Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 13/11/2012

Επισκόπηση τύπου 13/11/2012

Το χθεσινό Eurogroup και το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης που υπέβαλε σ΄αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνέχιση των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος στις 20 Νοεμβρίου και το αναμενόμενο «πράσινο φως» για δόση και επιμήκυνση είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση". Η εφημερίδα γράφει "θετική η έκθεση της τρόικας, 2ετή επιμήκυνση «βλέπει» το Eurogroup με κόστος 32,6 δισ. ευρώ για το 2014-2016. Σε έκτακτο Eurogroup το πράσινο φως για τη δόση".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μπλακ άουτ! Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας για τη δόση". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα δεν πήρε την πολυαναμενόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ χθες από το Eurogroup, παρά μόνο μια υπόσχεση για επιμήκυνση του προγράμματος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι το νέο Eurogroup για την Ελλάδα θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τότε να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες προαπαιτούμενες ενέργειες".

ΕΘΝΟΣ: "Δύο χρόνια παράταση για την Ελλάδα". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ικανοποίησή τους για την τήρηση από την Ελλάδα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει εξέφρασαν έμπρακτα οι ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά τη χθεσινή πολύωρη σύνοδο του Eurogroup. Το «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση άναψε με την έκθεση της τρόικας. Στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει νέο Eurogroup για οριστικές αποφάσεις και λύση-πακέτο για την Ελλάδα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προφητεία Χριστοδουλου: «Οι τραπεζίτες θα ελέγχουν τη ζωή μας»!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είχε «προφητεύσει» κάποια στιγμή, πως θα φτάσουμε στο σημείο τις ζωές μας να τις κατευθύνουν εμφανώς τα κέντρα εξουσίας και τα παρακλάδια τους, δηλαδή οι τράπεζες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μονομαχία Λαγκάρντ - Σόιμπλε για κούρεμα του χρέους". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στο ελληνικό χρέος παραμένουν αγεφύρωτες. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει την ευρωζώνη να απομειώσει το δημόσιο χρέος μας μέχρι και κατά 50 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones, εμμένοντας στη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο «κούρεμα». Αντιθέτως, το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την πιθανότητα αυτή".

6 ΜΕΡΕΣ: "Τάγματα τρόμου στις επιχειρήσεις". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Χρυσή Αυγή απειλεί εργοδότες, απαιτώντας να απολύσουν τους ξένους εργάτες και να προσλάβουν άλλους από τις δικές της λίστες".

ΕΣΤΙΑ: "Ανάρμοστη συμπεριφορά βουλευτών". Η εφημερίδα τονίζει ότι "άφωνο έμεινε το πανελλήνιο από το ήθος, το ύφος και την εν γένει συμπεριφορά κάποιων μελών της Βουλής, κατά τις συνεδριάσεις για την ψήφιση του επιμάχου πολυνομοσχεδίου και του Προϋπολογισμού".

Η ΑΥΓΗ: "Κρυφοί όροι και νέα μέτρα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "μυστική διαπραγμάτευση στο Eurogroup για εκταμίευση δόσης και διετή επιμήκυνση Μνημονίου. Στα 6,4 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για το 2015-16, σύμφωνα με την Κομισιόν. Συμπλήρωση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χθες του πακέτου μέτρων που ψηφίστηκε στη Βουλή".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να πάρουν «ανάσες» και οι υγιείς επιχειρήσεις να βγουν από το σκόπελο του «Τειρεσία»".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Θύμα η Ελλάδα στη μάχη ΔΝΤ - Γερμανίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "η Γερμανία και ο ευρωπαϊκός Βορράς συνεχίζουν να μπλοκάρουν τη λύση για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι στηρίζουν την ελληνική αποφασιστικότητα μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων από τη Βουλή".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κρυφά μέτρα 6,4 δισ.". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η έκθεση της τρόικας που παραδόθηκε χθες στο Eurogroup έκρυβε μέτρα 6,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,8 δισ. παραπάνω από τα 4,6 δισ. του μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη, αυξάνοντας το συνολικό πακέτο μέτρων στα 20,7 δισ. ευρώ. Η έκθεση προβλέπει και πρόσθετους φόρους 1 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τη νέα φορολογική κλίμακα, την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και την κατάργηση φοροαπαλλαγών με διατήρηση μόνο για ιατρικές δαπάνες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ναι στην επιμήκυνση, διαφωνία για το χρέος". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν χθες και επισήμως την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά δύο χρόνια και αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα".

Η ΝΙΚΗ: "Πώς να κουρέψετε έως 75% την πιστωτική σας κάρτα". Η εφημερίδα γράφει ότι "σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει σε πολλούς καταναλωτές οι πιστωτικές κάρτες, που έδιναν μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν οι τράπεζες χωρίς φειδώ στους πελάτες τους, αφού οι τελευταίοι ανακάλυψαν -δυστυχώς- αργά, ότι με την ίδια ευκολία που το «πλαστικό» χρήμα επέτρεπε αγορές για τις οποίες δεν υπήρχε ρευστό, με την ίδια ευκολία μετατράπηκε σε εφιάλτη που απειλεί ακόμα και με κατάσχεση της περιουσίας τους".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διετή επιμήκυνση και 32,6 δισ. στην πλάτη μας". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ελλάδα θα χρειαστεί 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014 και άλλα 17,6 δισεκατομμύρια ως το 2016 αν της δοθεί διετής παράταση για την εκπλήρωση των στόχων, εκτιμά η προκαταρκτική έκθεση της τρόικας που έχει δοθεί στο Eurogroup και εξασφάλισε το Bloomberg".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ο λαός να επιλέξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης". Η εφημερίδα επισημαίνει "Αλέκα Παπαρήγα: Το επικίνδυνο είναι ακριβώς, στο βωμό της αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός, ένα τμήμα του λαού, να ταυτιστεί με ένα τμήμα συμφερόντων της αστικής τάξης. Και να παλεύει εναντίον ενός άλλου, ή να είναι στο πλευρό ενός ιμπεριαλιστή εναντίον του άλλου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Βγήκε γκρίζος καπνός. Θετικό σήμα (χωρίς απόφαση) για τη δόση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θετικό σήμα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ - αλλά χωρίς αποφάσεις - έστειλαν χθες οι δανειστές στο Eurogroup: στις δηλώσεις Γιούνκερ - Ρεν - Λαγκαρντ περίσσεψαν οι θετικές αναφορές για την Ελλάδα και οριστικοποιήθηκε η διετής επιμήκυνση του προγράμματος. Πάντως, θα υπάρξουν άλλες δύο συνεδριάσεις, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες ΔΝΤ - Γερμανίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Λεφτά υπάρχουν... στα αζήτητα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε μια εποχή που χρήματα για έργα δίνονται «με το σταγονόμετρο» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διαρκώς μειώνεται, οι τεχνικές υπηρεσίες των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούν καν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "2.185 θέσεις στο δημόσιο τομέα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Στα 32,6 δισ. το χρηματοδοτικό κενό για τη διετή επιμήκυνση". Η εφημερίδα επισημαίνει "υποστηρίζοντας ότι η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει βελτιωθεί αισθητά και χωρίς να παραλείπει να επισημάνει τους κινδύνους για το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης που υπέβαλε στο Eurogroup, άνοιξε το δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων έως και το 2016. Στην έκθεση προσδιορίζεται στα 32,6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό «κενό» για την περίοδο 2014-2016".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στοίχημα για τις τράπεζες. Πρόκληση οι σκληροί όροι ανακεφαλιοποίησης". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δυσμενέστεροι του αναμενόμενου ήταν οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 27 δισ. Τις λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες έχει η Alpha, εξαιτίας τη συγχώνευσής της με την Εμπορική, που έχει ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαιά της. Απρόθυμοι οι διεθνείς οίκοι να εγγυηθούν τις αυξήσεις κεφαλαίου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Λύση-πακέτο στις 20 Νοεμβρίου για χρέος, επιμήκυνση και δόση". Η εφημερίδα γράφει ότι "μία ακόμη παράταση, έως το τέλος Νοεμβρίου, παίρνει το θρίλερ της ελληνικής κρίσης και της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, μετά τη χθεσινοβραδινή θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν ξανά, σε ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα δάνεια 32,6 δισ. ευρώ χρειάζεται η επιμήκυνση". Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόσθετα δάνεια, ύψους 32,6 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης μέχρι το 2016, όπως αποκαλύπτει το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, που παραδόθηκε χθες το βράδυ στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τα νέα κεφάλαια δεν επιλύουν, πάντως, το πρόβλημα του χρέους. Σήμερα το Ecofin αναμένεται να εγκρίνει και επίσημα τη χορήγηση της διετούς επιμήκυνσης στην Ελλάδα, ανέφεραν, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου