Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/11/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 11/11/2012

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις του κλιμακίου της Τρόικας που διεξήχθηκαν χθες στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, δεσπόζουν στον κυπριακό Τύπο, όπως και διάφορες πληροφορίες για το τι διαμείφθηκε κατά τις συνομιλίες. Προβάλλεται επίσης το θέμα της αλλαγής της σειράς αξιολόγησης για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης εταιρειών για έρευνα και εκμετάλλευση οικοπέδων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και το υπόμνημα που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Και κούρεμα στο τραπέζι» γράφει ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να πειστούν οι δανειστές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και να μην υπάρξει ‘κούρεμα’ που πλήττει την οικονομία και την αξιοπιστία του κράτους. Γράφει επίσης ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μπορεί όλη η προεργασία για τη σύνταξη της δανειακής σύμβασης να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές αλλά και οι υπογραφές της Λευκωσίας, η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Κύπρο και οι αποφάσεις του Eurogroup και η έγκριση των κοινοβουλίων των κρατών μελών να γίνουν μετά τις εκλογές. Γράφει αλλού ότι ο Υπουργός Εμπορίου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι το Υπουργικό άλλαξε τη σειρά αξιολόγησης για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης εταιρειών για έρευνα και εκμετάλλευση οικοπέδων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Αλλα 500 εκατομμύρια λόγω ελλείμματος και χρέους» γράφει ότι οι αυξημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τους άλλους δείκτες της κυπριακής οικονομίας, αυξάνουν τις απαιτήσεις της Τρόικας και η αύξηση αυτή ανεβάζει κατά περίπου 500 εκ. το ύψος του συνολικού -και άγνωστου, ακόμη- δανείου που θα χρειαστεί η Κύπρος από το Μηχανισμό Στήριξης. Υπόμνημα με τις δικές του προτάσεις στο φλέγον θέμα που απασχολεί τα μέλη του υπέβαλε χθες στο κλιμάκιο της Τρόικας ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, γράφει αλλού η εφημερίδα. Επίσης, γράφει ότι ένα μεγάλο δανειζόμενο ποσό ύψους 15 δις εκτιμάται ότι όχι μόνο θα γονατίσει το κράτος και οικονομία αλλά θα αποκλείει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό Μνημόνιο.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μαστίγιο έβγαλε η Τρόικα» και γράφει ότι με μαστίγιο χωρίς καρότο συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του στη Λευκωσία το κλιμάκιο της τρόικας επιμένοντας στην υλοποίηση μέτρων που θεωρούνται από την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές. Γράφει αλλού ότι δεκάδες κάτοχοι αξιογράφων υποδέχθηκαν το κλιμάκιο των τροϊκανών που μετέβη πεζή στην Κεντρική Τράπεζα για διαβουλεύσεις, με βασικό αίτημα να μη γίνει ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών με τα λεφτά τους. Αναφέρει επίσης ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, φαίνεται πολύ μικρότερο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μπήκαν στα βαθιά» γράφει ότι στα βαθιά μπήκαν χθες οι διαπραγματεύσεις των κλιμακίων της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις και συμφωνία για τη διαμόρφωση του Μνημονίου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου ο οποίος καταγγέλλει διαρροή αποσπασματικών στοιχείων αναφορικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε λύπη γιατί κάποιοι συμπεριφέρονται με τρόπο που αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Κυβέρνησης και ενισχύει τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Η αγγλόγλωση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Η παροχή των αδειών αδειοδότησης για ΦΑ μπορεί να μας κοστίσουν δισεκατομμύρια» και διερωτάται αν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αλλάξει τη σειρά των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση για αδειοδότηση είναι όντως προς το συμφέρον της Κύπρου. Αλλού αναφέρει ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα για αναστήλωση του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο, αφού οι διαδικασίες φαίνεται να ολοκληρώνονται αυτή τη εβδομάδα. Αναφέρει επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις της Τρόικας χθες επικεντρώθηκαν στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Η Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Το Μνημόνιο πάει για το 2013» γράφει ότι είναι γεγονός ότι διαγράφεται δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο του Μνημονίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ενώ χρειάζεται ένας ακόμη μήνας μέχρι την εκταμίευση του δανείου. Στο Προεδρικό προσδοκούν ότι η Μόσχα θα βοηθήσει με δάνειο για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό Μνημόνιο αναμένεται να αντιμετωπίσει κύμα αντιδράσεων στη Γερμανία. Αλλού γράφει ότι μετά τις προεδρικές του Φεβρουαρίου ενδέχεται να υπάρξει η όποια κίνηση από πλευράς Ουάσιγκτον.

«Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Σκληρή και αμείλικτη η Τρόικα» γράφει ότι η Κύπρος είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και επικρατεί χάσμα απόψεων για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σοβαρές διαφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, Συνεργατισμό, ΑΤΑ και κοινωνικές παροχές. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποίος λέει ότι το κράτος «τα έκανε θάλασσα με το θέμα των αγνοουμένων» και εισηγείται αλλαγή των όρων εντολής της ΔΕΑ. Αναφέρει επίσης ότι με σκιές και σοβαρά ερωτήματα αρχίζουν τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις για την τελική αδειοδότηση τεσσάρων νέων τεμαχίων.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου