Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 2/11/2012


Επισκόπηση τύπου 2/11/2012

Οι ρωγμές στην κυβέρνηση συνεργασίας, το θρίλερ για την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

 ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Δεν κάνω βήμα πίσω» το μήνυμα του Αντ. Σαμαρά". Η εφημερίδα γράφει ότι "έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η προβληματική εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, κατά την προχθεσινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις. Η αρχικά ισχυρή πλειοψηφία των συνολικά 176 βουλευτών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εν όψει και της κρίσιμης επόμενης εβδομάδας που θα γίνουν οι καθοριστικές ψηφοφορίες για τα μέτρα και για τον προϋπολογισμό του 2013, έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται επικίνδυνα".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Καταρρέει το «σύστημα»". Η εφημερίδα γράφει ότι "η προχθεσινή «διάλυση» (για τις αποκρατικοποιήσεις) στη Βουλή ανεβάζει το θερμόμετρο για την ψήφιση των μέτρων".

ΕΘΝΟΣ: "Ψήφο με ψήφο η μάχη για τα 31,5 δισ.". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι ρωγμές στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που άφησε η ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις, γεννούν ανησυχία στους επιτελείς του Μαξίμου. Δεν αποκλείουν απώλειες στον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν το πακέτο των δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων. Θεωρούν υψίστης σημασίας την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς το δημόσιο ταμείο στερεύει".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "«Τεχνητός ο τυφώνας «Σάντυ» στις ΗΠΑ»!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο διάσημος Αμερικανός μετεωρολόγος Σκοτ Στίβενς είναι σαφής: επιβεβαιώνει ότι η τεχνολογία μετατροπής καιρού υπάρχει στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1960 και σήμερα έχει πλέον τελειοποιηθεί... Και... ποια η σχέση του με τις «αφύσικες» δραστηριότητες στο Αιγαίο!...".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιοι ψηφίζουν και ποιοι όχι το πακέτο των μέτρων". Η εφημερίδα γράφει ότι "η κατηγορηματική στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. και η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την έκτακτη δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχουν θέσει σε συναγερμό το Μαξίμου, που έχει στόχο μια καθαρή υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων, ώστε να μην υπάρξουν ισχυροί κραδασμοί που δύσκολα θα άντεχε η τρικομματική κυβέρνηση".

ΕΣΤΙΑ: "Προέχει η σωτηρία της Ελλάδος". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η επόμενη εβδομάδα είναι ίσως η κρισιμώτερη στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Η Βουλή των Ελλήνων θα κληθή να εγκρίνη ή να απορρίψη το νομοσχέδιο που θα εισαχθή με την μορφή ενός άρθρου, από το οποίο θα εξαρτηθή η σωτηρία της Ελλαδος".

Η ΑΥΓΗ: "Καταρρέουν υπό το βάρος των μέτρων". Σύμφωνα με την εφημερίδα "κάτω από τον πήχη των 151 ψήφων, που αποτελούν το όριο για τη «δεδηλωμένη» της Βουλής, αλλά και το πολιτικό όριο παραμονής της κυβέρνησης στη θέση της, έμεινε η τρικομματική συμπολίτευση στην ψηφοφορία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ"".

Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο: Δόση σε... δόσεις και επιτροπεία φέρνει το αλαλούμ". Η εφημερίδα γράφει ότι "για τα τέλη Δεκεμβρίου πάει η δόση, σαν χριστουγεννιάτικος μποναμάς, σε μια Ελλάδα όπου παραπαίουν η πολιτική αλλά και η κοινωνία. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν σκληρύνει, πλέον, τη στάση τους έναντι της Ελλάδας και επαναλαμβάνεται για άλλη μία φορά η ίδια και εικόνα με τον περσινό Νοέμβριο, όταν και πάλι υπήρχε δυστοκία στην εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία κατέληξε στην παραίτηση Παπανδρέου και στην αξίωση της Τρόικας για συναίνεση και υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αναγνώριση χρόνων ασφάλισης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παρέχεται η δυνατότητα σε ειδικές κατηγορίες να αναγνωρίζουν από 1/1/2011 και εφεξής διευρυμένους χρόνους (είτε με απλή προσμέτηρηση είτε κατόπιν εξαγοράς) για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος ή την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αγωνία για τη μάχη στη Βουλή". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην κόψη του ξυραφιού βαδίζει πλέον η κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε επικίνδυνη περιδίνηση και επικρατεί αγωνία ενόψει της καθοριστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα εργασιακά, την Τετάρτη".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Το μυστικό για να σώσετε το σπίτι σας από τις τράπεζες". Η εφημερίδα γράφει ότι "αναστάτωση επικρατεί στους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο», δηλαδή δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις των δανείων τους για περισσότερους από 3 μήνες, καθώς είναι πλέον πολύ πιθανό σε δύο μήνες οι τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι τις διαδικασίες των κατασχέσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες υπερχρεωμένοι να δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο «σφυρί»".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα "για πρώτη φορά το δικαστικό σώμα εξέδωσε παρόμοια απόφαση. Η Ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου έκρινε σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κρίθηκε σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πάλη για καταψήφιση των μέτρων και αποδέσμευση από την ΕΕ". Η εφημερίδα αναφέρει "Αλέκα Παπαρήγα: Η γραμμή της αποδέσμευσης από την ΕΕ είναι κυριολεκτικά κρίκος σήμερα για τη χειραφέτηση του κινήματος, για να υπάρξει μια θετική νικηφόρα πορεία, που πρέπει να συνδεθεί με την απόφαση για οριστική διαγραφή του χρέους και για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ο πόλεμος των έξι ημερών. Αγωνία για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σχέδιο για έναν «πόλεμο έξι ημερών» που έχει μπροστά του έως την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, την προσεχή Τετάρτη, για το πακέτο των σκληρών μέτρων, έχει βάλει σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "4%. Τόσοι τους πιστεύουν. Καταρρέει η κυβερνητική αξιοπιστία..." Σύμφωνα με την εφημερίδα "δεν έχουν περάσει παρά δύο μήνες από τους «Δείκτες» του Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύθηκαν στο «Ποντίκι» στις αρχές του φθινοπώρου και η δημοσκόπηση του Νοεμβρίου αποτυπώνει αξιόλογες διαφοροποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος κυλάει πλέον πολύ πιο γρήγορα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η χώρα βουλιάζει κι αυτοί... χτενίζονται". Η εφημερίδα γράφει ότι "στην κυβέρνηση λένε πως τα μέτρα θα περάσουν, αλλά η προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή αποκάλυψε τα σημάδια αποσύνθεσης όλου του πολιτικού σκηνικού με βουλευτές να μην ξέρουν τι ψηφίζουν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται και οι επιχειρήσεις -μαζί και οι εργαζόμενοι σ΄αυτές- βουλιάζουν...".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Φυγόκεντρες... δυνάμεις προ ψήφισης των μέτρων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για πολιτικό θρίλερ στην ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού προδιαθέτουν η συνεδρίαση της Τετάρτης στη Βουλή αλλά και οι εσωτερικές αντιδράσεις στη Δημοκρατική Αριστερά, κυρίως όμως στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο σημειώνονται ισχυροί κραδασμοί".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επιστροφή στην αβεβαιότητα. Τριγμοί στα κόμματα-ανησυχία για τη δόση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας για την οικονομία. Αγώνας δρόμου για να ψηφισθούν τα μέτρα και να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το Μαξίμου επιμένει στο χρονοδιάγραμμα".


ΚΕΡΔΟΣ: "Χτυποκάρδια στη Βουλή για προϋπολογισμό και μέτρα".Η εφημερίδα γράφει ότι "ρωγμές στην προοπτική της κυβέρνησης συνεργασίας προκαλεί η αδυναμία πολιτικής συμφωνίας επί του 3ου μνημονίου, που ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ανησυχία όχι τόσο η μη υπερψήφιση του πακέτου μέτρων, αλλά οι συνέπειες που θα έχει για τη βιωσιμότητα του σχήματος και τη διεθνή ισχύ του, ενδεχόμενη ισχνή πλειοψηφία έγκρισης των μέτρων".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκηνικό πολιτικής αστάθειας πριν τη δοκιμασία των μέτρων". Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκηνικό πολιτικής αστάθειας στήνεται γύρω από την κυβέρνηση, με επίκεντρο την αμφιβολία σχετικά με την ικανότητά της να συγκεντρώσει μια αρραγή και συμπαγή πλειοψηφία υπέρ των μέτρων στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα η ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, η οποία είχε διαμορφωθεί για την Ελλάδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνει να οδεύει σε διαδικασία αποδόμησης".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου