Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/11/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 16/11/2012

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς και η χθεσινή συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η υπογραφή του μνημονίου είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Άλλα θέματα είναι η δημοσιοποίηση των όρων εντολής του Οίκου Alvarez and Marsal για την έρευνα για τις τράπεζες, η αντιπαράθεση μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας μετά τις αναφορές στο Λονδίνο για τη Noble, η έκθεση της Merril Lynch που χαρακτηρίζει αδύναμο κρίκο την Κύπρο, η συζήτηση για τις τιμές των φαρμάκων στη Βουλή, τα στοιχεία για την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Κύπρο και οι χθεσινές εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Κυβέρνηση-ΑΚΕΛ κάνουν στην άκρη το μνημόνιο», γράφει ότι μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «υπάρχουν θέματα που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν» αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Προστίθεται επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρά σε κατάθεση προϋπολογισμού χωρίς να αναμένει συμφωνημένα μέτρα. Σε άλλο θέμα, η «Α» γράφει ότι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνας Κασσίνης απειλεί με μήνυση και ζητά να αρθεί η βουλευτική ασυλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, επειδή τον κατηγόρησε ότι «φρόντισε να διαμορφώσει ένα συμβόλαιο που ήταν προς όφελος της εταιρείας Noble». Εξάλλου, γράφει ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ πριν την Ελλάδα, βλέπει σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Merril Lynch.

«Ωρολογιακή βόμβα η έκθεση για τις τράπεζες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία γράφει ότι σύμφωνα με τους όρους εντολής του Οίκου Alvarez and Marsal, που κοινοποίησε ο Διοικητής της Κεντρικής στη Βουλή, στελέχη και άλλοι αξιωματούχοι των τραπεζών θα οδηγηθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, αν κατά τις έρευνες διαπιστωθούν ποινικά αδικήματα. Επίσης, γράφει ότι η νεολαία καταδίκασε το ψευδοκράτος, με αφορμή τη χθεσινή επέτειο της παράνομης ανακήρυξής του. Ακόμη γράφει ότι οι αλλοδαποί αύξησαν τον πληθυσμό της χώρας, σε 862 χιλ. στα τέλη του 2011, από 839,8 χιλ το 2010.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «SOS από Διοικητή Κεντρικής», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Πανίκος Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για να υπογραφεί μνημόνιο εντός των επομένων ημερών, καθώς οι αντοχές της οικονομίας βρίσκονται στα όριά τους. Αλλού, αναφέρεται ότι η κρίση γέμισε τις γειτονιές με αδέσποτα σκυλιά, ενώ μόνο ο Δήμος Ιδαλίου μάζεψε μέχρι τώρα 217. Επίσης, ο «Φ» αναφέρει ότι η Κύπρος είναι δεύτερη στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Χτίζουν πάνω σε ψέμα και αυταπάτες», γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε κατά τη χθεσινή εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ότι ο λαός θα εμπιστευτεί τον Σταύρο Μαλά για την Προεδρία της Δημοκρατίας αντί τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του Νίκου Αναστασιάδη και τις ανέξοδες ρητορείες του Γιώργου Λιλλήκα. Επίσης γράφει ότι το ΑΚΕΛ απαντά στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας ότι δεν είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής του ενεργειακού πλούτου. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για πολιτικό παιχνίδι της αντιπολίτευσης για τα φάρμακα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «η Ευρωζώνη ξαναμπαίνει σε ύφεση», καθώς η κρίση χρέους παρασύρει την Ευρωζώνη σε δεύτερη ύφεση μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφήνει ανικανοποίητο το 79% των ερωτηθέντων ως προς τη διαχείριση των καθηκόντων του, ενώ το 85% πιστεύει ότι η Κύπρος οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο νεοεκλεγέντα συντηρητικό ηγέτη της Κίνας Σι Ζινπίνγκ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Η Τρόικα δεν κάνει πίσω» γράφει ότι από τις πρώτες ώρες της άφιξης της, το κλιμάκιο καλλιεργεί κλίμα ώστε να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστόφια, όμως συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα. Επίσης φιλοξενεί συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Μάθιου Κίντ στο ΚΥΠΕ, ο οποίος κάνει λόγο για αξιόλογο έργο της Κυπριακής Προεδρίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλού, παραθέτει συνέντευξη της Πολωνής Ολυμπιονίκη Zofia Klepacka στο ΚΥΠΕ, η οποία πώλησε το ολυμπιακό μετάλλιό της για να σώσει τη ζωή 4χρονης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με τίτλο «Καρφώνουν την Κύπρο στους Γερμανούς», γράφει ότι επιχειρούν να μπλοκάρουν την εμπλοκή του ρωσικού παράγοντα στις αδειοδοτήσεις της ΑΟΖ. Ακόμη γράφει για σταθερά ανοδική πορεία του Σταύρου Μαλά, ενώ προσθέτει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι καθηλωμένος στο 36%. Επίσης γράφει για επιθέσεις με σπρέι πιπεριού εναντίον θαμώνων του Σωματείου Σωτήρης Παπαλαζάρου, στο συνοικισμό Στρόβολος 2.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» έχει κύριο τίτλο «Κυπριακή οικονομία – Με το πιστόλι στον κρόταφο» και γράφει ότι είναι αποτέλεσμα της επιμονής του Προέδρου Χριστόφια να σπρώξει το μνημόνιο στον επόμενο. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεπέρασε τα όρια με τις αναφορές του στο Λονδίνο για τον Σόλωνα Κασσίνη. Επίσης γράφει ότι πυκνώνουν οι ψίθυροι για τερματισμό της διεκδίκησης των προεδρικών εκλογών από τον Σταύρο Μαλά.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly», με κύριο τίτλο «Απειλές πολέμου», γράφει ότι το Ισραήλ προειδοποιεί τους ενόπλους στη Γάζα, μετά από την εκτόξευση πυραύλων κατά του Τελ Αβίβ. Ακόμη γράφει ότι η Κύπρος τίμησε τους νεκρούς των δύο Παγκοσμίων Πολέμων κατά την Ημέρα Μνήμης. Επίσης αναφέρει ότι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού ξεκίνησε εκστρατεία για όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε ανάγκη.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου