συρίας και του Ιράν".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το ελληνικό «κόλπο» με τις offshore". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι offshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές. Αν και τα τελευταία τρία χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε -από το 3% στο 15%- ο αριθμός των ελληνικών offshore δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Από 789 το 2010 οι ενεργές offshore εταιρείες έφτασαν τις 829 φέτος. Αντίθετα, μεγάλη είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων από τέτοιες εταιρείες!".

6ΜΕΡΕΣ: "Σπέρνουν απολύσεις, θερίζουν θύελλες". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η φωτιά που άναψε η κυβέρνηση με τις απολύσεις των υπαλλήλων φουντώνει και παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι ξεσηκώθηκαν και βροντοφωνάζουν από κάθε γωνιά της χώρας ότι τα μέτρα αυτά δεν περνάνε. Μάλιστα η συνδικαλιστική τους ηγεσία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέβασε χτες τους τόνους, σημειώνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Καζάνι που βράζει η κοινωνία". Η εφημερίδα γράφει ότι "σκηνές ροκ στη ΔΕΘ και επίθεση από διαδηλωτές με νερά και καφέδες κατά του Γερμανού προξένου στη χτεσινή Ελληνογερμανική συνέλευση, την τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε. Προπηλακίστηκε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Εικόνες ντροπής και απαράδεκτης βίας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Απορρίπτει η Α. Μέρκελ νέο «κούρεμα» του χρέους". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«μάχη χαρακωμάτων» αναμένεται να διεξαχθεί στο Eurogroup της Τρίτης, καθώς το ΔΝΤ και η ευρωζώνη παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μάχη για το χρέος. Τρεις προτάσεις στο Eurogroup". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θέλουμε το χρέος να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, λέει το ΔΝΤ. Η Αγκ. Μέρκελ αποκλείει το «κούρεμα», ενώ ο Β. Σόιμπλε δηλώνει ότι θα βρεθεί σταδιακά η λύση για την Ελλάδα. Δηλώσεις από Ε.Ε.-ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων, επαναγορά ομολόγων και παράταση στην αποπληρωμή".

ΚΕΡΔΟΣ: "Διαβουλεύσεις παρασκηνίου για «τελική λύση» την Τρίτη". Η εφημερίδα γράφει ότι "δανεισμό της Ελλάδας ακόμη και με μηδενικά επιτόκια και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2014 είναι το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου - της συνεδρίασης, στην οποία αναμένεται και η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Οι διαβουλεύσεις έχουν κλιμακωθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διατλαντικό επίπεδο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, που πάντως μέχρι στιγμής επιμένει σε νέο «κούρεμα»".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Ευρωζώνη ανοίγει δρόμο για λύση στο ελληνικό χρέος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "λίγα 24ωρα πριν από μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, τα σχέδια των πιστωτών της χώρας μας για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος και την επίλυση της κρίσης χρέους φαίνεται πως παίρνουν «σάρκα και οστά». Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, η Ευρώπη εξετάζει -για πρώτη φορά- ένα συνδυασμό πολλαπλών μέτρων, προκειμένου να δοθεί μία λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ενώ η Γερμανία «βλέπει» συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτη για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου