Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/11/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 21/11/2012

Η κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με την Τρόικα, τα σημεία συγκλίσεων και διαφωνιών, το κυβερνητικό πακέτο αντιπροτάσεων που επέδωσε χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στο κλιμάκιο των δανειστών αλλά και η πρωινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, του Προέδρου Χριστόφια με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κυριαρχούν σε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται στις εφημερίδες είναι το χθεσινοβραδινό Γιούρογκρουπ για τη στήριξη προς την Ελλάδα, οι επαφές Ντάουνερ στη Λευκωσία, το θέμα με τα ανείσπραχτα εντάλματα και τα πρόστιμα από την Κομισιόν για τις χωματερές.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Σκοτώνει τις διαπραγματεύσεις», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης να εξαπολύσει εμπρηστική επίθεση εναντίον της Τρόικας, επαναφέροντας τις συζητήσεις στο σημείο μηδέν. Αλλού κάνει λόγο για χάος στα ανείσπρακτα εντάλματα, στα οποία αναφέρθηκε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Επίσης, γράφει ότι η υποψήφια για την Προεδρία Πραξούλα Αντωνιάδου προσέφυγε στο Ανώτατο για να ακυρώσει το διορισμό Συλικιώτη ως Υπουργού Εμπορίου.

«Με αντιμνημόνιο απάντησε η Κυβέρνηση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι επιδόθηκε «αντιμνημόνιο» αργά χθες το βράδυ από τον Υπουργό Οικονομικών, με προτάσεις που αποτελούν την ύστατη υποχώρηση της Κυβέρνησης. Εξάλλου, γράφει για τη χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, η οποία αναζητούσε τη χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος. Σε άλλο θέμα, η «Σ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρέσβη του Ισραήλ Χαράρι, ο οποίος εκφράζει την προσδοκία του πως θα επιτευχθεί εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Γάζα.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Ένα βήμα από το αδιέξοδο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι χωρίζει χάσμα τις θέσεις Κυβέρνησης και Τρόικας σε μεγάλα θέματα, όπως φυσικό αέριο, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρεται επίσης και στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα τους αρχηγούς των κομμάτων, όπου προσθέτει ότι αναζητά στήριξη από το εσωτερικό σε πρώτο στάδιο, πριν στραφεί στο εξωτερικό. Επίσης γράφει ότι ο ΟΗΕ αξιολογεί όλες τις δημοσκοπήσεις και καταστρώνει σχέδια για τις πρωτοβουλίες του μετά τις εκλογές, ενώ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ ζητά από τη Λευκωσία να αφεθούν τα ΗΕ εκτός προεκλογικής μάχης. Σε άλλο θέμα, ο «Φ» αναφέρει ότι έρχεται καμπάνα από την Κομισιόν για τις χωματερές σε Κοτσιάτη και Βατί, με το πρόστιμο να εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Κρίσιμες αποφάσεις», γράφει ότι αναμένονται κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μετά την άτεγκτη στάση της Τρόικας που εμμένει σε απαράδεκτες θέσεις, οι οποίες επηρεάζουν κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και θεσμικά ζητήματα, ζωτικά για την κοινωνική και εργατική ειρήνη. Ακόμη αναφέρει ότι ο Πρόεδρος διαφωνεί με την πώληση των ημικρατικών οργανισμών ενώ τονίζει την εθνική ανάγκη να μονιάσουμε στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς έστειλε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για τον τόπο, από την Λεμεσό, εγκαινιάζοντας τα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου στην πόλη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, με τίτλο «Συμβιβαστική πρόταση δόθηκε στην Τρόικα», γράφει ότι η κυβερνητική πρόταση έρχεται μετά τη μακρά διαβούλευση της Δευτέρας, όπου σημειώθηκε μεν κάποια πρόοδος, αλλά δεν στάθηκε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο τρόπος χρήσης των εσόδων από το φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι το λούνα παρκ της Λευκωσίας αναγκάζεται να κλείσει. Επίσης, αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται αντιμέτωπο με τη διαρροή επιστημόνων, καθώς «στερεύουν» οι θέσεις εργασίας.

Η οικονομική εφημερίδα Financial Mirror”, υπό τον τίτλο «Η ελληνική συμφωνία» αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και γράφει ότι οι διαφωνίες εστιάζονται στη διάρκεια και όχι στο ποσό που αναμένεται να περιλαμβάνει η επόμενη δόση για τη στήριξη της Ελλάδας. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στις αναπτυξιακές προκλήσεις της Κίνας. Αλλού γράφει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ανοδική τάση και μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 2011, βάσει των στοιχείων της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου