Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 30/11/2012


Επισκόπηση τύπου 30/11/2012

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται και οι αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, η συγκάλυψη των ευθυνών για το Μνημόνιο και οι δηλώσεις Στουρνάρα για την εκταμίευση της δόσης είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΕΘΝΟΣ: 8 Ρίχτερ με το νέο φορολογικό σχέδιο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι « σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ αλλά και της ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο. Βουλευτές προειδοποιούν με καταψήφιση διατάξεών του. Κρίσιμης σημασίας είναι η σημερινή συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γήινες κατασκευές τα δήθεν «ΑΤΙΑ» (UFO). Σύμφωνα με την εφημερίδα «o Γιώργος Πάλμος κάνοντας μια πλήρη παρουσίαση του θέματος της ύπαρξης ιπτάμενων δίσκων στον πλανήτη Γη και πέριξ, ισχυρίζεται ότι οι ιπτάμενοι αυτοί δίσκοι είναι αποκλειστικά γήινης κατασκευής».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πληρώνουν τα εφάπαξ τις επιστροφές ΦΠΑ και ΕΟΠΥΥ. Η εφημερίδα γράφει ότι «το δημόσιο εξοφλεί τα χρέη του με σειρά προτεραιότητας. Το σχέδιο, τα κριτήρια και η διαδικασία για τη σταδιακή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 9,3 δισ.ευρώ. Θα προηγηθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31-12-2011».

ΕΣΤΙΑ: Αναζητείται θετικό «σοκ». Η εφημερίδα τονίζει ότι «για να επανεκκινηθή η μηχανή της ελληνικής οικονομίας πρέπει πρωτίστως να αποκατασταθή η ψυχολογία. Και επ`αυτού έχει γίνει μόνο το πρώτο βήμα. Οπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών κ.Στουρνάρας, με την απόφαση του Eurogroup η οικονομία μας απηλλάγη από την "δραχμοφοβία" η οποία επενεργούσε αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών».

Η ΑΥΓΗ: Τρικομματική ομερτά συγκάλυψης του Μνημονίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο φόβος διατάραξης της κυβερνητικής συνοχής και απώλειας της εξουσίας ένωσε τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της "κυβερνώσας" ΔΗΜΑΡ στην απόρριψη της πρότασης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο."Ναι" από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα. Ποια νομιμοποιούνται μέσω της Τράπεζας Γης. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «Οι πολίτες θα αγοράζουν δικαιώματα από την Τράπεζα Γης αποκτώντας τίτλο ίδιας επιφάνειας, και με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζουν τη νομιμοποίηση των ακινήτων τους.Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Κομισιόν «αδειάζει» Στουρνάρα για το χρέος. Η εφημερίδα γράφει ότι «νέα κρίση χρέους μετά από 10 βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδειάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Προκλητικός ο Σόιμπλε. Η επιτροπή ζητάει και νέα μέτρα 4,6 δισ.μέχρι τον Μάρτιο».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Γλιτώνει το εδώλιο προσωρινά ο Παπανδρέου. Ξεγλιστράει μαζί του και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «οι κρίσιμες περιστάσεις ανάγκασαν τον Σαμαρά να αποφύγει νέα πολιτική αστάθεια. Οι πρωταίτιοι της οικονομικής καταστροφής και της εξαθλίωσης της χώρας πήραν... αναβολή λόγω της συγκυβέρνησης με τον Βενιζέλο! Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική για το Μνημόνιο».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγώνας δρόμου για την επιτυχία της επαναγοράς των ομολόγων. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε αγώνα δρόμου θα αποδυθούν από σήμερα και για μια περίπου εβδομάδα η κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της Deutsche Bank και Morgan Stanley για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στην επαναγορά ελληνική ομολόγων. Δεδομένη η συμμετοχή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Αβέβαιη η στάση των ξένων επενδυτών».

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: Σώστε την τσέπη σας με γονική παροχή τώρα. Η εφημερίδα γράφει "αναλυτικά οι προϋποθέσεις για να μην πληρώσετε ούτε ένα ευρώ. Τι επιβάρυνση θα έχουν όσοι αργήσουν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Τι αλλάζει σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ερχεται το... εφάπαξ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ταχύτατη εκταμίευση για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες υποσχέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το αναλυτικό σχέδιο για τη σταδιακή εξόφληση των 9,31 δισ.ευρώ που χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόταση πάλης του ΠΑΜΕ για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η πρόταση του ΠΑΜΕ, για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πρόταση πάλης και διεκδίκησης από όλους τους εργαζόμενους, όλα τα συνδικάτα, απαιτεί την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με τους οποίους μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων.Το ΠΑΜΕ απορρίπτει κάθε πρόταση για μείωση μισθών, περιορισμό δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης».

ΤΑ ΝΕΑ: Πάνε ταμείο για το εφάπαξ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «Από τα εφάπαξ συνταξιούχων του Δημοσίου -πολλοί από τους οποίους περιμένουν από το 2009- τις επιστροφές φόρων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και τις πληρωμές οφειλών σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αρχίσει τον Δεκέμβριο η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου που φτάνουν τα 9,310 δισ.ευρώ».

6ΜΕΡΕΣ: Μαύρο χρήμα 5 δισ.στην Ελβετία. Η εφημερίδας υποστηρίζει ότι « 17.000 που δήλωναν φτωχοί έστειλαν 5 δισ. "μαύρα" στο εξωτερικό. Στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών και εισοδηματιών κρύβεται όπως φαίνεται ο μεγάλος πλούτος που φυγαδεύτηκε με εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες του εξωτερικού από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι αλλαγές στη φορολογία. Η εφημερίδα γράφει ότι «οριστικοποιούνται σήμερα οι νέες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε σύσκεψη των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μοναδική διαφορά μεταξύ τους φαίνεται να είναι η κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επικοινωνιακή η αποκομιδή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Επιστροφή ΦΠΑ 738 εκ.ευρώ και πληρωμές φαρμακευτικών. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με το σταγονόμετρο και με τη χρονολογική σειρά, αρχής γενομένης από τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν εως τις 30.11.2011 θα διοχετευτεί η ρευστότητα στην αγορά μέσω της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το κράτος αρχίζει να πληρώνει τα χρέη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αγώνα δρόμου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν εξοφληθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες περίπου 2 δισ.ευρώ, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ξεκινήσει το δύσκολο εγχείρημα ανάσχεσης της ύφεσης. Ολες οι πληρωμές θα περάσουν από εξονυχιστικούς ελέγχους από τα 12 υπουργεία και τους 467 φορείς, που θα είναι οι τελικοί υπεύθυνοι για τις πληρωμές".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κούρεμα στις πληρωμές για τα χρέη του Δημοσίου. Η εφημερίδα τονίζει ότι «ελάχιστα κεφάλαια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα αποδοθούν εντός του 2012, λόγω των ελέγχων που καθιερώνει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αλλά και των στενών χρονικών περιθωρίων, αφού οι όποιες πληρωμές θα γίνουν μετά την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου».

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου