Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 20/11/2012


Επισκόπηση τύπου 20/11/2012

Το σημερινό Eurogroup και οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμφωνία για τα επόμενα βήματα Η εφημερίδα γράφει ότι "η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις, σήμερα στο Eurogroup και την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και οι αναγκαίες αλλαγές οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποδοτικότερη λειτουργία και τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος, βρέθηκαν χθες στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο διαδοχικών συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά, αρχικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη συνέχεια με τον Φώτη Κουβέλη".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πως θα επιστραφούν οι μισθοί στο... κράτος! Η εφημερίδα γράφει ότι "έως και σε 12 ισόποσες δόσεις θα παρακρατηθούν οι αναδρομικές περικοπές των ειδικών μισθολογίων προς δόξαν του Μνημονίου 3. Από την αρχή της επόμενης χρονιάς και ως την 31η Δεκεμβρίου 2013 θα παρακρατηθούν και θα επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική (1η Αυγούστου εφέτος) μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια".

ΕΘΝΟΣ: Σε δύο δόσεις η εκταμίευση των 44 δισ.Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των 44 δισ. ευρώ καταλήγει το Eurogroup. Η πρώτη δόση, ύψους 34 δισ., θα καταβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου και η δεύτερη στις αρχές Ιανουαρίου. Ορο απαράβατο αποτελεί η τήρηση από την κυβέρνηση όλων των ανειλημμένων υποχρεώσεων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιστρέφουν οι απόγονοι των Ναζί για τα πετρέλαια του Ιονίου!. Η εφημερίδα επισημαίνει την " αναφορά του Γερμανού ερευνητή δρ. Λούντβιγκ Λόκζυ, από την δεκαετία του 1930, που αναφέρεται στην ύπαρξη πλούσιων πηγών πετρελαίου στην Ζάκυνθο!!!".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμφωνία ανάσα για δάνεια, κάρτες, «Τειρεσία». Η εφημερίδα γράφει ότι "η ρύθμιση αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αμειβομένους με μπλοκάκι. Τα κριτήρια και η διαδικασία για μείωση των δόσεων των στεγαστικών στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος για 4 χρόνια. Μηδενικές δόσεις για 4 χρόνια για ανέργους, πολύτεκνους και ευπαθείς ομάδες. Πώς μπορούν να ενταχθούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες".

ΕΣΤΙΑ: Οι δανειστές μας προ 80 ετών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι "παραθέτουμε και σήμερα αποσπάσματα από το κύριο άρθρο της «Εστίας» προ 80 ετών, το οποίο ανατυπώνεται αυτούσιο στην τελευταία σελίδα. Την 20η Νοεμβρίου 1932, υπό τον τίτλο «Η τιμία πολιτική», η «Εστία» καλούσε την -βραχύβιο, όπως απεδείχθη- Κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη που είχε αναδειχθή μετά την καταψήφιση του Ελευθερίου Βενιζέλου, να αποκαταστήση την αξιοπιστία της Ελλάδος έναντι των δανειστών της. Οι ομοιότητες με το σήμερα είναι συγκλονιστικές".

Η ΑΥΓΗ: Φορτώνουν τη χρεωκοπία στους πολίτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "ρήτρες αυτόματης συμπλήρωσης των μέτρων εις βάρος των γνωστών αχθοφόρων και των δημόσιων αγαθών, όπως η Υγεία και η Παιδεία, περιλαμβάνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, αλλά δεν τόλμησε να τις συμπεριλάβει στο πακέτο των μέτρων που πέρασε οριακά από τη Βουλή".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εργασιακά. Ολες οι αλλαγές σε αποζημιώσεις, υπερωρίες, επίδομα γάμου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μειώσεις μισθών κατά 10%, λόγω της περικοπής του επιδόματος γάμου, αλλά και των υπερωριών, αλλαγές στις αποζημιώσεις και στο ωράριο των εργαζομένων που δουλεύουν σε καταστήματα, προβλέπονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Η εργατική τάξη πάει στην κόλαση. Σύμφωνα με την εφημερίδα "με μείωση 10% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης του επιδόματος γάμου, διαμορφώνεται το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις που «έχτισε» το Γ' Μνημόνιο. Με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζεται ότι όποιος εργοδότης επιλέξει την παραίτησή του από μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων δεν θα υποχρεούται στην καταβολή του επιδόματος".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Τα δάνεια των τραπεζών στα ΜΜΕ ελέγχει η τρόικα. Η εφημερίδα γράφει ότι "Νέα τάξη διαπλοκής προσπαθεί να στήσει το Βερολίνο. Χωρίς δάνεια και κρατική διαφήμιση τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Η ανακεφαλαιοποίηση αλλάξει το τραπεζικό τοπίο. Ζητούν πίσω τα μη εγγυημένα δάνεια ενώ την ίδια ώρα ασκούνται πιέσεις σε διευθυντές τραπεζών για τη διευκόλυνση «ημετέρων»".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πυρετώδεις διαβουλεύσεις διεξάγονταν χθες μέχρι αργά το βράδυ και συνεχίζονται σήμερα μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο θέμα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".

Η ΝΙΚΗ: Πώς θα πάρετε όσα ενοίκια σας χρωστάνε. Η εφημερίδα γράφει ότι "σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που είδαν το όνειρό τους να επενδύσουν τα χρήματά τους στην αγορά ενός σπιτιού, να μετατρέπεται σε εφιάλτη εξαιτίας των απλήρωτων ενοικίων που τους έχουν αφήσει οι ενοικιαστές. Ετσι, τώρα αναζητούν τρόπους για να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλουν οι κακοπληρωτές".

Ο ΛΟΓΟΣ: Πως θα γίνουν οι μειώσεις αποδοχών ...στα ειδικά μισθολόγια. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έως και σε 12 ισόποσες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έως τις 31/12/2013 θα παρακρατηθούν και θα επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική (1η Αυγούστου 2012) μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό που θα χορηγείται τον προσεχή Ιανουάριο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανυπακοή και δράση για την κατάργηση των μνημονίων την ανατροπή της εκμετάλλευσης Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά υπουργικές αποφάσεις η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θωρακίζει το νομικό πλαίσιο της άγριας επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα".

ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιασμοί έως το παρά πέντε! Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πιέσεις και εκβιασμούς ως το παρά πέντε ασκούν οι πιστωτές της χώρας -ιδιαίτερα η γερμανική πλευρά δια του κ. Σόιμπλε- για να διασφαλίσουν τον έλεγχο των δαπανών πριν ανάψουν το πρώτο πράσινο φως για τη δόση των 44,7 δισ. ευρώ στο σημερινό Eurogroup".

6ΜΕΡΕΣ: Αποικία και με τον νόμο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "την ίδια ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τον δυσβάστακτο λογαριασμό του τρίτου Μνημονίου, η τρόικα στρώνει το χαλί προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να περάσουν στον έλεγχο των ξένων «ελεύθερες βαρών".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 6 αλλαγές στο παρά πέντε στις συντάξεις. Η εφημερίδα γράφει ότι "έξι αλλαγές «στο παρά πέντε» για τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ προβλέπει η δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (η πρώτη αφορούσε τη νέα δημοσιονομική εποπτεία), ενώ έγινε γνωστός και ο σχεδιασμός για τις νέες περικοπές στις συντάξεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέο μπαράζ προσλήψεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: Πράξεις... εκταμίευσης για τη δόση των 44 δισ.Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση με δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρύθμισε τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών του Eurogroup με προσδοκίες για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής κατά δύο χρόνια και για χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης ποσού 44 δισ. ευρώ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στις 5 Δεκεμβρίου «έρχεται» η δόση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με πυρετώδεις, πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις, έως την τελευταία στιγμή, Ε.Ε. και ΔΝΤ προσέρχονται στο σημερινό Eurogroup αναζητώντας τον αναγκαίο συμβιβασμό και μια καταρχήν πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, στα στάδια, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 44,6 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, αρχής γενομένης από τις 5 Δεκεμβρίου".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Περίοδος χάριτος 4 ετών για 200.000 δανειολήπτες. Η εφημερίδα τονίζει ότι "περισσότεροι από 200.000 ιδιώτες δανειολήπτες, που έχουν συνάψει συμβάσεις συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες η κυβέρνηση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για όλους όσοι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων".

ΚΕΡΔΟΣ: Έφθασε η ώρα των δανειστών. Η εφημερίδα γράφει ότι "με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι δανειστές και προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με την αξίωση να δοθούν τα χρήματα των δόσεων. Ταυτοχρόνως ζητείται να επικυρωθεί η διετής επιμήκυνση του προγράμματος και οι αποφάσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο λόγος ανήκει πλέον στο ΔΝΤ, στην ΕΕ και την ΕΚΤ".


Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου