Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση τύπου 22/11/2012


Επισκόπηση τύπου 22/11/2012

Η Σύνοδος Κορυφής και το Eurogroup της Δευτέρας, το μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που φέρνει ο νέος νόμος, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι". Η εφημερίδα γράφει ότι "στο «ικρίωμα» της διαθεσιμότητας, δηλαδή μόλις ένα βήμα πριν την «αγχόνη» της απόλυσης, οδηγούνται συλλήβδην όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δυστυχώς κατέρρευσαν οι προσδοκίες ότι η μονομερής εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων θα έφερνε τη δόση και τη λύση". Η εφημερίδα γράφει ότι "με χαμηλό βαρομετρικό προσγειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το ξενύχτι της Τρίτης προς Τετάρτη, με την ελπίδα ότι θα βγει λευκός καπνός, δυστυχώς, δεν είχε θετική έκβαση και σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να ζητήσει από τους ηγέτες της Ε.Ε. να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και στο Eurogroup της Δευτέρας να δώσουν ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης".

ΕΘΝΟΣ: "Ηγέτες περιορισμένης ευθύνης". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρωζώνης αποτελεί η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση που ανυποχώρητα τηρούν το ΔΝΤ και η Γερμανία. Οι επιπτώσεις της αδιαλλαξίας τους ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια και δημιουργούν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Οι άλλες χώρες της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης περιορίζονται σε ρόλο θεατή των εξελίξεων. Εξουδετερωμένη δείχνει και η Γαλλία μετά την υποβάθμιση από τη Moody's".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιδοτούν εταιρείες με εκατομμύρια ευρώ χωρίς θέσεις εργασίας!". Η εφημερίδα γράφει "ιδού η απάτη της κυβέρνησης Σαμαρά σε βάρος του λαού που στο όνομα της... Ανάπτυξης μοιράζει αφειδώς χρήματα από το ΕΣΠΑ σε ημετέρους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ασφαλιστικό. Ολες οι αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ, όρια ηλικίας".Η εφημερίδα γράφει ότι "αυξάνονται από 2 ως και 5 χρόνια από την 1η/1/2013 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν θεμελιώνουν ή δεν κατοχυρώνουν τις προϋποθέσεις για «έξοδο» στη σύνταξη που θα ισχύουν ως τις 31/12/2012"

ΕΣΤΙΑ: "Μέγας κίνδυνος ο λαϊκισμός". Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εξακολουθεί να απειλή την χώρα μας και το μέλλον της είναι ο λαϊκισμός. Ο λαϊκισμός των δημαγωγούντων πολιτικών, των συνδικαλιστών και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί, δεν θα είχε καν συγκληθή το προχθεσινό έκτακτο Eurogroup, ούτε θα είχε εξαγγελθή αυτό της προσεχούς Δευτέρας. Διότι η επίμαχη δόσις του δανείου θα είχε προ πολλού εκταμιευθή".

Η ΑΥΓΗ: "Σάκο του μποξ κατάντησαν την Ελλάδα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "άβουλη και άφωνη η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά παρακολουθεί Γερμανούς και ΔΝΤ, δηλαδή κυρίως τους Αμερικανούς, να λύνουν τις διαφορές τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και της Ευρωζώνης εις βάρος της χώρας μας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ανατροπές στη συνταξιοδότησης των παλαιών ασφαλισμένων". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαρωτικές αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης φέρνει ο νέος νόμος για όσους πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι 31/12/1992, καθώς και γι΄αυτούς αυξάνεται το όριο ηλικίας στα 67 έτη".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Μετεξεταστέος στις Βρυξέλλες". Η εφημερίδα υποστηρίζει "κατήφεια και εκνευρισμός στην τρικομματική κυβέρνησης μετά την ψυχρολουσία στο Eurogroup, όπου πάλι δεν ελήφθη απόφαση για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της περιβόητης δόσης, παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε εντέχνως".

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Καθαρή λύση απαιτεί ο Σαμαράς από τους εταίρους". Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο Ελληνας πρωθυπουργός καλείται, πια να θέσει πριν και πάνω απ΄όλα το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, που είναι το πλέον αναγκαίο βήμα ώστε να υπάρξει ελληνική οικονομία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στις Συμπληγάδες Ε.Ε. - ΔΝΤ η Ελλάδα". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία έχει παγιδευτεί η Αθήνα, συνεχίζεται, όπως καταδεικνύει το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η διάρκειας μισής ημέρας συνεδρίαση του Eurogroup".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Λεφτά χωρίς αγωγή από κακούς εργοδότες". Η εφημερίδα γράφει ότι "τους οφειλόμενους μισθούς από τον εργοδότη τους μπορούν να διεκδικήσουν και να εισπράξουν μέσα σε 30 ημέρες οι εργαζόμενοι, μετά από απόφαση - σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθήνας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ελπίδες για τη Δευτέρα". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ψυχραιμία διαδέχθηκε τον αρχικό εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στο εσωτερικό για τη λήψη συνολικής απόφασης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup. Η κυβέρνηση ευελπιστεί τώρα ότι η λύση-πακέτο για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα εξευρεθεί στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας με έναν συμβιβασμό μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λάκκος των λεόντων η Ευρωπαϊκή Ενωση". Η εφημερίδα αναφέρει "Αλέκα Παπαρήγα: Η εικόνα από το Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η ΕΕ, εκτός των άλλων, είναι λάκκος των λεόντων. Χτες, βγάλανε τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πως θα καταμερίσουν τη ζημιά".

ΤΑ ΝΕΑ: "Η μαχαιριά της Μέρκελ". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η μόνιμα παρελκυστική τακτική της Ανγκελα Μέρκελ -η οποία έχει το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου- ήταν που κατά βάση οδήγησε στο ναυάγιο του Eurogroup, χθες τα ξημερώματα: το βασικό στοιχείο ήταν η άρνηση της γερμανικής πλευράς να αποδεχθεί ότι οι αστοχίες του Μνημονίου οδήγησαν στο βάθεμα της ύφεσης, δημιουργώντας στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μια τρύπα της τάξεως του 24% του ελληνικού ΑΕΠ".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Σούπερ δόση ξεφτίλας". Η εφημερίδα γράφει ότι "οι τρεις της συγκυβέρνησης προφανώς αγνοούν τα αυτονόητα: Οταν τα δίνεις όλα σε κάποιον, αυτός θα σου ζητήσει ακόμα περισσότερα. Ακόμη χειρότερα, όταν πάρει από εσένα ό,τι θέλει, τότε δεν σε έχει καμία ανάγκη".

6ΜΕΡΕΣ: "Μόνο για μέτρα είναι ικανοί". Η εφημερίδα σημειώνει "το φιάσκο του Γιούρογκρουπ. Σαμαράς και Στουρνάρας πέρασαν τους Ελληνες δια πυρός και μνημονίου για μια λύση χωρίς καμιά προοπτική. Σοκάρει και προσβάλλει η έλλειψη διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Εγκλωβισμένοι στο νέο ασφαλιστικό". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων του ασφαλιστικού εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας με 18 ερμηνευτικές εγκυκλίους. Το μνημόνιο 3 «εγκλωβίζει» -για τουλάχιστον δύο έτη- όλους τους ασφαλισμένους που δε συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2012 με δύο τρόπους: αφενός με την αύξηση, από 1-1-2013, του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και την αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης και αφετέρου με την άμεση ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Πίεση Σαμαρά σε ΕΕ-ΔΝΤ για εκταμίευση της δόσης". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "«οι εταίροι μας μαζί με το ΔΝΤ οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης». Αυτό τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο προς τους εταίρους μας όσο και προς το ΔΝΤ σχετικά με την αδυναμία του προχθεσινού Eurogroup".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετά την αποτυχία ελπίδες για συμφωνία". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με την Αθήνα σε πλεονεκτική θέση, καθώς της αναγνωρίζεται τόλμη και συνέπεια στην τήρηση των υπεσχημένων, και το Βερολίνο εκτεθειμένο στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά και κορυφαίων παραγόντων της Ε.Ε., ξεκίνησε ήδη νέος γύρος εντατικών διαβουλεύσεων για αίσια έκβαση στο Eurogroup της Δευτέρας".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η στιγμή της αλήθειας για Ελλάδα και Ευρώπη". Η εφημερίδα τονίζει ότι "η διαπιστωθείσα αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα -εκταμίευση δόσης και ρύθμιση χρέους- παρατείνει την εκκρεμότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup, φαντάζει πλέον ως η λυδία λίθος, επί της οποίας θα δοκιμαστούν η πολιτική βούληση και η ικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τα προβλήματα της Ευρωζώνης και του ευρώ".

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου