Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/11/2012

Επισκόπηση Κυπριακού τύπου 22/11/2012

Η αναχώρηση σήμερα και των τελευταίων Τροϊκανών από την Κύπρο, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για κυπριακό μνημόνιο, η χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η 48ωρη απεργία των οικοδόμων και οι διαπιστώσεις της Κομισιόν για ημίμετρα της Κύπρου σε σχέση με την ευθυγράμμιση του εθνικού της δικαίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Πάλι δεν ήξερε ο Χριστόφιας!», αναφέρει πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή πως πρώτη φορά ακούει ότι χρειαζόμαστε 17,5 εκατομμύρια ευρώ και τον ρώτησε γιατί δεν του το είπαν. Αλλού αναφέρει πως ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε δυο προειδοποιητικές επιστολές προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, ζητώντας να του δοθούν γραπτώς οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα και οι προτάσεις της Τρόικας. Αλλού αναφέρει πως πτωχεύει συνέχεια η Κύπρος αφού ο αριθμός των εκκαθαρίσεων εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 300% το 2011 σε σύγκριση με το 2008.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε βαθύ σκοτάδι ο Πρόεδρος Χριστόφιας» πως ανενημέρωτος, συγχυσμένος και εκνευρισμένος, χωρίς σχέδιο Β, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος Χριστόφια στη χθεσινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων και έμεινε εμβρόντητος όταν οι συνεργάτες του υπέδειξαν το ύψος του δανείου που χρειάζεται η Κύπρος: 17,5, δις ευρώ. Αλλού αναφέρει πως τελειώνουν τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι τα χέρια του Υπουργείου Υγείας είναι δεμένα για αγορά προμηθειών. Επίσης αναφέρεται στη 48ωρη απεργία των οικοδόμων, σήμερα και αύριο, με στόχο να εκφράσουν οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους στα μέτρα των εργοδοτών.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Φεύγουν χωρίς συμφωνία» αναφέρει πως φεύγουν σήμερα και οι τελευταίοι Τροϊκανοί από την Κύπρο ενώ σήμερα μεταφέρει το θέμα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως η εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να μειωθεί από 4,3% σε 2,5% εφόσον το κράτος αναλάβει το κόστος παροχών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η κοινωνική σύνταξη και το βοήθημα γάμου. Αλλού αναφέρει πως ημίμετρα και «μισές δουλειές» αποδίδει η Κομισιόν στη Λευκωσία αναφορικά με την υποχρέωση ευθυγράμμισης του κυπριακού εθνικού δικαίου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις άδειες οδήγησης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ύστατη προσπάθεια» γράφει πως 3 είναι τα ακανθώδη ζητήματα που δυσκολεύουν την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα: η CYTA, το φυσικό αέριο και η ΑΤΑ. Αλλού αναφέρει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού διατύπωσε το ερώτημα αν μπορούμε να υπογράψουμε μνημόνιο που να περιέχει τις θέσεις της Τρόικας με τις οποίες διαφωνούμε. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Σταύρος Μαλάς ανέλυσε την πρότασή του για το Κυπριακό σε συσχετισμό με το φυσικό αέριο στον Πρόεδρο της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια.

Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξέσπασμα και θυμός ενώ αποκαλύπτεται η αλήθεια» γράφει πως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα διεξήχθη σε κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων. Αλλού αναφέρει πως στη δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή έγιναν χθες αναφορές για λήψη ναρκωτικών και διαρρήξεις από μάρτυρες κατηγορίας. Επίσης αναφέρει ότι γυναίκα στη Σουηδία κατηγορείται ότι είχε σεξουαλική επαφή με σκελετό.

Iznogood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου