Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/11/2012


Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 6/11/2012

Η διασύνδεση της αξιολόγησης των εταιρειών του β’ γύρου αδειοδότησης στην ΑΟΖ με το ρωσικό δάνειο, η επαναφορά του θέματος της αύξησης του εταιρικού φόρου ενόψει της συνομολόγησης μνημονίου με την Τρόικα και ο απόηχος του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel για ξέπλυμα χρήματος είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα. Αλλά θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων είναι το νομοσχέδιο με τα νέα τέλη αυτοκινήτων, οι αμερικανικές εκλογές, το θέμα των αξιογράφων και το περιστατικό υποστολής της ελληνικής σημαίας και της ανάρτησης της τουρκικής στα Κελλιά.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Άλλαξαν την αξιολόγηση για το δάνειο», γράφει ότι πηγές από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορείου διασυνδέουν αλλαγές που έγιναν στην αξιολόγηση των προσφορών για τον β’ γύρο αδειοδότησης στα οικόπεδα της ΑΟΖ με ένα ρωσικό δάνειο. Προσθέτει επίσης ότι η Κυβέρνηση ζητά τώρα από τη Μόσχα δάνειο έστω και ένα δις ευρώ για να αποφύγει την υπογραφή μνημονίου ως τις εκλογές και συμπληρώνει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε δίκαιο όταν μιλούσε για αναθεωρημένο κυπριακό αίτημα. Αλλού, αναφέρεται στις αμερικανικές εκλογές, γράφοντας ότι οι δημοσκοπήσεις παραμένουν αμφίρροπες, αν και ο Ομπάμα φαίνεται να έχει περισσότερες ελπίδες για νίκη. Επίσης γράφει για δυο προτάσεις από Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου που δημιουργούνε ελπίδες για επίλυση του θέματος των αξιογράφων.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τον εταιρικό φόρο της Κύπρου» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο θέμα της «Σημερινής», η οποία φιλοξενεί συνέντευξη της Πρέσβειρας της Γερμανίας στην Κύπρο που λέει ότι το άρθρο του περιοδικού Spiegel αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την περίπτωση της Κύπρου, αλλά εναπόκειται στα κοινοβούλια να αποφασίσουν αν θα υιοθετηθεί οποιαδήποτε γερμανική πρόταση. Επίσης αναφέρεται στο περιστατικό αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας, στην εκκλησία του Αγ. Αντωνίου στα Κελλιά Λάρνακας και στην αντικατάστασή της με την τουρκική. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί οδοιπορικό του ΚΥΠΕ στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία έχει αφεθεί στο έλεος της εγκατάλειψης.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Θέτει θέμα και η Μέρκελ» γράφει για νέα δήλωση-βόμβα από το Βερολίνο και προσθέτει ότι η Γερμανία θα θέσει επιτακτικά το θέμα αύξησης εταιρικού φόρου και ξέπλυμα χρήματος. Παραθέτει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου των Γερμανών Σοσιαλιστών (SPD), που λέει ότι η Κυβέρνηση Μέρκελ τους διαβεβαίωσε ότι θα εγείρει το θέμα του ξεπλύματος χρήματος κατά τις διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση, ενώ το ίδιο το SPD θα θέσει θέμα εταιρικού φόρου στη γερμανική Βουλή. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι μαθητές β’ Δημοτικού σέρφαραν σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, καθώς οι αρμόδιοι ξέχασαν να βάλουν προστατευτικά φίλτρα. Επίσης, γράφει ότι η συμφωνία για μειώσεις τιμών στα φάρμακα είναι στον αέρα.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Υποσκάπτουν την Κύπρο ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ» γράφει ότι ουδέποτε ετέθη θέμα εταιρικού φόρου στις συζητήσεις με την Τρόικα, όπως επανέλαβε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, καταγγέλλοντας παράλληλα τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ότι κάνουν το δικηγόρο όσων προσπαθούν να υποσκάψουν και να πλήξουν τη χώρα. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού καταγγέλλει πως η αντιπολίτευση επιχειρεί συνειδητή πολυδιάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο. Επίσης, αναφέρει ότι νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προτείνει 150 ευρώ φόρο εγγραφής και τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο «Ρωσικά δισεκατομμύρια στο προσκήνιο», γράφει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση μετά το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, που περιγράφει την Κύπρο ως παράδεισο ξεπλύματος χρήματος, ενώ αναφέρει ότι η Κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ δεν είναι ευχαριστημένα για τον αδιαφανή, όπως αναφέρεται, τρόπο που το ΕΒΚΑΦ χειρίστηκε «διαγωνισμό» για την παραχώρηση του αρμένικου μοναστηριού, στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής ως πολιτιστικό κέντρο. Επίσης αναφέρεται στην προσαγωγή τριών τουριστών από τη Βρετανία στο επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, μετά τον θάνατο με μαχαίρι ενός 19χρονου Βρετανού στρατιώτη σε νυχτερινό κέντρο της Αγίας Νάπας.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου